Erhvervsstyrelsen til fondene: Stik ikke hovedet i busken

De filantropiske uddelinger bliver undtaget, men fondene bør alligevel forholde sig til de nye EU-regler for bæredygtighedsrapportering, lyder det nu fra Erhvervsstyrelsen.

Der var højt humør og flotte ord om fondenes unikke betydning for dansk erhvervsliv på Fondenes dag, men man bør forberede sig på de nye rapporteringskrav, sagde Erhvervsstyrelsens direktør Katrine Winding. 
Der var højt humør og flotte ord om fondenes unikke betydning for dansk erhvervsliv på Fondenes dag, men man bør forberede sig på de nye rapporteringskrav, sagde Erhvervsstyrelsens direktør Katrine Winding. Foto: Arthur J. Cammelbeeck
Mikala Satiya Rørbech

Det fremgår af regeringens netop udgivne lovkatalog, at loven om årsregnskaber skal ændres i løbet af efteråret. Baggrunden er, at de danske regler skal matche det nye EU-direktiv om bæredygtighedsrapportering, det såkaldte CSRD direktiv.

Med direktivet følger skærpede rapporteringskrav til de største virksomheder, og det er regler, som fondene også skal forholde sig til, om de vil det eller ej. Sådan lød budskabet fra Erhvervsstyrelsens direktør Katrine Winding, da hun på Fondenes dag gav et indblik i de kommende ændringer på rapporteringsområdet.

”Det er en helt ny måde at sætte kroner og ører på de risici, som bæredygtigheden giver. Det er en hel nytænkning og omkalfatring af den måde, vi opgør virksomheders værdier og regnskaber på,” sagde Katrine Winding.

Led i en større om stillingsmanøvre

EU-direktivet har været længe undervejs og har til formål at omlægge kapitalstrømme i retning af bæredygtige investeringer, så man understøtter bæredygtig omstilling og giver investorer, interessenter og offentlighed mere pålidelige og sammenlignelige oplysninger om virksomhedernes indvirkning på samfundet, medarbejdere og miljøet.

Det skal ske ved at standardisere og styrke rapporteringen af virksomheders ikke-finansielle resultater. Det betyder at virksomheder skal oplyse og måle deres væsentligste indvirkninger på klima, miljø, sociale forhold, arbejdstagerrettigheder og ledelsesmæssige spørgsmål, og om virksomhedens risici og forretningsmuligheder som følge af en bæredygtig samfundsudvikling. 

Forud er dog gået en vis uklarhed om præcist, hvilken størrelse virksomheder – og fonde – som direktivet bør gælde.
Herhjemme har blandt andre skatte- rådgivnings- og revisionsfirmaet PwC peget på risikoen for overregulering, og opfordret til, at man fra politisk hold lader de erhvervsdrivende fonde slippe for at blive omfattet, når EU's Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) integreres i dansk lovgivning.

Det her er ikke bare en compliance øvelse. Det er nødvendigt for, at investeringer kan tilflyde bæredygtige virksomheder.

Katrine Winding
Direktør i Erhvervsstyrelsen

”Det er en stor byrde for alle virksomheder og fonde i at implementere reglerne, og ingen har rigtig gjort sig tanker om, hvordan det skal gøres for fondene. EU har slet ikke,” siger PwC partner Henrik Steffensen.

Ifølge Erhvervsstyrelsens direktør er rapporteringen dog led i større forandringsproces, som fondene bør følge med i.

0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024