KL og 98 borgmestre afviser anbefalinger fra sundhedskommission og kommer med 23 alternative forslag

Der er ingen opbakning fra landets borgmestre til Sundhedsstrukturkommissionens forslag om at fjerne ældreplejen fra kommuner, oprette yderligere regioner eller at lave et statsligt sundhedsvæsen. Til gengæld har de en række forslag til at forbedre det nuværende system.

Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

I et enstemmigt opråb fra alle landets borgmestre og deres interesseorganisation KL advares i klare vendinger mod at samle ansvaret for ældreplejen og det nære sundhedsvæsen på enten regionale eller statsligt niveau.

Det fremgår af et ’politisk høringssvar’ til anbefalingerne fra regeringens Sundhedsstrukturkommission, som KL har udarbejdet og fået opbakning til fra alle landets 98 borgmestre samt rådmænd med ansvar for sundheds- og ældreområdet.

”En styrkelse af de nære sundhedstilbud kan [ikke] ske ved en markant centralisering af opgaverne som kommissionen beskriver. Resultatet vil blive det modsatte, at de nære tilbud nedprioriteres til fordel for de specialiserede,” lyder det blandt andet i det ’politiske høringssvar’.

Konkret vender KL og borgmestrene kritikken mod to ud af kommissionens tre bærende modeller.

Den ene model lægger op til at erstatte de nuværende regioner med otte til ti nye såkaldte sundheds- og omsorgsregioner, som skal have ansvaret for sygehuse, almen praksis og hele eller dele af den kommunale ældrepleje.

I den anden model er det regionale niveau skrevet helt ud, og opgaverne samles i stedet i staten med en minister som politisk ansvarlig. I den model fjernes ifølge de kommunale kritikere opgaver for 200 milliarder kroner fra ”direkte demokratisk kontrol”.

”Det vil være så omfattende, at det reelt betyder et kursskifte mod en samfundsmodel, hvor ansvaret for velfærdsområderne ikke længere er demokratisk forankrede,” lyder det i høringssvaret.

I stedet vender KL og borgmestrene sig mod Sundhedsstrukturkommissionens tredje model, som i høj grad er en fortsættelse af det nuværende system med en række justeringer.

Hvis den skal fungere, kræver det ifølge de kommunale stemmer dog, at der gennemføres en række tilpasninger.

Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024