Debat

Direktør: Dansk politik har brug for et fremtidsministerium eller en fremtidskommissær

Danskerne er enige med os, når vi siger, at politikerne tænker for kortsigtet. Derfor er der behov for et fremtidsministerium, inspireret af andre lande, hvor langsigtet politik og fremtidens problemer er i fokus, skriver Jonas Gissel Mikkelsen. 

Vi bør udvikle en
politisk infrastruktur, som inspirerer politikerne til at tænke visionært,
skaber opmærksomhed omkring de langsigtede konsekvenser af politiske
beslutninger og giver det politiske system incitament til at gøre op med tidens
kortsigtethed, skriver Jonas Gissel Mikkelsen. 
Vi bør udvikle en politisk infrastruktur, som inspirerer politikerne til at tænke visionært, skaber opmærksomhed omkring de langsigtede konsekvenser af politiske beslutninger og giver det politiske system incitament til at gøre op med tidens kortsigtethed, skriver Jonas Gissel Mikkelsen. Foto: Pressefoto
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Politikerne tænker for kortsigtet. Det synes 73 procent af danskerne. Hele 82 procent af dem mener sågar, at for mange politiske beslutninger har karakter af uholdbare lappeløsninger. I den danske befolkning er der således en udbredt fornemmelse af, at vi ikke får taget hånd om de langsigtede problemer. Det viser en Epinions-undersøgelse, vi for nylig fik foretaget i Instituttet for Fremtidsforskning.

Problemet er ikke, at vi har dårlige politikere. Men i det nuværende system, hvor politikere jagter genvalg hvert fjerde år og halser efter i en evigt accelererende nyhedscyklus, kan man nemt komme til at nedprioritere langsigtede initiativer til fordel for hurtige løsninger, som skaber kortsigtede resultater. 

Problemet er strukturelt. Og strukturelle problemer kalder på strukturelle løsninger. 

En minister for fremtiden ville gøre fremtiden til et særskilt politikområde, som alle partier skal have ordførerposter til, og vi ville samtidig få et embedsværk dedikeret til de langsigtede perspektiver. 

Jonas Gissel Mikkelsen
Direktør, Instituttet for Fremtidsforskning

Den mest vidtrækkende løsning kunne være at etablere et fremtidsministerium. Dermed får vi et magtfuldt organ, som kun fokuserer på at udvikle ny politik med henblik på at løse fremtidens problemer og sikre, at vi overleverer et velfungerende Danmark til endnu ufødte generationer.

En minister for fremtiden ville gøre fremtiden til et særskilt politikområde, som alle partier skal have ordførerposter til, og vi ville samtidig få et embedsværk dedikeret til de langsigtede perspektiver. 

Andre landes erfaringer

Et alternativ kunne være en fremtidskommissær, hvis opgave det er at varetage fremtidige generationers interesser og sikre, at nutidens politikudvikling ikke skader fremtidens samfund. I Wales har man med stor succes indført en sådan ombudsmand for fremtiden, som har til opgave at vurdere de langsigtede konsekvenser af ny lovgivning og give politikerne anbefalinger til forbedringer.

Et tredje bud kunne være at gøre som i Finland, hvor man har oprettet en enhed under det finske statsministerium, som arbejder med strategic foresight og dermed kan påvirke politikudviklingen indefra. Ved begyndelsen af hver valgperiode udarbejdes desuden en fremtidsrapport, som identificerer de udfordringer, de folkevalgte bør være særligt opmærksomme på. 

Vi bør med andre ord udvikle en politisk infrastruktur, som inspirerer politikerne til at tænke visionært, skaber opmærksomhed omkring de langsigtede konsekvenser af politiske beslutninger og giver det politiske system incitament til at gøre op med tidens kortsigtethed. 

Uanset hvilken løsning man vælger, handler det om at indføre strategic foresight-metoden i dansk politik – en velafprøvet disciplin, hvor man arbejder strategisk med at imødekomme potentielle fremtider og udforme politik, som realiserer den fremtid, der synes mest optimal. 

Læs også

Flere af de lande, vi normalt sammenligner os med, har allerede indført initiativer med rod i foresight-metoden. Fra Holland til Canada og New Zealand.

Det samme gælder de internationale organisationer. Europa-Kommissionen arbejder med foresight. OECD arbejder med foresight. I FN har man sågar gjort det til en kerneambition at promovere foresight i medlemslandene.

I bestræbelsen på at praktisere det, man prædiker, er foresight udset til at blive en central del af det FN 2.0., som er under udformning. Til dette års generalforsamling, som meget sigende kaldes Summit of the Future, er målet endda at udkomme med en ny fremtidspagt. 

Vi behøver ikke at eksperimentere, for der ligger et færdigt blue print, som er lige til at gå til. Der er ingen risiko. Tværtimod kan man med rette hævde, at vi er på bagkant med fremtiden. Vi er ganske enkelt bagude på en af tidens vigtigste dagsordener. 

Danskerne er med

Der er ellers nok at tage fat på. Udover den aktuelle sikkerhedspolitiske situation, som ikke har set mere faretruende ud i årtier, er der klimaudfordringer så langt øjet rækker og store problemer med biodiversiteten i de tilbageværende rester af den danske natur.

Dertil udtrykte deltagerne i undersøgelsen bekymring for ungdomsgenerationen, der plages af mistrivsel, en velfærdsstat som opleves under afvikling og det danske sundhedsvæsen, hvis lidelser efterhånden er blevet kroniske. 

De danske vælgere hungrer efter politikere med langsigtede løsninger.

Jonas Gissel Mikkelsen
Direktør, Instituttet for Fremtidsforskning

Derudover peger vores undersøgelse på, at der kan være en kortsigtet gevinst at høste i det fremtidsorienterede perspektiv. De danske vælgere hungrer efter politikere med langsigtede løsninger. 72 procent af danskerne svarer således, at det vil påvirke deres oplevelse positivt, hvis et parti præsenterer konkrete langsigtede visioner.

Martin Lidegaard har udgivet en bog om generationskontrakten, og Lars Løkke kom for skade at foreslå et nyt fremtidssikret pensionssystem, men ingen har for alvor taget ejerskab over fremtiden som politisk dagsorden. 

Det er en gratis sag, som venter på at blive samlet op. Efterspørgslen er høj, udbuddet er lavt. Der er oplagte løsninger og folkelig appel. Så skulle der være et parti på udkig efter en ny retning eller et nyt emne at tage ejerskab på, behøver de ikke lede længere. Det er fremtiden. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024