Amerikansk økonomi truet af ny recession fra 1. januar

ØKONOMI: Udsigterne for USA's økonomi er endnu mere dystre end tidligere forudset, siger Kongressens budgetkontor. De to partier skændes om, hvis skyld det i givet fald er. Centralbanken er klar med nye indgreb.
Annegrethe Rasmussen

Nu siger Congress Budget Office, at arbejdsløsheden sandsynligvis vil vokse til 9,3 procent, og at økonomien vil skrumpe med 2,9 procent af BNP "svarende til omfanget i recessionen i begyndelsen af 1990'erne".

Annegrethe Rasmussen
Udenrigskorrespondent i Washington DC

WASHINGTON DC - Den amerikanske økonomi bevæger sig direkte ind i en egentlig omfattende recession i starten af det nye år, hvis Kongressen ikke foretager sig noget for at afbøde den 500 milliarder dollar-effekt, som en række skattestigninger og nedskæringer i de offentlige budgetter, der automatisk træder i kraft 1. januar, vil medføre.

Sådan lød den klare finanspolitiske advarsel onsdag i denne uge fra Kongressens budgetkontor - the Congressional Budget Office, CBO. CBO er partipolitisk uafhængig og er den instans, som både amerikanske politikere og regeringen bruger, når eksempelvis love skal vurderes ud fra deres effekter på samfundsøkonomien.

Tordenskyer i horisonten
Advarslens tone er langt mere dyster nu, end da agenturet i januar 2012 foretog det samme regnestykke. Dengang lød det, at det, der i Washington-slang kaldes "Taxmageddon" eller "The Fiscal Cliff" sandsynligvis ville udløse en "mild recession" med en 1,3 procent kontraktion af økonomien. Nu siger CBO, at arbejdsløsheden sandsynligvis vil vokse til 9,3 procent, og at
økonomien vil skrumpe med 2,9 procent af BNP "svarende til omfanget i recessionen i begyndelsen af 1990'erne".

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024