"Det er så ulykkeligt, at Mette Frederiksen ikke kan tale frit med folk på Folkemødet mere. Jeg er bange for, at det bliver varigt"

Da Mette Frederiksen endelig ankom til Folkemødet, var det med fuld opdækning af uniformerede betjente. Altinget har talt med flere toppolitikere om, hvad de mener om den skærpede sikkerhed.  

Mette Frederiksen (S) var svær at spotte i et hav af politi- og sikkerhedsfolk på Folkemødet i Allinge. Her vinker hun til en deltager, der var glad for at se statsministeren.
Mette Frederiksen (S) var svær at spotte i et hav af politi- og sikkerhedsfolk på Folkemødet i Allinge. Her vinker hun til en deltager, der var glad for at se statsministeren.Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix
Ella Hjalmsrud JørgensenFrida Flinch

Scenen står i skærende kontrast til, hvordan Mette Frederiksen (S) tidligere har kunnet bevæge sig rundt under Folkemødet. 

Uniformerede betjente går målrettet ned ad gaderne i Allinge. I midten går statsministeren. 

“Godt du kom, Mette!” råber en folkemødegæst fra en strandstol, da hun opdager, at det er statsministeren, der kommer gående. 

Statsministeren er ankommet fredag – en dag forsinket – til Folkemødet, efter hun havde aflyst sin åbningstale til Folkemødet på Bornholm om torsdagen. 

Det er ærgerligt, for det er jo Folkemødet.

Pia Kjærsgaard

“Jeg er ikke helt mig selv endnu,” havde Mette Frederiksen sagt fra hovedscenen tidligere på dagen, med henvisning til at hun for godt en uge siden var blevet overfaldet af en mand på Kultorvet. 

Men det var ikke kun statsministeren selv, der var anderledes på årets folkemøde. 
Også sikkerheden omkring hende havde ændret sig. 

For normalt er politikerne – selv statsministre – tilgængelige for de fremmødte, eksempelvis til snak og en selfie, men denne gang måtte man kigge nøje efter statsministeren, som var barrikaderet af flere betjente. 

Både nuværende og tidligere politikere lagde også mærke til, at sikkerhedsniveauet rundt om Mette Frederiksen var skærpet sammenlignet med forrige år. 

 “Det er grotesk. Det er ærgerligt, for det er jo Folkemødet. Jeg er her, for at vi kan stå og snakke sammen. Det ved jeg også gælder statsministeren,” lød det fra Pia Kjærsgaard (DF), da Altinget mødte hende foran hovedscenen til Folkemødet. 

Også den tidligere V-politiker og minister Søren Pind, der i dag er bestyrelsesformand i Danish Cyber Defence, synes, at det er en “kedelig udvikling”. 

“Ovenpå sådan en situation, der opstod med statsministeren, så løber man ikke nogen risiko. Det er noget lort, men det er sådan, det er,” sagde han.

Frygter øget sikkerhed i fremtiden 

Den skærpede sikkerhed overrasker ikke en af Folkemødets skabere, Bertel Haarder (V), der har en lang politisk karriere i ryggen. 

“Det er helt naturligt efter det, som hun har været udsat for,” siger han. 

Han husker tydeligt sikkerhedsniveauet, dengang Folkemødet slog dørene op i 2011. 
“Jeg tror, der var to betjente ved det første folkemøde. Det var de lokale, og de havde ingenting at lave.” 

Læs også

Og siden dengang er der kommet mere og mere sikkerhed, fortæller Haarder. Han frygter alligevel, at slaget mod Mette Frederiksen vil øge sikkerhedsindsatsen yderligere. 

For Bertel Haarder er netop kontakten med danskerne kernen ved Folkemødet. 

“At folk ikke bare kan se girafferne, men også komme hen og snakke med dem. Det er så ulykkeligt, at Mette Frederiksen ikke bare kan snakke med folk på Folkemødet mere. Jeg er bange for, at det bliver varigt.” 

Bertel Haarder håber, at sikkerhedsniveauet kun behøver at forblive højt på statsministerniveau: 

“I forhold til alle andre lande har vi indtil videre været undtagelsen. Det ville være slemt, hvis sikkerheden skal gælde alle ministre og partiledere. Det ville være virkelig trist.” 

Et dansk fænomen 

Fælles for de tidligere toppolitikere, som Altinget mødte i Allinges gader og stræder, er, at de holder af et særligt dansk fænomen: At afstanden mellem borgere og politikere er lille, især på Folkemødet. 

For Pia Kjærsgaard vil det være en “utilnærmelighed”, hvis det skulle ændre sig. 
“Vi har altid kunnet gå i Brugsen og møde hr. og fru Danmark, og det er trist, hvis vi ikke kan det længere,” siger DF-koryfæet. 

Også tidligere S-formand Mogens Lykketoft er på årets folkemøde. Og mens Altinget taler med den tidligere politiker, bliver han stoppet tre gange af forbipasserende. 

At jeg cyklede på arbejde som finansminister, det er uhørt ude i verden.

Mogens Løkketoft

Én vil have et billede med af den tidligere minister og formand for FN’s generalforsamling, mens en anden vil fortælle, at han har en træfigur af Lykketoft derhjemme. 

“Det foregår utroligt afslappet her på Folkemødet. Folk hilser og stiller spørgsmål. Hvis det ikke var muligt, ville jeg ikke komme her,” siger han. 

Hvad tror du, det betyder, hvis man ikke kan have en dialog mellem borger og politiker fremover? 

“Jeg håber, vi kan opretholde den tradition, som er unik i udlændinges øjne. At jeg cyklede på arbejde som finansminister, det er uhørt ude i verden,” svarer Mogens Lykketoft. 

Fredag eftermiddag stillede Mette Frederiksen op til doorstep på Folkemødet. Hun håber på, at hun ligesom Mogens Lykketoft vil have muligheden for at cykle hele vejen ind til Christiansborg:  

“Jeg synes, at vi alle skal sætte os i selen for at holde fast i noget af det bedste ved det her land. Nemlig det, som vi altid har brystet os af: At statsministre har kunnet cykle på arbejde, og at man kan møde sine politikere,” sagde statsministeren, da hun mødte de fremmødte journalister. 

Samme dag rejste hun hjem. Stadig med politiet ved sin side.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bertel Haarder

Fhv. MF og minister (V)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1970)

Mogens Lykketoft

Formand, Energinet Danmark, fhv. formand for Folketinget, fhv. MF (S), fhv. udenrigs- og finans- og skatteminister, fhv. partiformand, fhv. formand, FN's generalforsamling
cand.polit. (Københavns Uni. 1971)

Pia Kjærsgaard

MF (DF), fhv. formand for Folketinget, fhv. partiformand, DF
kontor (Købmandsskolen København, 1965)

0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024