Brexit kan blive en gevinst for begge parter

BREXIT: Når det kommer til forsvarspolitik, kan briternes exit fra EU vise sig at blive en win-win-situation for både EU og Storbritannien.

Danske og britiske soldater puster ud under øvelsen Joint Warrior.
Danske og britiske soldater puster ud under øvelsen Joint Warrior.Foto: Værnsfælles Forsvarskommando
Andreas Krog

Når briterne fredag har sidste dag som medlem af det europæiske fællesskab, så betyder det et farvel til omkring 25 procent af EU-landenes samlede militærbudget. Men det kan meget vel alligevel få begrænsede konsekvenser på forsvarsområdet. EU's forsvarssamarbejde foregår nemlig på mellemstatsligt niveau.

”Det betyder, at alle andre lande i verden - undtagen Danmark - kan deltage i EU-missioner. Også Storbritannien efter Brexit,” fastslår Catharina Sørensen, vicedirektør i Tænketanken Europa.

Norge, der ikke er medlem af EU, har eksempelvis deltaget i adskillige EU-ledede missioner. Når Danmark ikke kan deltage, så skyldes det danske forsvarsforbehold, som statsminister Mette Frederiksen (S) ingen ambitioner har om at sende til afstemning lige foreløbig. 

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024