Kronik

Historiker: Von der Leyen gav Viktor Orbán en verbal endefuld. Men hvis EU skal overleve, skal der mere til

Von der Leyen var usædvanlig skarp i sin kritik af Viktor Orbán, da han onsdag fremlagde planerne for Ungarns formandskab i EU. Men der er brug for mere handling, hvis EU-Kommissionen skal bremse Orbáns afmontering af demokrati, retsstat og menneskerettigheder, skriver Vibe Termansen. 

Det burde aldrig have været sket, at Ungarn overtog formandsskabet i EU, skriver Vibe Termansen.
Det burde aldrig have været sket, at Ungarn overtog formandsskabet i EU, skriver Vibe Termansen.Foto: Yves Herman/Reuters/Ritzau Scanpix
Vibe Termansen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Da Kommissionsformand Ursula von der Leyen i onsdags talte i Europa-Parlamentet efter den ungarske premierminister, Viktor Orbán havde fremlagt sine prioriteter for dette halvårs ungarske formandskab for EU, lavede hun en god, gammeldags burger:

Først lovede hun det ungarske folk guld. Så svinede hun Viktor Orbán til. Så appellerede hun igen til det ungarske folk.

I overbollen sagde hun, at Ungarn fortjener fuld adgang til EU's midler. I underbollen sagde hun direkte til det ungarske folk: "Vi er én familie. Jeres fremtid er vores. Tak. Og længe leve Europa!"

Midterdelen var en stærk og hidtil uset skarp tale.

Mor var ikke bare skuffet, hun var vred. Orbán skulle have en endefuld.

Von der Leyen går efter Orbáns svaghed

Talen var koncentreret om tre emner: Ukraine, konkurrencedygtighed og migration.

I alle tre havde hun klogt valgt alvorlige, helt friske anklagepunkter mod Orbán, møntet på at udstille hans hykleri: Det her er det, du siger, du vil gøre. Det her er det, du gør.

Med henvisningen til Ungarn 1956, ramte hun en ny, øm byld, Viktor Orbán har fået.

Vibe Termansen
Historiker, forfatter og journalist

Om konkurrencedygtighed sagde hun, at ét medlemsland, Ungarn, modarbejder den europæiske konkurrenceevne ved at diskriminere europæiske firmaer og købe beskidt energi i Rusland på trods af aftalen om det modsatte.

Om migration sagde hun, at Orbán har løsladt dømte kriminelle migranter og losset dem over grænsen til et andet EU-land.

Og hun spurgte: Hvordan kan det være, at Ungarn lukker russere ind i Unionen uden sikkerhedstjek? Hvorfor lader Ungarn kinesisk politi overvåge gaderne? Det er ikke at beskytte EU.

Om Ukraine sagde hun: Krigen er Ruslands skyld, ikke Ukraines. De, der mener andet, kan lige så godt spørge ungarerne, om den russiske invasion i 1956 var deres skyld, tjekkerne og slovakkerne, om den i 1968 var deres.

Fred er ikke det samme som at overgive sig. Ukrainere i dag er frihedskæmpere, ligesom de øst- og centraleuropæere, der kæmpede mod Sovjet under kommunismen.

Med henvisningen til Ungarn 1956, ramte hun en ny, øm byld, Viktor Orbán har fået.

Rusland/Ukraine er af indlysende årsager vanskelig for Ungarn i EU (det er kun Ungarn, der blokerer for hjælp til Ukraine og sanktioner mod Rusland), men pludselig er emnet også blevet det på hans hjemmefront.

Læs også

Bag Viktor Orbán i Europa-Parlamentet sad hovedpersonen i det indenrigspolitiske drama, hans politiske direktør, Balász Orbán, der for et par uger siden sagde:

"Baseret på nøjagtig 1956, ville vi nok ikke have gjort det, præsident Zelenskyj gjorde for to et halvt år siden, fordi det er uansvarligt, fordi man kan se, han førte sit land ind i en forsvarskrig."

Ups. For det første – lyder kritikken – er det simpelthen forræderi åbent at fortælle, at man uden videre vil overgive Ungarn til russerne.

For det andet er myten om de ungarske frihedskæmpere i 1956 en vigtig del af Orbáns partis identitet.

I deres optik havde Viktor Orbán en betragtelig del af æren for, at kommunismen faldt i 1989, da han modigt stillede sig op ved genbegravelsen af heltene fra 1956 og i klar tale bad de russiske soldater om at rejse hjem.

Endelig tager Kommissionen afstand til Orbán

Tidligere kunne Fidesz måske være sluppet afsted med det.

Men nu reagerede Péter Magyar hurtigt og dygtigt på Balász Orbáns kiksede udtalelse.

Magyer er Viktor Orbáns hjemlige udfordrer og stærke kritiker. Han kom ind i ungarsk politik i marts, strøg i Europa-Parlamentet med knap 30 procent af de ungarske stemmer i juni og, ifølge meningsmålinger, nu kun ligger 5-6 procentpoint efter Fidesz i Ungarn.

Det var tydeligt, at misstemningen mellem Weber og Orbán ikke blot er politisk. Den er personlig.

Vibe Termansen
Historiker, forfatter og journalist

Onsdag var i øvrigt første gang, Magyar har fået lov at tale til (stadig ikke med) Viktor Orbán. Det kan ikke lade sig gøre i Ungarn.

Fem minutter fik han på talerstolen. Orbán svarede dog ikke på hans kritik, og nævnte ham fortsat ikke ved navn (en vane, Orbán har), men kaldte ham "en ungarsk politiker".

Efter von der Leyen talte EPP-gruppens formand, Manfred Weber.

Det var tydeligt, at misstemningen mellem Weber og Orbán ikke blot er politisk. Den er personlig.

"Long time, no see," drillede Weber først. "Velkommen i parlamentet."

Det er sandt. Orbán kommer ikke ofte i Europa-Parlamentet. Når han gør, får han skideballe. Parlamentet har længe været den mest Orbán-kritiske af EU's institutioner.

Ligesom von der Leyen plantede Weber fingeren midt i Ukraine-såret, drejede rundt og strøede salt på: Du mødtes med Putin i februar 2022, kort tid før storskalainvasionen, sagde Weber til Orbán. ”Hvad talte I om?”

Og du mødtes med ham i juli 2024, på den såkaldte fredsmission på EU's vegne, to dage før russerne bombede et ukrainsk børnehospital. "Det var ikke en fredsmission, det var en krigsforlængelses-mission."

Lige bagefter skrev EPP på X, at det er ”time to go” for Viktor Orbán.

Læs også

Måske det faktisk påvirkede Orbán, der ellers som vanligt syntes belagt med teflon. Til Weber havde han det ikke særligt modne svar: "Du er bare sur over, at jeg ikke ville bakke dig op som Kommissionsformand for fem år siden."

Til von der Leyen var svaret mere principielt. Han var "overrasket" over hendes udtalelser, og selvom de var "uenige" , var det ikke det rigtige sted at diskutere det.

Det ville aldrig være sket med den tidligere Kommissionsformand, sagde han. Dengang fungerede Kommissionen som traktatens vogtere, ligesom den skal, nu er den blevet et politisk våben.

Stærkt budskab fra EPP. Vild tale fra Kommissionsformand von der Leyen. Endelig tager de kraftigt afstand til Viktor Orbán.

Ungarn burde aldrig have været formænd for EU

Men er det egentlig ikke lidt sent at vaske hænder?

Det er delvist, fordi EPP så længe holdt hånden over Orbán, at han så længe slap afsted med så meget.

Først i foråret 2021 besluttede de sig for at smide Fidesz ud. I EPP sad blandt andet Angela Merkels og Ursula von der Leyens tyske parti, det danske Konservative og Donald Tusks polske Borgerkoalition.

Ifølge traktaten var det muligt at suspendere Ungarns formandskab.

Vibe Termansen
Historiker, forfatter og journalist

Listen over ting, Kommissionen kunne have gjort for at bremse Orbáns afmontering af demokrati, retsstat og menneskerettigheder, altså EU's værdier, i Ungarn og dermed i EU, men ikke gjorde, er rystende lang.

Der er kræfter i den nuværende Kommission, derunder den danske Margrethe Vestager, der ønskede at handle stærkere overfor Ungarn (og tidligere Polen), men formanden, Ursula von der Leyen, valgte en anden kurs.

Ungarn, et ikke-demokratisk land, hvis leder plejer varme relationer med den russiske præsident Vladimir Putin, der fører angrebskrig i EU's naboland, Ukraine, er nu formand for EU.

Det burde aldrig være sket.

Formandskabet går på skift, hvert medlemsland har det et halvt år ad gangen. Men ifølge traktaten var det muligt at suspendere Ungarns formandskab.

Faktisk kan man mene, at det var det mindste, EU kunne have gjort.

Gjort er gjort, men der er stadig oplagte ting, Kommissionen kan gøre for at bremse Orbán og redde det europæiske demokrati – også uden at ændre EU-traktaten:

  • Tilbagehold EU-midler (langt flere end i dag) til Orbán overholder EU’s regler, og udbetal dem derefter kun drypvist, så reglerne fortsat overholdes. Ungarn er et stort netto-modtagerland af EU-midler og Orbán har desperat brug for pengene.
  • Lad være med at belønne ham 10 milliarder euro for at gå på toilettet, mens resten af EU lader Ukraine begynde optagelsesforhandlinger med EU. En optagelse, som Orbán stadig kan nå at blokere et utal af gange via det ungarske parlament.
  • Gå videre med Artikel syv-proceduren mod Ungarn. Det bør være muligt nu, da Polen har fået en demokratisk regering, og der dermed ikke længere er nogen, der kan bremse den ultimative konsekvens, der kræver enstemmighed: at Ungarn mister stemmeretten.
  • Anlæg sager ved EU-Domstolen, når Ungarn bryder EU-traktaten, ligesom den migrationssag, Ungarn tabte i juni, og som nu betyder, at Ungarn skal betale 200 millioner euro i bøde – samt, ikke mindst, overholde reglerne.

Det var en fin tale, Ursula von der Leyen. Hvis Europa virkelig skal leve længe, som du sagde, er Kommissionen nødt til også at gøre noget. I er jo traktatens vogtere.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Vibe Termansen

Historiker, forfatter og journalist
cand.mag. (Københavns Uni. 2005)

Ursula von der Leyen

Formand, EU-Kommissionen, fhv. forsvarsminister, Tyskland (CDU)
KA i folkesundhedsvidenskab (2001), cand.med. (Mediziniche Hochschule, Hannover, 1991)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024