En russisk skideballe og diplomati under "ekstremt trange kår": Jakob Henningsen giver et indblik efter to år i Moskva

Han oplever et styre, der strammer grebet om politiske modstandere og forventer selv at være overvåget. Men selv om diplomatiet er trængt i defensiven, spiller dansk tilstedeværelse i Rusland en vigtig rolle, fortæller ambassadør Jakob Henningsen, der stopper på posten til august.

Jakob Henningsen har siden september 2022 været ambassadør i Rusland. Han stopper til august, fordi det er lavet om til en toårig udsendelse i stedet for i fire år. 
Jakob Henningsen har siden september 2022 været ambassadør i Rusland. Han stopper til august, fordi det er lavet om til en toårig udsendelse i stedet for i fire år. Foto: Dmitry Azarov/SIPA/Ritzau Scanpix
Sine Riis Lund

Mens stort set alle vesterlændinge i 2022 tog vejen ud af Rusland, så rejste Jakob Henningsen den modsatte vej.

Fra sin bopæl i Moskva har han været Danmarks diplomatiske livline til et Rusland, der ellers lige nu mest taler med missiler og kampvogne.

Til august er det slut.

For Udenrigsministeriet har besluttet, at jobbet som ambassadør i Rusland disse år er så krævende en post, at de sædvanlige fire år som udsendt er skåret ned til to.

Flere andre lande følger trop.

“Jobbet er psykisk belastende. Du kan se på de kolleger, der har været herovre i længere tid, at de er virkelig slidte,” fortæller Jakob Henningsen.

Overvågning, hustru og søn efterladt i Danmark, et statsligt styre, der strammer sit greb om befolkningen og diplomatiske forbindelser på frysepunktet.

Det har været nogle af realiteterne i Jakob Henningsens hverdag de seneste knap to år.

“Denne post er meget, meget forskellig fra en normal ambassadørpost,” fortæller han.

Altinget logoEmbedsværk
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget embedsværk kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024