Delvis genåbning: Her er seneste nyt for civilsamfundet

Fra total nedlukning til delvis genåbning. Foråret har meldt sin ankomst, forsamlingsloftet er blevet hævet for udendørsaktiviteter, og dele af samfundet er blevet åbnet op igen. Videnscentret gennemgår seneste nyt om corona for civilsamfundet.

Foråret er kommet med håb for normaltilstande og genåbning af udendørsidræt. Få her overblik og opdatering på åbningsudsigterne.
Foråret er kommet med håb for normaltilstande og genåbning af udendørsidræt. Få her overblik og opdatering på åbningsudsigterne.Foto: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix

For første gang siden sidste efterår er coronarestriktionerne blevet lempet. Smittetallet og antallet af indlagte er faldet betydeligt siden den grelle situation tilbage i december, og den totale nedlukning er nu blevet lidt mindre omfattende.

Den delvise genåbning falder sammen med en velkommen temperaturstigning i forhold til de tre uger i kummefryseren, vi oplevede i februar.

De varmere temperaturer gør det lidt lettere at bevæge sig udenfor, og det er der god grund til, nu hvor det igen er tilladt at mødes op til 25 personer udendørs i idræts- og foreningssammenhæng.

Foreningslivet rykker udendørs
Med de nye retningslinjer kan det udendørs idrætsliv for alvor åbne op. Med et loft på 25 personer kan næsten alle former for holdsport gennemføres, og derfor kan man nu igen spille fodbold udendørs eller samle løbeklubben.

Indendørsidrætten er dog stadig lukket ned, men DIF, DGI og Dansk Firmaidrætsforbund skriver på DIFs hjemmeside, at de kæmper for at den indendørs idræt kan åbnes op i den næste runde af genåbningen. 

Indtil da foreslår DIF, at man forsøger at rykke den indendørs idræt udendørs. Hvis din idrætsforening har mod på en omlægning, så har DIF lavet en fin guide til emnet, som du kan finde her.

For organisationer som FISKEN på Vesterbro i København kan beslutningen få stor betydning.

Foreningens kerneydelse er et åbent og omfavnende ungdomsfællesskab, og selvom værestedet på Enghave Plads stadig er lukket, så kan de og andre foreninger nu bevæge sig ud i byen og den grønne natur i grupper på 25 personer.

De kan besøge en af de udendørs kulturinstitutioner, der er blevet genåbnet per 1. marts. Mens kulturlivet indendørs fortsat er lukket ned, så er det udendørs kulturliv blevet åbnet delvist op.

Det betyder, at du igen kan besøge steder som Frilandsmuseet i Lyngby, Den Gamle By i Aarhus eller en af landets zoologiske haver. Under besøg gælder forsamlingsloftet på fem personer imidlertid stadig, og man må derfor ikke færdes i større grupper end dette på kulturinstitutionens anlæg.

Det kræver dog, at du medbringer en negativ corona-test, som er foretaget inden for 72 timer før din ankomst til kulturinstitutionen. Både PCR- og den såkaldte hurtigtest er gyldige. Derudover skal du huske at medbringe et ID, der matcher oplysningerne på din test.

Børn under 15 år og personer, der kan dokumentere, at de har været smittet med covid-19, er undtaget fra dokumentationskravet.

Ude godt, hjemme bedst?
Det europæiske lægemiddelsagentur EMA har påbegyndt en løbende vurdering af den omdiskuterede russiske Sputnik V-vaccine, men det er meget muligt, at vi også snart har en dansk udviklet pendant at vaccinere befolkningen med.

Den danske biotekselskab Bavarian Nordic har udviklet en covid-19-vaccine, som har udvist lovende prækliniske resultater, som det hedder på fagsprog. Det skriver Bavarian Nordic mandag morgen i en meddelelse til fondsbørsen.

Vaccinen er blevet godkendt til forsøg på mennesker, men den del af udviklingen kommer ikke til at foregå i Danmark. Den skal i stedet foregå i Holland, og derfor må de, der gerne vil injiceres med en vaccine udviklet i Danmark, væbne sig med lidt tålmodighed.

I Danmark har næsten 10 procent af befolkningen nu modtaget det første vaccinestik. Det tal skal i vejret, hvis regeringens ønske om at færdigvaccinere befolkningen inden udgangen af juli i år skal opfyldes. 

Som generalprøve på den kommende vaccineindsats fik 37.554 borgere fredag 26. februar et stik med en vaccine mod covid-19, da regionerne afholdt generalprøve på massevaccination. Den hidtidige rekord lød på 19.718 vacciner på én dag. Den blev sat tilbage i begyndelsen af januar.

Regeringen har et erklæret mål om, at der skal vaccineres 100.000 danskere om dagen, når der er vacciner nok.

Hvad er udsigten til yderligere genåbning?
Som udgangspunkt er alle gældende coronarestriktioner forlænget til 5. april, men der er i øjeblikket to potentielle trin i forhold til en yderligere genåbning. 

Første potentielle trin er 15. marts. Hvis smittesituationen her vurderes at være under kontrol i en given landsdel, så vil den kunne foretage samme genåbning som Vestjylland og Nordjylland, hvor følgende er blevet genåbnet.

  • Alle afgangselever i grundskoler samt på ungdomsuddannelser og voksenuddannelser kommer tilbage med 50 procent fremmøde under forudsætning af test to gange om ugen.
  • Efterskoler genåbner med fuldt fremmøde ud fra en model med særlige smitteforebyggende foranstaltninger beskrevet af Sundhedsstyrelsen.

Danmark er inddelt i 11 landsdele, der potentielt kan genåbnes efter ovenstående kriterier. Du kan se de 11 landsdele hos Danmarks Statistik.

Regeringen forventer, at de landsdele, der ikke åbner op ovenstående op 15. marts, vil kunne genåbnes efter påskeferien 6. april, såfremt smitteudviklingen er tilfredsstillende. Er den det lige nu?

Hvad er status på smitten?
Det daglige smittetal i Danmark ligger stabilt omkring 400-500 nye smittede om dagen. Antallet af indlagte er faldet til omkring 220, og det er et stort fald i forhold til december, hvor næsten 1000 patienter var indlagt grundet covid-19.

Det betyder, at Sundhedsvæsnet mange steder er begyndt at indhente de operationer og undersøgelser, der blev udskudt henover sidste efterår og vinter. 

Region Hovedstaden oplyser i en pressemeddelelse, at de har en ambition om at afvikle 11.100 udskudte ambulante besøg og 10.800 udskudte operationer inden sommer.

Den fremtidige smitte er svær at spå nøjagtigt om. Den mere smitsomme britisk variant udgør nu mere end 70 procent af den danske smitte, og Sundhedsvæsnet har vurderet, at kontakttallet for den britiske variant er 1,28. 

Samtidig er der blevet påvist smittede i landet med både den sydafrikanske B.1.351-variant og den brasilianske P1-variant, som muligvis er mindre modtagelig over for vacciner.

Dermed er vi tilbage, hvor vi startede artiklen. For en frisk prognose fra Statens Serum Institut viser, at en genåbning af udendørs idræt, fritidsliv og kulturinstitutioner sandsynligvis ikke vil resultere i en mærkbar stigning af smittede og indlagte.

Lad det være en opfordring til at bevæge os ud i det fine forårsvejr. Skulle det, som det danske forårsvejr har for vane, begynde at regne og blæse, så husk, at der ikke findes dårligt vejr, men kun uegnet beklædning.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024