Social brugerbetaling

Tina Møller
Udgifterne til social- og sundhedsvæsnet stiger voldsomt de næste 30-40 år, mens pensionisterne bliver rigere og rigere. Derfor kan det blive nødvendigt med øget brugerbetaling, vurderer en professor i sundhedsøkonomi.

Kjeld Møller Pedersen, Syddansk Universitet, bygger vurderingen på en række friske beregninger fra de uafhængige økonomer i den såkaldte DREAM-gruppe. Gruppen har tidligere assisteret de økonomiske vismænd, og denne gang har økonomerne haft gang i lommeregnerne på foranledning af Forbundet af Offentligt Ansatte (FOA), bl.a. for at sætte konkrete tal på konsekvenserne af »ældrebomben«

Eksperimentet viser, at hvis i dag var 2040, ville de offentlige kasser mangle i alt 97 milliarder kroner. Alene hospitalerne ville have brug for 17 milliarder kroner, sygesikringen ville mangle seks milliarder kroner, mens området for hjemmehjælp og anden omsorg ville have behov for 16 milliarder kroner mere.

Professor i sundhedsøkonomi ved Syddansk Universitet, Kjeld Møller Pedersen, finder tallene »meget interessante«. Og han er overbevist om, at der skal tænkes alternative tanker for at få kassen til at stemme.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024