Her er politikernes bedste bøger

INSPIRATION: Mangler du stadig at købe de sidste julegaver? Altinget.dk giver dig her en oversigt over de bedste bøger, politikerne har læst i år.
Hvilke bøger er de bedste, politikerne har læst i år? Få inspiration til, hvilke hårde pakker der skal under juletræet her.
Hvilke bøger er de bedste, politikerne har læst i år? Få inspiration til, hvilke hårde pakker der skal under juletræet her.Foto: Colourbox
Susie LundAnne Justesen

Altinget.dk har hver dag i løbet af december bragt et julekalender-interview med en folketingspolitiker. Vi har blandt andet spurgt dem om, hvilken bog der er den bedste, de har læst i 2012.

Se her, hvilke bøger de anbefaler og hvorfor. 

<img align="left" src="@nyimg=12810@" /> Esben Lunde Larsen (V)
"I hjertet var vi kæmper" af Yehuda Koren og Eilat Negev


"Jeg må være ærlig at sige, at nu hvor jeg har læst så meget forskningslitteratur, fordi jeg har afleveret min afhandling, har jeg ikke fået læst så mange skønlitterære bøger, som jeg plejer. Jeg har læst en bog, der hedder ”I hjertet var vi kæmper”, der er en beretning om en jødisk dværgfamilie, som overlevede Holocaust. Jeg har altid været meget optaget af jødisk litteratur, så jeg har læst mange skildringer fra 2. Verdenskrig, men den her bog har efterladt det største indtryk."

<img align="left" src="@nyimg=12811@" /> Sara Olsvig (Inuit Ataqatigiit)
”Kafka på stranden” af Haruki Murakami


"Jeg har endelig fået læst en bog, og den hedder ”Kafka på stranden” af Murakami, en japansk forfatter. Jeg fik slugt den i løbet af sommerferien – det var rigtig godt. Forfatterens måde at skrive den på er helt speciel. Man kommer ind i en helt anden og ukendt verden. For mig er den japanske kultur fuldstændig ukendt, og jeg får meget lyst til at tage til Japan, når jeg læser hans bøger. Det er så ukendt for mig, at jeg føler mig mystificeret hele vejen igennem bogen, hvilket jeg også tror, er forfatterens intention. Jeg kan godt lide at læse en bog, hvor jeg overhovedet ikke aner, hvad det ender med."


<img align="left" src="@nyimg=12812@" />  Trine Bramsen (S)
"Balladen om Marie" af Anastassia Arnold


”Balladen om Marie”, som jeg læste efter at have set filmen om Marie Krøyer. Det er en bog om en stærk kvinde, der slugte rigtig mange kameler gennem tiden, men samtidig ikke glemte, hvem hun selv var. En god bog er en, der får læseren til at reflektere over livet, og det var det, bogen gjorde ved mig."


<img align="left" src="@nyimg=12829@" /> Stine Brix (EL)
"Se på mig" af Kirsten Hammann


"Det er en bog af Kirsten Hammann, som er en af mine yndlingsforfattere. Den hedder "Se på mig". Hun er virkelig god til at beskrive nogle tanker, som hun trækker ud i det absurde, men som vi alle sammen kan kende. Hun er rigtig god til at spidde det moderne selvudviklende individ."


<img align="left" src="@nyimg=12814@" /> Henrik Dam Kristensen (S)
"Brobyggerne" af Jan Guillou


"Det er Jan Guillous nye bog ved navn "Brobyggerne". Det er en trilogi om Norge og bygning af jernbaner. Den handler om tre brødre, som har hver sin skæbne. Jeg glæder mig ekstremt meget til, at den næste kommer i serien."


<img align="left" src="@nyimg=12814@" /> Jens Henrik Thulesen Dahl (DF)
"Brobyggerne" af Jan Guillou


”Brobyggerne”, fordi den er godt skrevet, og man som læser bliver fanget af fortællingen. Det er dejligt med en historie, hvor man allerede fra side ét synes, at det er spændende. Den handler om nogle drenge, der teknisk er ret geniale. Det er en beskrivelse af, hvordan de for 100 år siden blev uddannet som ingeniører. Det, synes jeg, som uddannet ingeniør er teknisk spændende, og det er interessant at læse om, hvordan verden var, da industrialiseringen var i sin vorden."


<img align="left" src="@nyimg=12815@" /> Kristian Jensen (V)
"Giganternes Fald" af Ken Follett


"I år må det være Ken Folletts "Giganternes Fald", som er den første del af trilogien. Jeg er egentlig gået i gang med anden del, men jeg tror ikke, jeg bliver færdig med den i år."


<img align="left" src="@nyimg=12816@" /> Marie Krarup (DF)
"De besatte" af Fjodor Dostojevskij


"Det er "De besatte" af Fjodor Dostojevskij. Den læste jeg nærmest ud i et stræk på et fly til Grønland tidligere i år. Jeg har læst den før, men det er stadig den største litterære oplevelse for mig i 2012."


<img align="left" src="@nyimg=12817@" /> Pernille Skipper (EL)
Jussie Adler Olsens serie om Afdeling Q og Olav Hergels "Indvandreren"


"Det er sikkert helt klassisk for politikere, men jeg læser mest i forbindelse med mit arbejde. I sommer fik jeg blandt andet læst Jussie Adler Olsens serie om Afdeling Q. Det er kanon god underholdning. Lige nu læser jeg Olav Hergels "Indvandreren", som er et skræmmende socialrealistisk billede på, hvordan medier og den såkaldte "indvandrerdebat" påvirker mennesker i vores samfund."


<img align="left" src="@nyimg=12818@" /> Joachim B. Olsen (LA)
"Upwardly Mobile" af Norman Tebbit


"Det er helt sikkert bogen "Upwardly Mobile", som er skrevet af Norman Tebbit."


<img align="left" src="@nyimg=12819@" /> Alex Ahrendtsen (DF)
"Silken" af Alessandro Baricco


"Det er "Silken" af Alessandro Baricco, som jeg har læst i en fransk oversættelse. Det er en roman i novelleform og skrevet i den stil, som italienerne mestrer - kort og poetisk. Det er en stor læseoplevelse."


<img align="left" src="@nyimg=12820@" /> Özlem Sara Cekic (SF)
"Vores Piller" af Nina Vinther Andersen


"Jeg læser i øjeblikket bogen "Vores Piller", som er skrevet af Nina Vinther Andersen. Den handler om medicinalindustrien, dens samarbejde med lægerne og konsekvenserne for patienter og samfund."


<img align="left" src="@nyimg=12821@" /> Troels Lund Poulsen (V)
"Jagten på Osama" af Peter Bergen


"Jagten på Osama", der er skrevet af Peter Bergen. Det er en interessant bog, som handler om den amerikanske jagt på Osama Bin Laden, spørgsmålet omkring terror, Al-Qaeda og Taliban."


<img align="left" src="@nyimg=12822@" /> Carsten Hansen (S)
"Rosens navn" af Umberto Eco og  "Min krønike" af Knud Heinesen


"Jeg kan slet ikke undvære at læse og har altid mindst to eller tre bøger i gang. Jeg har endelig fået læst "Rosens navn" af Umberto Eco, der er meget velskrevet. Men den bog, der optog mig mest, mens jeg læste den, var "Min krønike" af Knud Heinesen, der er en rigtig god biografi. Det er interessant at læse om den nære politiske fortid beskrevet igennem nogle personligheder, og så har Knud Heinesen en god portion ironi og distance til sig selv."


<img align="left" src="@nyimg=12823@" /> Mette Gjerskov (S)
"Madam Secretary: A Memoir" af Madeleine Albright

"Madam Secretary: A Memoir" af Madeleine Albright. Den handler om hendes tid som udenrigsminister under Bill Clinton og om det at være kvinde i storpolitik."


Inger Støjberg (V)
En spændende MBA-bog om økonomi eller ledelse
.


"Det må være en eller anden spændende MBA-bog om økonomi eller ledelse. Lige for øjeblikket læser jeg faktisk ikke ret meget andet end bøger til studiet – det er jo helt enorme mængder, man skal læse."


<img align="left" src="@nyimg=12824@" /> Manu Sareen (R)
"Verdens Vinter" af Ken Follett


"Sandheden er, at jeg ikke har så meget tid til at læse bøger. Det er dog blevet en del lettere efter e-bogens opfindelse, som gør det supernemt at læse, lige meget hvor jeg er. Her er det lykkedes mig at læse Ken Folletts nye "Verdens Vinter" om 2. verdenskrig, som jeg synes, er enormt interessant."

Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:


<img align="left" src="@nyimg=12825@" /> Fatma Øktem (V)
 "Sne" og "Istanbul" af Orhan Pamuk


"Jeg er lige blevet færdig med bogen "Sne" af Orhan Pamuk, som jeg synes, er den bedste indtil videre. Nu er jeg i gang med at læse bogen "Istanbul", som også er skrevet af Orhan Pamuk. Jeg tror faktisk, at den bliver bedre end "Sne"."


<img align="left" src="@nyimg=12826@" /> Uffe Elbæk (R)
"Sort sne falder" af Michael Katz Krefeld og "Huden er det elastiske hylster der omgiver hele legemet" af Bjørn Rasmussen


"Sort sne falder" af Michael Katz Krefeld. Den foregår på Christiansborg, i Danmark og i Grønland. Den er rigtig spændende, det er virkelig en page-turner. Ellers vil jeg anbefale Bjørn Rasmussens "Huden er det elastiske hylster der omgiver hele legemet". Han er en ung forfatter, og det er en meget mere rå og eksperimenterende bog. Jeg kan lide dem begge."


<img align="left" src="@nyimg=12827@" /> Jakob Ellemann-Jensen (V)
Henning Mankells bøger om Kurt Wallander

"Jeg har omsider fået taget mig sammen til at få læst en del af Henning Mankells Wallander-bøger. Hovedpersonen Kurt Wallander er en fantastisk person. Han er en antihelt - han er et sammensat, kompliceret og på mange områder et lidt sørgeligt menneske, hvilket gør det lettere at identificere sig med helten i bogen."


<img align="left" src="@nyimg=12828@" /> Lars Barfoed (K)
"Den autentiske virksomhed" af Nikolaj Stagis og "Cæsar" af
Adrian Goldsworthy

"En bog, der har gjort stort indtryk på mig i år, er ”Den autentiske virksomhed” af Nikolaj Stagis. Den sætter fokus på, at der i stigende grad er behov for, at virksomheder viser deres sande værdier i stedet for konstruerede virkeligheder. Den, synes jeg, var meget interessant og tankevækkende at læse. En anden bog, som jeg vil nævne, er biografien ”Cæsar” af Adrian Goldsworthy, fordi jeg interesserer mig meget for romertiden og baggrunden for vores retssystem."

<img align="left" src="@nyimg=12835@" /> Annette Vilhelmsen (SF)
"Min Kamp" af Karl Ove Knausgård


"Det er "Min Kamp" af Karl Ove Knausgård. Den har været en stor fornøjelse at læse. Jeg er stor tilhænger af de nordiske forfattere."

<img align="left" src="@nyimg=12837@" />  Bjarne Corydon (S)
”Nixonland” af Rick Perlstein


"Jeg læser som regel kun faglitteratur om økonomi eller politisk teori. Den mest inspirerende bog, jeg har læst på det seneste, er ”Nixonland” af Rick Perlstein, som er en ordentlig moppedreng. Det er en fantastisk velskrevet bog, der i den grad zoomer ind på, hvordan politik som fag egentlig fungerer, og hvilke teknikker man kan gøre brug af som politiker."

<img align="left" src="@nyimg=12836@" /> Helle Thorning-Schmidt (S)
”Zornig – vrede er mit mellemnavn” af Lisbeth Zornig Andersen


"Jeg tror, den bog, som har gjort størst indtryk på mig i år, og som stadig vender tilbage til mig, er ”Zornig – vrede er mit mellemnavn” af Lisbeth Zornig Andersen. Det er fantastisk vigtigt, at hun fik skrevet den bog, og modigt, at hun ville dele sin egen erfaring med hele Danmark."

Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:

God læselyst og glædelig jul.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024