Per Okkels advarer: Ældreområdet kan knække ryggen på sygehusvæsenet

Efter 20 år som topchef i sundhedsvæsenet og et årti i spidsen for Sundheds- og Ældreministeriet tager Per Okkels læseren med på en rundtur i sundhedsvæsenets fremtid, som han ser den. Et stort interview om sundhedsvæsenets aktører, undervurderede trusler, ministerskift, sundhedsreformer og had-kærlighedsforholdet til almen praksis.

Per Okkels nåede i sine ni år som departementschef at arbejde med seks ministre i Sundheds- og Ældreministeriet. Før da havde han i 20 år arbejdet som topchef i amter, regioner og Danske Regioner. 
Per Okkels nåede i sine ni år som departementschef at arbejde med seks ministre i Sundheds- og Ældreministeriet. Før da havde han i 20 år arbejdet som topchef i amter, regioner og Danske Regioner. Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Ældreområdet får større problemer end sygehusene de kommende år. Og kommer der ikke styr på ældreomsorgen, er det ikke kun de ældre, det er synd for.

”Syge- og ældreplejen for de ældste er også et stort forebyggelsesprojekt: Nemlig forebyggelse af indlæggelser. Hvis ikke vi får fremtidssikret det til en tid med mange flere ældre, får vores sygehuse kæmpe, kæmpe problemer”.  

Så alvorlig lyder advarslen fra den nyligt pensionerede departementschef i Sundheds- og Ældreministeriet, Per Okkels. Han kan nu se tilbage på 30 år med sundhedspolitik som øverste embedsmand i amter, regioner, Danske Regioner og Sundheds- og Ældreministeriet. Advarslen sker i et interview, hvor han gør status på sundhedsvæsenet og den politik, der former det.

Per Okkels startede som yngste fuldmægtig i Amtsrådsforeningen i fattig-firserne, hvor den økonomiske krise i 70erne og start 80erne havde udmarvet sundhedsvæsenet. Fra forskellige chefstole har han været med det meste af vejen i den genopbygning, som skiftende regeringer og amts- og regionspolitikere har stået bag. 

I det næste årti ligger de store gevinster, reformer og investeringer uden for sygehusene,

Per Okkels
Tidligere departementschef i Sundheds- og Ældreministeriet

Først med genopretningen af hjerteområdet. Senere kræftbehandlingen og ventelisterne. Det skete, samtidig med at man i 00erne og 10erne centraliserede og investerede kraftigt i sygehusvæsenet og løbende introducerede de meget omdiskuterede behandlings- og udredningsgarantier.

”Sygehusvæsenet har oplevet en gigantisk kvalitets- og effektivitetsudvikling de seneste 30 år. Det glemmer vi lidt nogle gange,” siger Per Okkels. Han har dog et stort men. 

”I det næste årti ligger de store gevinster, reformer og investeringer uden for sygehusene,” siger Per Okkels. 

Sundhed, forebyggelse og ældre skal tænkes sammen – ellers går det galt.
Han mener, at der ligger tre store problemer og venter til efterfølgeren, den nye departementschef i Sundhedsministeriet, Svend Særkjær, og nutidens og fremtidens politikere:  

Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024