Enhedslisten: Regeringen snyder vælgerne

EUROPOL: Pernille Skipper (EL) langer ud efter regeringen for at droppe arbejdet for en særaftale om dansk deltagelse i det europæiske politisamabejde. Det viser, at regeringens hovedargument bag folkeafstemningen om retsforbeholdet ikke holder, mener hun.

Enhedslistens Pernille Skipper revser regeringen for at droppe arbejdet for en særaftale om Europol.
Enhedslistens Pernille Skipper revser regeringen for at droppe arbejdet for en særaftale om Europol.Foto: Facebook
Morten Øyen

Det udstiller jo, at hele argumentationen omkring samarbejdet i Europol og det politimæssige samarbejde på tværs af grænser er en undskyldning for at give EU mere magt på det retspolitiske område.

Pernille Skipper (EL)
Retsordfører

Det er meget kritisabelt, at regeringen har valgt at droppe forsøget på at indgå en parallelaftale om dansk deltagelse i det europæiske politisamarbejde Europol. Det siger Enhedslistens retsordfører Pernille Skipper.

Fakta
Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) annoncerede i sin åbningstale i Folketinget i oktober, at hun ønsker en folkeafstemning om retsforbeholdet i den næste valgperiode. Ifølge statsministeren er det udsigten til, at Danmark kan ryge ud af politisamarbejdet i Europol, der gør en afstemning helt aktuel.

Retsforbeholdet handler bl.a. om politisamarbejde i Europol, fælles regler for asyl, indvandring og civilret, for eksempel EU-regler for skilsmisser og forældremyndighed i sager, som går på tværs af landegrænser. Danmarks deltagelse i retssamarbejdet afhænger af, hvilket grundlag beslutningerne træffes på:

1. På mellemstatsligt grundlag deltager Danmark fuldt ud. Beslutningerne forpligter staten, men får først gyldighed i Danmark, når Folketinget har vedtaget det som lov.
2. På overstatsligt grundlag deltager Danmark ikke. Beslutningerne her har direkte retsvirkning i medlemslandene.

EU-Kommissionen har foreslået en ny Europol-forordning, som skal erstatte den gældende rammeafgørelse om Europol fra 2009. Når den nye forordning træder i kraft, flyttes Europol-samarbejdet til et overstatsligt grundlag, hvor Danmark ikke deltager.

Proceduren for indgåelse af en parallelaftale er, at Danmark anmoder Kommissionen om indgåelse af en sådan aftale. Herefter skal Kommissionen tage stilling til, om hvorvidt der bør indledes forhandlinger med Danmark om indgåelse af en parallelaftale. Såfremt Kommissionen beslutter sig for at forhandle med Danmark, skal Kommissionen herefter bede Ministerrådet om at godkende Kommissionens forhandlingsmandat. Herefter starter de egentlige forhandlinger mellem Danmark og Kommissionen om indgåelsen af en "parallelaftale". Endeligt skal denne aftale ratificeres i Folketinget på linje med andre mellemstatslige aftaler.


Hun mener, det udstiller, at regeringens argument for, hvorfor danskerne skal stemme om retsforbeholdet, ikke holder.

”Hovedargumentet bag, at vi skal have en afstemning om retsforbeholdet er, at det er nødvendigt for at være med i Europol. Men det bliver jo en selvopfyldende profeti, når regeringen holder op med at arbejde for en parallelaftale,” siger Pernille Skipper.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024