Konservative er klar til at samarbejde med det yderste højre om migration

Kommende medlem af Europa-Parlamentet Niels Flemming Hansen er åben overfor et samarbejde med grupperne ECR og ID, når der skal forhandles om migration. Men på andre områder, vil han helst samarbejde med midten.  

Niels Flemming Hansen bliver sendt mod Bruxelles med Konservatives eneste mandat. Han bliver en del af den national konservative gruppe, EPP. 
Niels Flemming Hansen bliver sendt mod Bruxelles med Konservatives eneste mandat. Han bliver en del af den national konservative gruppe, EPP. Foto: Arthur Cammelbeeck/Ritzau Scanpix
Frida Flinch

Når det kommende europaparlament skal forhandle om migration, er danske Konservative klar til at kigge mod det yderste højre efter samarbejde.

Sådan lyder det fra Konservatives spidskandidat, Niels Flemming Hansen, der er den heldige vinder af partiets ene mandat.

Ifølge ham kan man kigge både "lidt til højre og lidt til venstre" i parlamentet for at lave lovgivning om migration. Altinget har spurgt, hvorvidt det samarbejde også gælder yderfløjen ECR og ID, der begge er national konservative og EU-kritikere.

Læs også

"Ja, det tænker jeg. Der kunne man nok godt få noget op at køre," svarer han dagen efter den dramatiske valgnat.

"Migration er et spørgsmål, som stort set alle partier ser som en kæmpe udfordring, og så er det et spørgsmål om, hvordan vi får mingeleret de rigtige løsninger sammen på det," siger Niels Flemming Hansen.

Han kan ikke på stående fod pege på andre områder, hvor højrefløjen kunne agere samarbejdspartnere. Men det tror han, at der formentlig vil være.

Vil aldrig samarbejde 

Både ECR og ID-gruppen, der danner den yderste højrefløj i parlamentet, har delt vandene blandt parlamentets medlemmer.

ID-gruppen er den yderste af de to fløjpartier og huser blandt andet Dansk Folkeparti og Marine Le Pens parti Rassemblement National, mens blandt andet Sverigedemokraterne og Giorgia Melonis parti, Italiens Brødre, hører til i ECR-gruppen.

Op til valget meddelte den socialdemokratiske gruppe, S&D, at de aldrig vil samarbejde med de to fløjpartier. Det var kun de danske medlemmer i gruppen, der ikke skrev under på den erklæring.

Læs også

I erklæringen stod der blandt andet: "For vores politiske familie er der ingen tvetydighed. Vi vil altid fordømme og kæmpe mod racisme, fremmedfrygt og diskrimination på alle niveauer".

Den socialdemokratiske gruppe startede en bølge mod de to kontroversielle grupper. Både den liberale gruppe, De Grønne og The Left, der er gruppen yderst til venstre, fulgte med strømmen.

I en fælles erklæring opfordrede de den national konservative gruppe, EPP, at gøre dem med selskab.

Til Politiken udtalte SF’s spidskandidat, Kira Marie Peter-Hansen, at hun var "enormt bekymret" for, at EPP vælger at samarbejde med højrefløjen.

Kommissionsformanden, Ursula von der Leyen, der også er EPP’s spidskandidat, har meldt ud, at hun opfordrer til samarbejde over midten fremfor mod højrefløjen, men partiet har ikke meldt ud, at de vil stoppe samarbejdet med de to ydrefløjsgrupper. Dog har hun afvist et samarbejde med det, som hun kalder "Putins venner".

Når Niels Flemming Hansen lander i Bruxelles, bliver han en del af netop EEP, der efter parlamentsvalget kan bryste sig af at blive den største gruppe.

Men det er ikke den eneste gruppe, der kommer til at øge antallet af parlamentarikere. Også de kontroversielle ECR og ID er gået frem og vil i det kommende parlament fylde mere.

Spørgsmålet om, hvilken vej den national konservative gruppe, EPP, søger for at gennemføre sin politik, er derfor mere væsentligt nu end tidligere.

K: Vil ikke afvise noget

Selvom Niels Flemming Hansen godt kan se et samarbejde med yderfløjen om migration, er det også med en vis skepsis, når det kommer til andre politiske områder. 

Det har jeg svært ved at svare på. Men som udgangspunkt, ser jeg mere den anden løsning. Men jeg kommer ikke til at afvise noget.

Niels Flemming Hansen (K)
Spidskandidat

"Jeg ser mig selv samarbejde mere over midten og måske med ECR-gruppen end direkte med ID-gruppen," siger han.

Er det sådan, at du ikke vil samarbejde med ID-gruppen?

"Det har jeg svært ved at svare på. Men som udgangspunkt, ser jeg mere den anden løsning. Men jeg kommer ikke til at afvise noget," svarer han.

Det er særligt, når det kommer til forhandlinger om den grønne omstilling, at Niels Flemming Hansen foretrækker et samarbejde over midten.

"Det med at være det grønne parti i blå blok. Det tænker jeg bliver lidt nemmere, hvis vi går hen over midten, end hvis vi går til højre," siger han.

Også når det kommende parlament skal diskutere krigen i Ukraine, vil Niels Flemming Hansen kigge mod midten. For ham er det et vigtigt kriterie for en politisk samarbejdspartner, at de støtter Ukraine.

Tager udfordringen, når den kommer

På nuværende tidspunkt er Konservative det eneste danske parti, der er medlem af EPP. Men det ændrer sig måske i den kommende periode.

Liberal Alliance har allerede meldt ud, at de vil søge om medlemskab i samme gruppe. Men de er ikke de eneste, der vil bejle til den største gruppe i parlamentet.

Jeg er ikke afvisende over for specielt LA, som har sendt en ansøgning, at vi kan lave noget. Det er ikke en beslutning, som jeg kan nedlægge veto imod.

Niels Flemming Hansen (K)
Spidskandidat

Også Danmarksdemokraterne har flirtet med ideen. Dog har partiet ikke endeligt meldt ud, hvorvidt de vil ind i den national konservative gruppe, EPP, eller den konservative og EU kritiske gruppe, ECR.

Både Liberal Alliance og Danmarksdemokraterne vil gerne gøre jer selskab i EPP. Hvad tænker du om det?  

"Jeg er ikke afvisende over for specielt LA, som har sendt en ansøgning, at vi kan lave noget. Det er ikke en beslutning, som jeg kan nedlægge veto imod." 

Nu nævner du Liberal Alliance. Hvad med Danmarksdemokraterne?

"Danmarksdemokraterne har ikke søgt, så vi ved jo ikke noget om det. Jeg har også kunne forstå, at EPP-gruppen slet ikke har hørt fra dem. Så lad os tage den udfordring, når den udfordring kommer."

Men hvis de vælger at søge, hvad tænker du så om det?

"Det tænker jeg ikke noget om, for jeg har ikke set, hvad baggrund de søger på.

Det har du ikke nogen holdning til?

"Hvis de sender en ansøgning, så kommer de til en samtale, tænker jeg. Så må man se på det. Jeg bemærker, at Politiken den anden dag havde et interview med en unavngiven udenlandsk kilde fra EPP, der sagde, at EPP ikke er en skraldespand, der tager alle dem, som ikke kan finde ud af at være i de yderste højregrupper. Så jeg er spændt på at se, hvad der sker der. Det er ikke mig, der afgør, hvorvidt de kommer til samtale eller ej," siger han. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Niels Flemming Hansen

Kommende MEP (K), afgående MF (K)
hh (Kolding Købmandsskole 1996)

0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024