Professor og mediemand dumper mediernes dækning af advokatundersøgelser

Medierne er slet ikke kritiske nok, når kommuner fremlægger advokatundersøgelser, mener professor. “Pressen er ofte uden perspektiv og i de værste tilfælde misvisende, når det omhandler advokatundersøgelser,” siger tidligere chefredaktør.

Der skal strammes op i fremtidens dækning af advokatundersøgelser, mener Poul Madsen. Medierne glemmer, at undersøgelserne "kan blive brugt som et redskab til at komme ud af fedtefadet,” siger professor i journalistik og kommunikation.
Der skal strammes op i fremtidens dækning af advokatundersøgelser, mener Poul Madsen. Medierne glemmer, at undersøgelserne "kan blive brugt som et redskab til at komme ud af fedtefadet,” siger professor i journalistik og kommunikation.Foto: Arthur J. Cammelbeeck
Frederik Gjersen Hansen

Når borgmestre og kommunaldirektører bestiller advokatundersøgelser til at placere ansvar i spegede sager er medierne alt for ukritiske overfor vurderingerne

Det mener kommunikationsrådgiver og tidligere chefredaktør på Ekstra Bladet, Poul Madsen.

“Pressen er ofte uden perspektiv og i de værste tilfælde misvisende, når det omhandler advokatundersøgelser,” siger han.

Han har i længere tid fulgt med, når medierne har dækket advokatundersøgelser i kommunerne. Og undersøgelserne bliver taget “alt for seriøst”, mener han.

Han fremhæver Randers Kommune, hvor borgmester Torben Hansen (S) i kølvandet på Nordic Waste-skandalen satte kommunens faste eksperter i miljøret, Codex Advokater, til at redegøre for kommunens eventuelle ansvar i sagen.

En redegørelse, som ifølge borgmesteren var lavet af en "ekstern advokat" med "frie hænder".

Og medierne stillede ikke spørgsmålstegn ved, hvorfor borgmesteren omtalte kommunens faste miljøadvokater som "eksterne" og med "frie hænder", fortæller Poul Madsen.

“Befolkningen forledes til at tro, at sagen var uvildigt undersøgt. Og det var den overhovedet ikke,” siger han.

Det er tidligere retsordfører for Radikale Kristian Hegaard enig i. Han er jurist og skriver i dag ph.d. om undersøgelseskommissioner og advokatundersøgelser. 

Faren er, at de, der bestiller rapporten, kan bestille den for at undgå kritik. Det kan blive brugt som et redskab til at komme ud af fedtefadet.

Jannie Møller Hartley
Professor i journalistik og kommunikation, RUC

0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024