Det sker i EU: Masser af debatter, mens Europas valgkamp går op i gear

Europæiske ministre forbereder sommertopmøde og drøfter alt fra forsvarsindustri til cybersikkerhed og rumpolitik, mens forskellige slags politiske kandidater tørner sammen ved debatter både i Bruxelles og i København.

Med under tre uger til europaparlamentsvalget søndag 9. juni er valgkampene for alvor i gang på tværs af kontinentet. 
Med under tre uger til europaparlamentsvalget søndag 9. juni er valgkampene for alvor i gang på tværs af kontinentet. Foto: Kenzo Tribouillard/AFP/Ritzau Scanpix
Thomas Lauritzen

Tirsdag 21. maj

Efter en lang pinseweekend tager udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) til Bruxelles for at holde møde med udenrigs- og europaministre fra de 26 andre EU-lande. Ministrene vil blandt andet gøre status over Polens retsstat og demokratiske udvikling i forhold til traktatens artikel 7, som de seneste seks år har givet anledning til advarsler fra Bruxelles. Nu vurderer EU-Kommissionen, at den nye polske regering har præsenteret så troværdige reformer, at proceduren kan stoppes.

Udenrigs- og europaministrene skal også have en runde med forberedelse af det store EU-topmøde 27.-28. juni, hvor det vigtigste punkt bliver udpegelsen af en ny formand for EU-Kommissionen som del af en større kabale af topposter. Der er udsigt til et meget tungt topmøde i juni, hvor lederne også skal drøfte Ukraine, Georgien og Mellemøsten, samt nye planer for at forbedre EU’s konkurrencedygtighed og investere mere i forsvar.

Sideløbende med ministermødet kommer kandidatlandet Moldovas regeringsleder, Dorin Recean, på besøg for at afholde associeringsråd med EU’s udenrigschef, Josep Borrell, og udvidelseskommissær Olivér Várhelyi. Financial Times skrev i sidste uge, at der er planer om at indgå en ny sikkerhedsaftale mellem EU og Moldova, som ligger mellem Ukraine og Rumænien.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024