SF mangler arbejdere

MÅL: Som det eneste parti har SF opstillet en række mål, for at partiets kandidater skal afspejle befolkningen sammensætning. Det kniber dog med at lokke kandidater til med kortere eller ingen uddannelse.
SF's gruppeformand, Ole Sohn, er en af de få medlemmer af SF's folketingsgruppe, der ikke har en studentereksamen.
SF's gruppeformand, Ole Sohn, er en af de få medlemmer af SF's folketingsgruppe, der ikke har en studentereksamen.Foto: Thit Andersen/Altinget.dk
Erik HolsteinOle Nikolaj Møbjerg Toft

Og hvis vi har flere folketingsmedlemmer, som har kravlet rundt på et tag i alt slags vejr, eller som har været på virksomheder, der er blevet ramt af løndumpning, så vil vi også tale med en større autencitet.

Karsten Hønge
(SF)

Studenterhuen trykker på for mange af SF folketingskandidater. I hvert fald i forhold SF's konkrete mål for i hvor høj grad partiets tillidsfolk og kandidater skal afspejle befolkningens sammensætning i forhold køn, alder, etnicitet og uddannelsesbaggrund.

Partiet har på kort tid sikret, at kønsfordelingen blandt kandidaterne flugter med deres målsætning om mindst 40 procent af hvert køn. Og målet med 20 procent kandidater under 30 år er med 18 procent også tæt på målet (se nederst).

Partiet er heller ikke uendeligt langt fra målet om, at der skal være forholdsmæssigt ligeså mange kandidater med en udenlandsk baggrund som i resten af befolkningen. Men ligesom de fleste andre partier har SF problemer med at få deres kandidaters uddannelsesbaggrund til at matche befolkningens.

Dokumentation
Folketingsgruppens repræsentativitet
SF har som defineret mål at få folketingsgruppen (samt landsledelsen og medlemsskaren) sammensat så repræsentativt for befolkningen som muligt. Derfor har partiet opstillet en række måltal.  Herunder ses måltallene sammenlignet med folketingskandidaternes aktuelle sammensætning - og befolkningen som helhed.

(I dag har SF 4 kortuddannede/erhvervsudannede ud af 23 folketingsmedlemmer. Til denne gruppe hører også faglærte arbejdere som murere og tømrere). 
SF's måltal SF's folketingskandidater Befolkningen som helhed 
Min. 40% af hvert køn 40 kvinder (43 %)
54 mænd (57 %)

Kvinder 50,5%
Mænd 49,5% 

Min. 10% af anden etnisk baggrund end dansk 4 (4%)10,1%
Min. 30% ufaglærte/kortuddannede  19 (20%)73,3%
Min. 20% under 30 år 17 (18 %)35,9% 
  I alt 94 

Kilder: Danmarks Statistik og SF og er baseret på de nyeste tilgængelige tal.


Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024