Dan Jørgensen tror på grøn EU-sejr

INTERVIEW: Mens flere medlemslande og EU-parlamentarikere prøver at pille de grønne elementer ud af landbrugsreformen, vil Parlamentets Miljøudvalg nu skærpe grønnings-kravene. "Det bliver hårdt, men ingen mission impossible," siger MEP'en Dan Jørgensen (S).
Den socialdemokratiske MEP'er Dan Jørgensen tror, at EU's landbrugsreform kan blive mere grøn.
Den socialdemokratiske MEP'er Dan Jørgensen tror, at EU's landbrugsreform kan blive mere grøn.
Per Bang Thomsen

Jeg mener ikke, at der er tale om en mission impossible, for vores ændringsforslag ligger jo ikke så langt fra det, som Kommissionen selv har foreslået. Og Kommissionen foreslår jo ikke noget, som er fuldstændig urealistisk.

Dan Jørgensen (S)
MEP'er og næstformand i Miljøudvalget
Fakta
De tre obligatoriske dyrkningsmetoder fra Kommissionens forslag:

Afgrødediversificering. Landbrug over tre hektar skal hvert år dyrke mindst tre forskellige afgrøder. Ingen af disse tre afgrøder må dække mindre end fem procent af arealet, og hovedafgrøden må ikke dække mere end 70 % af arealet.

Permanente græsarealer. Landbrugere skal bevare de permanente græsarealer på deres bedrifter, som de angiver i deres støtteansøgning for 2014 i årene fremover.

Miljømæssigt fokusområde. Landbrugere skal afsætte mindst syv procent af deres landbrugsareal undtagen permanent græsareal til miljømæssigt fokusområde, herunder brakarealer, landskabstræk og bræmmer mv.


Kilde: Kommissionens forslag
EU's landbrugsstøtte skal gøres mere - og ikke mindre - grøn. Det er meldningen fra medlemmerne af Europa-Parlamentets Miljøudvalg, som i sidste uge blev enige om deres betænkninger til Kommissionens reformudspil fra sidste år.

"Vi har brug for et europæisk landbrug, der er markant grønnere end det, vi har i dag. Derfor skal vi sikre, at de mange milliarder euro, som hvert år bliver brugt på landmændene, kommer til at forbedre vores fælles miljø," siger den socialdemokratiske europaparlamentariker Dan Jørgensen, der er næstformand i udvalget og ordfører på rapporten.

I Kommissionens udspil fra oktober 2011 blev det foreslået, at unionens godt 15 millioner landmænd skal leve op til tre grønningskrav, hvis de fremover vil have del i landbrugsmilliarderne. Et af dem handler om afgrødediversificering, og her er kravet, at alle landbrug på mere end tre hektar skal dyrke mindst tre forskellige afgrøder om året. Men det er ikke ambitiøst nok, mener Miljøudvalget, som nu foreslår, at der i stedet bliver indført et såkaldt rotationsprincip.

"Det er bedre for biodiversiteten, hvis man løbende skifter mellem afgrøderne. Derudover bliver det lettere for myndighederne at holde øje med, at landmændene lever op til kravet, hvis man gør det på denne måde," siger Dan Jørgensen til Altinget.dk.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024