Debat

Ungeaktører i opråb: I vil gerne tale om de unge på Folkemødet – hvad med også at lytte?

Det er en falliterklæring at deltage i Folkemødet uden at have lyttet til eller været i debat med et eneste ungt menneske. Derfor skal vi sørge for, at unge i højere grad ses, høres og involveres ved demokratiske arrangementer, skriver Lisbeth Trinskjær, Christine Ravn Lund & Ejnar Bo Pedersen.

66 procent af unge har en holdning til, hvilken retning verden skal bevæge sig i, og 53 procent har en holdning til, hvordan man bør løse samfundets udfordringer.
Men over halvdelen har også lav demokratisk selvtillid, og det begrænser unges politiske deltagelsen skriver Lisbeth Trinskjær, Christine Ravn Lund & Ejnar Bo Pedersen. Arkivfoto fra Ungdommens Folkemøde.
66 procent af unge har en holdning til, hvilken retning verden skal bevæge sig i, og 53 procent har en holdning til, hvordan man bør løse samfundets udfordringer. Men over halvdelen har også lav demokratisk selvtillid, og det begrænser unges politiske deltagelsen skriver Lisbeth Trinskjær, Christine Ravn Lund & Ejnar Bo Pedersen. Arkivfoto fra Ungdommens Folkemøde.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Lisbeth Trinskjær
Christine Ravn Lund
Ejnar Bo Pedersen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Hvor mange unge talte du med, sidste gang du var på et folkemøde? Hvor stor en andel af de paneldeltagere, oplægsholdere eller moderatorer, du hørte, var under 30 år, og hvor mange af de events, du deltog i, var arrangeret af unge?

Vores bud er, at det ikke var særlig mange.

Unge kan og vil gerne snakke med – også om ting, der ikke handler om at være ung.

Lisbeth Trinskjær, Christine Ravn Lund & Ejnar Bo Pedersen
Hhv. formand for Højskolerne, forkvinde for DUF & sekretariatschef for Ungdomsskoleforeningen

For ser man bredt på Folkemødet, er det ikke unge, der fylder på scenerne, det er ikke unge, der planlægger debatterne, og det er i det hele taget ikke unge, der sætter dagsordenen på Danmarks største demokratifestival.

Ironisk nok vil mange ellers gerne tale om ungdommen på Folkemødet, særligt med fokus på temaer som trivsel, karrierevalg og brug af digitale medier. Men alt for få inviterer unge med på scenen.

Unge kan og vil gerne snakke med – også om ting, der ikke handler om at være ung. Fra trivsel til grøn omstilling, arbejdsmarked til sociale medier og sundhed til offentlig transport.

En ny scene af unge - og for unge

Højskolerne, DUF – Dansk Ungdoms Fællesråd og Ungdomsskoleforeningen er alle tre stærke ungeaktører.

Vi har nu samlet vores kræfter og Folkemøde-erfaring på den nye plads U-vendingen, som kommer til at bestå af tre sceneområder, hvor der vil være debatter, samtaler, kreative workshops, koncerter og meget andet.

Hos os er unge drivkraften. Det er unge, der sætter dagsordenen og er med til at skabe aktiviteterne, som er for alle folkemødegæster.

Læs også

Tag ikke fejl, unge må aldrig forvises til et Folkemødets børnebord. De skal være til stede og føle sig velkomne alle steder på festivalen. Men med U-vendingen skaber vi en særlig plads for ungeinddragelse, som vi håber kan inspirere Folkemødets andre arrangører.

Mange har rakt ud til os for at tilføje unge til deres debatter, og vi oplever klart, at Folkemødet bevæger sig i en retning, hvor flere arrangører mærker relevansen af, at unge er deltagere og medskabere af indhold.

Det store mål med U-vendingen er, at vi kan være med til at styrke unges demokratiske selvtillid og engagement i samfundet generelt.

Unge skal have demokratisk selvtillid

Fra DUF’s seneste demokratianalyse fra i år ved vi, at 66 procent af unge mellem 16 og 25 år har en holdning til, hvilken retning verden skal bevæge sig i, og at 53 procent har en holdning til, hvordan man bør løse samfundets udfordringer.

Men over halvdelen har også lav demokratisk selvtillid, og manglende tro på egne evner begrænser unges politiske deltagelse mere, end den gør hos ældre.

Lyt til unges pointer, lad unge sætte dagsordenen, og bliv selv klogere.

Lisbeth Trinskjær, Christine Ravn Lund & Ejnar Bo Pedersen
Hhv. formand for Højskolerne, forkvinde for DUF & sekretariatschef for Ungdomsskoleforeningen

Hvis man vil have unge til at deltage i politiske aktiviteter, kræver det ifølge undersøgelsen, at unge føler et samfundsansvar, får indflydelse på de beslutninger, der træffes, og for eksempel finder det sjovt at deltage.

Derfor er Folkemødet et bydende nødvendigt sted at tænke unge mere ind. Vores erfaring er, at Folkemødet kan give mange unge den første oplevelse af at stå på en scene, tale med en folkevalgt politiker eller deltage i en debat.

Her er afstanden til beslutningstagerne mindre, og de politiske debatter mere nuancerede, end man ofte oplever i hverdagen. Alt det kan motivere unge til også at engagere sig efter Folkemødet og til at bruge stemmen på forskellige måder.

Hvad enten du deltager på Folkemødet eller i et andet demokratisk arrangement, så husk at holde øje med unge, lyt til unges pointer, lad unge sætte dagsordenen, og bliv selv klogere.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lisbeth Trinskjær

Formand, Folkehøjskolernes Forening, formand, Fonden Ungdomsøen, medlem, 2030-panelet, medlem, Demokratikommissionen, Fellow, Crown Princess Mary Centeret, Københavns Universitet, bestyrelsesmedlem, Center for Ungdomsforskning
Journalistisk grunduddannelse (Pressens Uddannelsescenter 1999)

Christine Ravn Lund

Forkvinde, Dansk Ungdoms Fællesråd, medlem, Børnerådet, medlem, Trivselskommissionen, næstforkvinde, Center for Ungdomsforskning
BA international business and politics (CBS 2020), Cand.scient.pol (KU)

Ejnar Bo Pedersen

Afgående sekretariatschef, Ungdomsskoleforeningen (1/11-24)
(Aalborg Uni. 1985)

0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024