Opgør med "Yes, Minister"

BAGGRUND: Embedsmænd skal mestre en delikat balance mellem kritisk rådgivning og loyal servicering af ministeren. Ikke alle klarer øvelsen.
Tiden som justitsminister forfølger den konservative leder Lene Espersen, der  bliver kritiseret for at have været for svag over for embedsmændene.
Tiden som justitsminister forfølger den konservative leder Lene Espersen, der bliver kritiseret for at have været for svag over for embedsmændene.Foto: Ole Toft/Altinget.dk
Erik Holstein

Den amerikanske model er rørende enkel:
Her bliver topembedsmændene i administrationen simpelthen skiftet ud, når der kommer en ny præsident. Ud fra den betragtning, at den nye leder skal have helt loyale folk omkring sig. Men i det meste af Europa har man valgt en anden vej.

I Danmark og de fleste andre europæiske lande beholder man alt fra departementschefer og ned, når der kommer en ny regering. Den model har den oplagte fordel, at man fastholder værdifuld viden hos de mest erfarne embedsmænd. Men der er også ulemper ved den europæiske model.

Neutralitet påkrævet
Forudsætningen for at beholde de ledende embedsmænd er nemlig en total loyalitet over for ministerens politiske ønsker. Som embedsmand i et ministerium skal man med akkurat lige så stor dygtighed kunne virkeliggøre et politisk forslag, man er rasende uenig i - som et forslag, man er enig i. 

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024