Vestager afviser, at antallet af udlændinge har betydning

INTERVIEW: Margrethe Vestager (R) afviser, at antallet af udlændinge, der kommer til Danmark, betyder noget. Og hun fastholder, at Radikale er et udlændingepolitisk midterparti.
Foto: Thit Andersen/Altinget.dk
Morten Øyen
NYBORG: Det er ikke afgørende, hvor mange udlændinge der kommer til Danmark.

Det siger den radikale leder Margrethe Vestager til Altinget.dk i forbindelse med det radikale landsmøde i Nyborg.

"Jeg tror ikke, vi deler den tankegang. Når jeg hører Dansk Folkeparti sige, antallet af udlændinge betyder noget, så er det, fordi de gerne vil danne et billede af Danmark, som et land, der er truet og ved at blive oversvømmet, og hvor vi må leve i frygt," siger Margrethe Vestager på spørgsmålet om, hvorvidt antallet af udlændinge betyder noget.

Udlændingespørgsmålet har ellers fyldt meget i det seneste årti, og mange vil argumentere for, at det er Dansk Folkepartis store succes, at de har fået slået fast, at det er en afgørende del af udlændingepolitikken at regulere antallet af udlændinge, der kommer til Danmark. 

Men den udlægning deler Radikales partileder Margrethe Vestager dog ikke.

"Det, som er Dansk Folkepartis succes, er også Venstre og Konservatives undladelse. At de tilsyneladende slet ikke har trænet den muskel, som skal sige nej til Dansk Folkeparti," siger hun.

Flere flygtninge
Margrethe Vestager mener modsat, at Danmark skal tage et større ansvar for verdens flygtninge end i dag - meget gerne gennem en fælles europæisk asylpolitik.

Vi er i den grad et midterparti. Også når det kommer til udlændinge.

Margrethe Vestager
Politisk leder, (RV)

"I øjeblikket så hjælper vi kun meget få. Der betyder antallet selvfølgelig noget, for vi mener, vi skal dele ansvaret med andre europæiske lande, for det er mere eller mindre tilfældigt, om en asylansøger ender hos os".

Intetsigende antals-diskussion
Samtidig fastholder Det Radikale Venstre kravet om, at man skal kunne leve med sin ægtefælle i Danmark - også når ægtefællen er udlænding. 

Ser man på antallet af familiesammenføringer, så er de med VKO's stramninger blevet halveret siden 2001. I stedet er der kommet markant flere for at uddanne sig og arbejde til Danmark.

"Det siger jo noget om, hvor intetsigende antalsdiskussionen er," siger Margrethe Vestager og pointerer, at en række partier på den ene side siger, at antallet betyder noget - at det skal begrænses - imens roser de samme partier sig selv for, at der er kommet flere for uddannelse og job.

"Det, synes jeg ikke, er tilstrækkeligt, men det siger jo, at antals-diskussionen tilsyneladende ikke betyder noget, når det kommer til stykket," siger Margrethe Vestager.

90'erne er undervurderet
De seneste mange meningsmålinger peger på, at VKO-flertallet er langt væk. Men er der nogle stramninger, den radikale partileder gerne vil beholde fra VKO-tiden?

"Det, som er bundlinjen for os, det er, at staten ikke blander sig, ligesom familien heller ikke skal blande sig i, hvem man skal gifte sig med. Det kan da sagtens være, at der er en regel her og der, som er hensigtsmæssig. Men jeg vil bare sige, at det totale billede er, at de nuværende regler ikke virker, som de skal".

Var man bedre til at håndtere udlændingespørgsmålet i 1990'erne?

"Det ved jeg ikke, men indsatsen dengang er i hvert fald markant undervurderet. Der blev lavet en lang række ændringer i løbet af 90'erne, som ikke rigtigt er slået igennem i den politiske debat, fordi der siden blev sat en anden dagsorden, som ikke handlede om at finde løsninger på konkrete problemer, men som handlede om, at vi lever i frygt og er ved at blive oversvømmet af udlændinge," siger Margrethe Vestager.

Midten i udlændingedebatten
Det er i dag kun Radikale Venstre og Enhedslisten, der står fast på en øjeblikkelig afskaffelse af 24-årsreglen for famliesammenføringer. Ikke desto mindre fastholder Margrethe Vestager, at Radikale Venstre også udlændingepolitisk er et midterparti:

"Vi er i den grad et midterparti. Også når det kommer til udlændinge," siger Margrethe Vestager og uddyber:

"Det er vi, fordi vi har en meget nøgtern holdning og gerne vil finde ud af, hvad det er for nogle problemer, vi skal løse. Jeg synes, det er ekstremisme at behandle udlændinge, som om de er en udlænding".

Hun mener, at det i stedet er nødvendigt at forholde sig til hver konkret situation og ikke lade sig styre af, at de er "udlændinge" eller af Dansk Folkepartis "oversvømmelses-retorik".

"Jeg tror, det er en den metode, som gør os til et midterparti. Vi har bare haft en årrække, hvor det er, som om at det ekstreme - at Danmark er ved blive oversvømmet af udlændinge - har fået lov til at overtage hele scenen," siger Magrethe Vestager.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Margrethe Vestager

Ledende næstformand, EU-Kommissionen, kommissær for konkurrence, formand for Kommissærgruppen om et 'Europa Klar til den Digitale Tidsalder', fhv. minister, politisk leder & MF (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 1993)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024