Anmeldelse af 
David Trads

6 A'er: Wow! Et brag af en bog om vidunderlige og besværlige Europa

Den britiske historiker Timothy Garton Ash har med 'Homelands' skrevet en berusende kærlighedserklæring til Europa, der på alle måder sprænger skalaen for fremragende bøger, skriver David Trads.

Tag 'Homelands' med på din ferie i år – for uanset, hvor rejsen måtte gå til i Europa, vil bogens indsigt, forelskelse og fortvivlelse ved vores kontinent beruse dig, skriver David Trads.
Tag 'Homelands' med på din ferie i år – for uanset, hvor rejsen måtte gå til i Europa, vil bogens indsigt, forelskelse og fortvivlelse ved vores kontinent beruse dig, skriver David Trads.Foto: Staff/Reuters/Ritzau Scanpix
David Trads
Homelands – A Personal History of Europe
Timothy Garton Ash
384 sider, forlag: Bodley Head

 

Der er bøger, som er gode; bøger, der er virkelig gode; bøger, som er fremragende – og så er der de helt sjældne, som sprænger skalaen.

Sådan en er 'Homelands' – den britiske journalist-historiker Timothy Garton Ashs fænomenale bog om Europa. Den får de maksimale seks stjerner, men burde få syv. Aldrig har jeg læst en bedre bog om Europa og europæerne. En kærlighedserklæring til kontinentet.

350 siders indsigt i hele kontinentet – fra 40 års utrættelige og evigt nysgerrige rejser fra Tallinn til Tirana, fra Warszawa til Walsall, fra Athen til Amsterdam, fra Berlin til Paris. Garton Ash taler tysk, polsk og fransk – foruden engelsk. Som han skriver, bliver man lidt mere europæer for hvert nyt sprog, man taler.

Man mærker i den grad, at han har 'været der' – lige midt i historien

David Trads

Sprogkundskaberne bruger han til at kunne tale fortroligt med høj og lav – fra Margaret Thatcher over Lech Walesa, Helmut Kohl, Václav Havel, Romano Prodi, Angela Merkel til alle mulige almindelige europæere.

Bogen er ikke 'bare' en reportagebog – selv om forfatteren er en fremragende reporter – nej, den er oveni en intellektuel bedrift af de helt suveræne.

Garton Ash, der altid har delt sin indsats mellem professorater i historie på Oxford mestendels, journalistik på The Spectator og The Guardian, samt en stribe aktuelle bøger, har et unikt overblik.

Man mærker i den grad, at han har 'været der' – lige midt i historien. Fra studier i Østberlin og rejser til Gdansk under Solidaritets første demonstrationer i begyndelsen af 1980'erne helt frem til samtaler og møder med alle de centrale politikere i Ukrainekrigen i dag.

Ydmyghed afløst af hybris

Den måske allerstørste bedrift i 'Homelands' er den dybe forståelse af, at Europa efter Anden Verdenskrig er mere end Vesteuropa og mere end Den Europæiske Union. Hans Europa inkluderer 850 millioner mennesker. Østeuropa er en naturlig del af Europa. Det gælder også de lande, som ikke er med i EU.

Mauerfall – Murens fald i 1989 – og de efterfølgende år med udvidelse af Nato og EU er naturligvis bogens og forfatterens klimaks. Beskrivelsen af de år er så nærværende, at klicheen 'som at være der selv' vitterligt giver mening. Den kærlighed, forfatteren har til 'frihed', smitter i den grad.

Læs også

Desværre, konstaterer han, blev Europa ramt af hovmod i 1990'erne. Ydmyghed afløst af hybris. I stedet for at lytte til andre opførte eliten sig triumfalistisk.

Den kombinerede arrogance (eksempelvis mod fattige egne internt i Europa; mod folk, der advarede mod kapitalismens amokløb) og inkompetence (for eksempel alt for meget fokus på islamisk terror; alt for lidt på Kina og Rusland) førte til finanskrise, invasion af Ukraine, populisme.

I toppen af eliten, symboliseret ved Davos, troede man, at man var det nye Rom.

Ingen ser Europa som Garton Ash 

Garton Ash er politisk liberal. Intet er vigtigere end individet. Intet mere centralt i demokratiet end ytringsfriheden. Skarpe kapitler om anslagene mod det frie ord – Jyllands-Postens Muhammed-tegninger, terroren mod Charlie Hebdo, drabet på den franske skolelærer Samuel Paty – minder os om, at vi aldrig må lade voldsmandens veto vinde.

Han ærgrer sig gul og grøn over Brexit, men han forstår og forklarer den halvdel af befolkningerne, som er skeptisk

David Trads

Han ærgrer sig gul og grøn over Brexit – og lignende tendenser i eksempelvis Polen og Ungarn – men han forstår og forklarer den halvdel af befolkningerne, som er skeptisk.

EU er 'en gåde af fællesskab og forskellighed' – og lederne bør anerkende begge ingredienser:

"Pres for hårdt for enhed og den påtvungne union vil begynde at falde fra hinanden. Pres for hårdt for forskellighed og europæerne vil begynde at slås med hinanden."

Når man som Garton Ash forstår – sådan rigtigt, dybt forstår – forskellen på at se Europa fra Pristina eller Frankfurt, så anerkender man både, hvor vidunderlig og besværligt vores kontinent er. Ikke mindst alle politikere burde af samme årsag læse bogen. 

En stor europæer

Bogen er delt i fem hoveddele: 1. Ødelæggelsen – efter Anden Verdenskrig. 2. Opdelingen – under Den Kolde Krig. 3. Løftet – 80'ernes frihedskamp. 4. Triumfalismen – efter Murens fald. 5. Rystelserne – fra finanskrisen til Ukraine.

Vi kan ikke forstå og begribe kontinentet uden at begynde med Anden Verdenskrig. Igen og igen flettes historier med folk, der led under Holocaust og siden Kommunismen, ind.

Polske Bronislaw Geremek, hvis far døde i Auschwitz, og selv som lille dreng flygtede ud af Warszawas jødiske ghetto, er måske bogens største helt.

Under kommunismen var han indespærret som dissident, men da friheden kom, blev han en af det nye, frie Polens og Europas stærkeste politikere – sit lands udenrigsminister og medlem af Europa-Parlamentet:

"Jeg har altid drømt om Europa. Måske fordi det også giver god mening: store projekter skal være drevet af drømme, som vil vække viljen til at handle."

Geremek, historiker og aktivist som døde i 2008, er simpelthen selve Europa, understreger Garton-Ash. For min regning vil jeg tilføje, at den britiske forfatter, også er det samme: en stor europæer.

Tag 'Homelands' med på din ferie i år – for uanset, hvor rejsen måtte gå til i Europa, så vil indsigten og forelskelsen og fortvivlelsen ved vores kontinent beruse dig. God fornøjelse.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

David Trads

Journalist, forfatter og kommentarskribent
journalist (DJH 1994)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024