Karakterinflation og vækst i 12-taller på videregående uddannelser

UNDERSØGELSE: Der har været karakterinflation på de videregående uddannelser de senere år. Det slår en evaluering af 7-trinsskalaen fast. Arbejdsgiverorganisationerne er bekymrede, mens uddannelsessektoren vil se nærmere på undersøgelsen. 

Karaktergivingen på de videregående uddannelser er blevet mere rundhåndet de senere år. Det slår en evaluering af 7-trins-karakterskalen fast. 
Karaktergivingen på de videregående uddannelser er blevet mere rundhåndet de senere år. Det slår en evaluering af 7-trins-karakterskalen fast. Foto: Scanpix Ritzau/ Søren Bidstrup
Toke Gade Crone Kristiansen

Der blev givet højere karakterer, end man havde forventet, da den nye karakterskala 7-trinsskaleaen blev indført – og langt flere 12-taller. Det finder en undersøgelse foretaget af Danmarks Evalueringsinstitut. 

Udviklingen gælder hele sektoren af videregående uddannelser, med undtagelse af erhvervsakademierne og de maritime uddannelser, hvor karaktererne i højere grad svarer til de forventede. 

Og udviklingen i karakterer kan ikke umiddelbart forklares af, at de studerende er blevet dygtigere.

Faktisk har det bredere optag de senere år faktisk lagt en dæmper på den karakterinflation, som ellers ville have været højere, konkluderer undersøgelsen.

Arbejdsgiverorganisationerne er oprevede over udviklingen. 

"Det gør det jo rigtigt svært for erhvervslivet at regne med, hvem man ansætter, når også middelgode studerende pludselig får topkarakterer," siger Mads Eriksen, uddannelses- og forskningspolitisk chef i Dansk Erhverv. 

Og hos søsterorganisationen Dansk Industri har man fået bekræftet sine bange anelser. 

"Ikke nok med, at for mange får 12. Der er også en bevægelse, hvor flere får topkarakteren år efter år," siger Mette Fjord Sørensen, chef for forskning, videregående uddannelser i DI.

Både universiteter og professionshøjskoler hæfter sig ved evalueringen og vil have klarlagt årsagerne til stigningen.  

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024