Strid om ventelister får Løhde til at tage særligt greb i brug: "Det er mere end 20 år siden, at det sidst har fundet anvendelse”

Indenrigsminister Sophie Løhde har pålagt Ankestyrelsen at granske fem navngivne kommuners brug af ventelister til botilbud og socialpædagogiske tilbud for, om der er foregået brud på forsyningsforpligtelsen.

Simon LesselAlbert Andsager Klingenberg

En sag om en potentielt ulovlig venteliste på botilbud i København får nu regeringen til at tage ekstraordinære metoder i brug for at komme til bunds i sagen.

For første gang i 20 år er Ankestyrelsen nemlig blevet pålagt af en minister at undersøge, om fire konkrete kommuner udover København har brudt loven i sager om ventelister på blandt andet botilbud, socialpædagogiske tilbud og specialundervisningstilbud.

Jeg tror, det er mere end 20 år siden, at det sidst har fundet anvendelse. Grunden til, jeg har gjort det, er fordi, jeg mener, det er vigtigt, at vi nu kan fået slået fast, hvorvidt kommunerne handler ulovligt eller ej.

Sophie Løhde
Indenrigs- og Sundhedsminister, Venstre

Det fortalte indenrigsminister Sophie Løhde (V) på et samråd i Folketinget torsdag.

“Jeg har i dag pålagt Ankestyrelsen at tage den konkrete sag om Københavns Kommune op til behandling. Jeg har samtidig pålagt Ankestyrelsen at tage de øvrige sager op til behandling. Det drejer sig om kommunerne Aarhus, Odense, Helsingør og Bornholm,” sagde indenrigsministeren og fortsatte:

“Det betyder, at Ankestyrelsen nu skal udtale sig om, hvorvidt de fem kommuner handler i strid med lovgivningen eller ej.”

Meldingen fra ministeren kommer i kølvandet på TV2’s afdækning af en venteliste på botilbud til udsatte borgere i København, som var anledningen til, at Sophie Løhde og socialminister Sophie Hæstorp Andersen (S) var kaldt i samråd.

Typisk kommer Ankestyrelsen med generelle og vejledende udtalelser efter at have set nærmere på problemstillinger på socialområdet i givne kommuner.

Ministeren understregede derfor kort efter, at der er tale om en ekstraordinær opgave til Ankestyrelsen, når de nu bliver pålagt at udtale sig specifikt om, hvorvidt der er foregået lovbrud i de pågældende kommuner.

Altinget logoSocial
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget social kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Social

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024