Harpsøe: Kvinder skal slå i bordet
Linea Sanderbo Kürstein
JournalistpraktikantJeg tror godt, at jeg i det politiske arbejde kan være lidt hård, fordi jeg så gerne vil have tingene igennem, og min holdning er, som den er. Men jeg er ikke så hård, at jeg ikke kan lytte til andre. En grad af hårdhed tror jeg, alle politikere har, fordi de brænder så meget for det, de laver.
Marlene Harpsøe (DF)
Ligestillingsordfører
Om Marlene Harpsøe
Født: 3. august 1983
Opstillet i: Nordsjællands Storkreds, Helsingørkredsen
Tillidsposter: Ligestillingsordfører, medlem af Retsudvalget og PØ-Udvalget, politisk næstformand i DFU 2005-2007
Marlene Harpsøe, ligestillingsordfører for DF, har ikke et sekund fortrudt den dag for syv år siden i gymnasiet, da hun tog stilling til, hvor hun politisk hører hjemme. Dansk Folkeparti er og vil altid være hendes parti, slår hun fast. Og det til trods for gymnasiekammeraternes reaktioner på hendes valg af politisk ståsted.
"Dengang blev jeg meget chokeret over, hvordan mine klassekammeraters holdning var. De mente ikke, at man kunne stemme på DF, men trods modstanden, som er en hård oplevelse, når man er 18 år gammel, så satte jeg mit kryds ud for Dansk Folkeparti, for det er det parti, mit hjerte ligger hos," siger Marlene Harpsøe.
Siden tog den politiske karriere fart for den unge DF-kvinde. Efter et par år som menigt medlem blev hun i 2005 valgt som næstformand i Dansk Folkepartis Ungdomsorganisation (DFU). Og hun nåede at arbejdede et år i Dansk Folkepartis sekretariat, inden hun i november 2007 begyndte sin parlamentariske karriere, da hun blev valgt til Folketinget for Dansk Folkeparti.
DF'er af hele sit hjerte
Marlene Harpsøe har, med sine egne ord "følelser for Dansk Folkeparti" og er "DF'er af hele sit hjerte".
"Dansk Folkeparti har alle de værdier, som jeg også har. Alle de dejlige danske værdier og sociale værdier som solidaritet og tolerance. DF kæmper for de samme værdier som mig. Jeg kan slet ikke se mig andre steder," siger Marlene Harpsøe.
Begynder-nerver i folketingssalen
Trods en indforstået aftale blandt politikerne om, at man ikke stiller spørgsmål til en politiker, som holder sin jomfrutale på talerstolen, så var det med geléknæ, at Marlene Harpsøe første gang indtog Folketingets talerstol, for omhyggelighed og sikkerhed er vigtige værdier for hende.
"Jeg er meget grundig og vil gerne gøre mit arbejde så godt, jeg kan. Og være så godt forberedt som overhovedet muligt. Så det værste, man kan gøre ved mig, er at stille mig et spørgsmål, som jeg ikke er forberedt på, så jeg gør alt for at dække mig grundigt ind," siger Marlene Harpsøe.
Og grundighed går igen, når Marlene Harpsøe fortæller om sig selv. Da ønsket om en fremtid i politik blev grundlagt i gymnasietiden, vidste hun samtidíg, at hun skulle have noget at falde tilbage på. Hun har derfor taget en uddannelse som kontorassistent.
Slå i bordet kvinde
Marlene Harpsøe brænder for ligestilling. Allerede inden den første måned var gået, havde hun fået det ordførerskab, hun drømte om i Dansk Folkeparti. Hun kræver, at kvinder kan selv og ikke skal have taget særlige hensyn på deres vej ind i bestyrelseslokalerne.
"Det er vigtigt, at vi stopper det fnidder med, at alting skal handle om kvinder. Ligestilling handler om kvinder og mænd. Det er en forfejlet debat, at kvinder skal have det hele, fordi mændene sidder på magten. Vi kvinder er stærke, ligesom mænd er stærke, og vi kan sagtens selv skabe os en vej ind til den bestyrelsespost, vi gerne vil have," siger Marlene Harpsøe med insisterende øjne.
Et område, som Marlene Harpsøe mener kræver en indsats, er indvandrerkvinder, der går hjemme, og ingen uddannelse eller arbejde har. Der er omkring 13.000 indvandrerkvinder uden arbejde, og de skal have de samme muligheder, som danske kvinder har, mener Marlene Harpsøe.
"Det er absurd at tale om, at kvinder, som er på toppen af deres karriere og får en god løn, skal kvoteres ind i bestyrelser, når der er nogle i de nederste lag i samfundet, der på ingen måde kan komme i betragtning til det, som de bedre stillede kvinder kan," siger Marlene Harpsøe.
Succesmappe løfter sure dage
Det er ikke alle dage, der er lige festlige på Christiansborg, og pejlemærket i horisonten kan hurtigt forsvinde i mængden af lovforslag og tekniske detaljer, understreger Marlene Harpsøe. Hun har derfor lavet en succesmappe, hvori hun klistrer ind, hvad hun har opnået i sit år som folkevalgt.
"Det er rart at se tilbage på, at jeg faktisk har opnået noget. Den er ikke så tyk endnu, for arbejdet herinde er en lang vej op ad bakke, men jeg bliver ved, for der kommer resultater af det hårde arbejde," siger Marlene Harpsøe.
Og man skal ikke lade sig snyde af Marlene Harpsøes unge alder og milde, lyse ansigt og det gyldne hår, der kækt buger ud ad, inden det rammer skulderen, for hun kan sagtens slå i bordet, hvis det er nødvendigt. Hendes stræbsomhed og engagement gør, at hun er villig til at gå langt for at få sine mærkesager igennem politisk.
"Jeg tror godt, at jeg i det politiske arbejde kan være lidt hård, fordi jeg så gerne vil have tingene igennem, og min holdning er, som den er. Men jeg er ikke så hård, at jeg ikke kan lytte til andre. En grad af hårdhed tror jeg, alle politikere har, fordi de brænder så meget for det, de laver," siger Marlene Harpsøe.