Debat

Seks indsatte fædre: Ingen kan være en nærværende far på under halvanden time om ugen

Vi tager vores straf i fængslet. Men når vi nu gerne vil bidrage til, at vores børn ikke også ender her eller, at familien går i stykker, undrer vi os over, at det skal være så svært at holde kontakt med vores børn, skriver seks indsatte fædre i Storstrøm Fængsel. 

En af os har fire børn. Så skal man først finde noget legetøj, så spiser vi lidt mad, så er der lige en skal skiftes, og så er tiden gået. 
Alt for ofte går man fra et sådan besøg med en tomhed, skriver seks indsatte fædre i Storstrøm Fængsel.
En af os har fire børn. Så skal man først finde noget legetøj, så spiser vi lidt mad, så er der lige en skal skiftes, og så er tiden gået.  Alt for ofte går man fra et sådan besøg med en tomhed, skriver seks indsatte fædre i Storstrøm Fængsel.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

De seks indsatte fædre har valgt at være anonyme, men Altinget kender identiteten bag dem.

Det er nok let for en udenforstående at forestille sig en kriminel, som bare er kriminel. De skal straffes for det, de har gjort, ind og sidde, færdig.

Men vi, som sidder i fængsel, er jo ikke fritsvævende planeter.

Mange af os har familier og børn. Og om ikke før, så ser vi nu, hvor mange andre, der betaler prisen, hvor meget det koster for familien, at du har gamblet lidt for højt.

Vi skriver her som fædre, der har det til fælles, at vi ønsker at arbejde med vores tankegang og livsstil.

Vi vil gerne blive bedre fædre på den anden side. Men når vi forsøger, får vi at vide: Du har selv købt billetten.

Indimellem kan det føles som ét langt forhindringsløb at holde kontakt.

Seks indsatte fædre i Storstrøm Fængsel

Ja, vi sidder med skylden. Og straffen tager vi. Men når vi nu gerne vil bidrage til, at der ikke opstår mere ulykke, at vores børn ikke ender her, at familien ikke går i stykker, undrer vi os over, at det skal være så svært.

Ja, indimellem kan det føles som ét langt forhindringsløb at holde kontakt.

Har du flere børn, må du vælge

Har ingen for eksempel overvejet hvor omkostningsfuldt, det er for familielivet, når der udstedes B og B (besøgs- og brevkontrol) – og i Danmark nærmest som rutine, og ikke kun (som loven siger), når efterforskningen kræver det?

Og får du B og B, kan du kun få ”overværet besøg” (det vil sige, der sidder en politimand med i lokalet). Du må da kun have et barn med, så hvis du har flere børn, må du vælge.

Du kan tilmed risikere at ryge i varetægt i den anden ende af landet trods det, at vi i Danmark har et nærhedsprincip. 

Én sad i arresten i Ennermark i ni måneder: ”Fra den ene dag til den anden så jeg nærmest ikke mine børn. Det var ikke tilladt at ringe. Kun om tirsdagen kunne jeg få besøg, og der går børnene jo i skolen. Vi syntes ikke, at de (min ekskone og børnene) skulle ligge og køre i to og en halv time hver vej i deres skoletid for et besøg på én time. Det er næsten ikke til at beskrive, hvor svært det var, også for dem”.

Vil du være sammen bare med din kæreste, så går der to uger mellem, du ser dine børn.

Seks indsatte fædre i Storstrøm Fængsel

Når først man har fået sin dom bliver besøgsforholdene dog bedre, eller det er tanken. Men der er stor forskel på forholdene i de forskellige fængsler. Flere steder har man mulighed for dobbeltbesøg, så man har fire timer.

I Storstrøm har vi halvanden time en gang om ugen. Vil du være sammen bare med din kæreste, så går der to uger mellem, du ser dine børn.

Når de så kommer, kan der være forsinkelser i sikkerhedskontrollen.

Så på halvanden time – eller mindre – skal du nå at være nærværende som far.

Støt op om, at familien ikke går i stykker 

En af os har fire børn. Så skal man først finde noget legetøj, så spiser vi lidt mad, så er lige en, der skal skiftes, og så er tiden gået. 

Alt for ofte går man fra et sådan besøg med en tomhed. Vi når nærmest ikke noget, og det kan også være frustrerende for børnene.

Derfor betyder det også alt, at vi også har mulighed for lejlighedsbesøg, hvor vi kan være sammen over to dage, det vil sige også overnatte.

Børnene slapper af på en helt anden måde. ”Min datter kravlede bare op i tremmesengen” fortæller en. ”Her ville hun sove. Selv sov jeg i sengen med min søn, mens min kone sov i stuen, hun var helt udmattet. Hun sov nærmest bare i de to dage”.

På halvanden time – eller mindre – skal du nå at være nærværende som far. 

Seks indsatte fædre i Storstrøm Fængsel

Vi mærker det også bagefter, at det er en mere afslappet relation. Og så er det en ekstrem aflastning for vores koner, endelig kan de slippe tøjlerne lidt.

I andre fængsler kan man få de lejlighedsbesøg, man vil have. Her er der nu ni ugers ventetid. Så de ringer for at bestille, så er der tid næste gang om to måneder. Og man kan ikke bestille tid mere end en uge frem.

I lejligheden kan man kun se sine børn, hvis man har kæreste eller en anden, der vil følge.

Så alenetid med ens børn, så længe de er under 15, findes ikke.

Det er det, der undrer os, når man i dag ved, hvor meget det betyder med gode relationer, for børnene, for familien, for løsladelsen, at man ikke gør lidt mere for at lette vejen.

At man ikke støtter op om, at familien ikke går i stykker.

Gode relationer og godt forhold til ens familie og børn kommer over alt andet, ikke kun for os.

Vi tror også på, at det er det bedste for vores børn.

Temadebat

Er Kriminalforsorgen for presset til at støtte et liv uden kriminalitet?

Kan man lykkes med resocialisere indsatte i fængslerne, så længe kriminalforsorgen er presset på bemanding og pladser? Og går regeringens tendens mod hårdere straffe imod ambitionerne om resocialisering? Det sætter Altinget Social til debat.

Om Altingets temadebatter

Altingets temadebatter sætter spot på et aktuelt nicheemne.

Alle indlæg er udelukkende alene udtryk for skribenternes egen holdning.

Har du lyst til at bidrage til debatten? Så er du velkommen til at skrive til Katja Gregers Brock på [email protected].

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024