Debat

Fastkurspolitik har været succesfuld

DEBAT: De europæiske landes udmelding af eurozonen er usandsynlig, mener professor i økonomi, Torben M. Andersen. Samtidig er han ikke enig i Jesper Jespersens tillid til den svenske model. Den danske fastkurspolitik har i sin helhed været succesfuld, mener han.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Eurosamarbejdet står over for store udfordringer og der findes frygt for et "double dip" i den Europæiske økonomi i nær fremtid. Altinget | EU har derfor bedt nogle af landets dygtigste økonomer give deres bud på eurosamarbejdets fremtid, og hvordan det stiller Danmark. Her er det professor i økonomi på Aarhus Universitet Torben M. Andersen, der giver sit bud. 

Hvad vil den økonomiske krise få af konsekvenser for eurosamarbejdet? Vil der f.eks. blive krav om yderligere finansøkonomisk koordinering mellem EU-landene?

Krisen har allerede fået store konsekvenser for eurosamarbejdet, hvor hovedproblemet er at få løst gældsproblemer (som er uforenlige med tanken bag konstruktionen) og samtidig lave nye regler for at forhindre at tilsvarende situationer skal opstå i fremtiden.

Dilemmaet er hvordan man kan hjælpe nu og samtidig gøre det troværdigt, så lignende situationer bliver forhindret i fremtiden. Bindingerne på finanspolitikken er nødt til at være væsentligt strammere, hvis man skal sikre troværdighed. Men sådanne strammere regler rejser selvfølgelig en række politiske spørgsmål, da det reelt begrænser de enkelte landes frihed.

Hvor sandsynligt er det, at en eller flere lande vil forlade eurozonen?

Fakta
Altinget | EU præsenterer i disse uger en række bud på, hvordan euroens fremtid ser ud. I denne uge er det økonomiproffessor fra Aarhus Universitet Torben M. Andersen, der giver sine bud på det fremtidige eurosamarbejde.

Mens den mulighed tidligere måtte anses for en abstrakt teoretisk mulighed, så er dette ikke længere tilfældet. Jeg anser det dog for ret usandsynligt at det sker - der er investeret så megen politisk prestige i samarbejdet, at man vil strække sig langt for at holde sammen på det.

Hvor sandsynligt er det, at eurosamarbejdet vil blive opløst?

Det anser jeg for helt usandsynligt - et voldsomt scenarie er, at nogle periferilande forlader samarbejdet jf. ovenfor, men det vil ikke være en egentlig opløsning.

I Danmark har vi været meget succesfulde med en fastkurspolitik, sådan som det også ses af det lave rentespænd igennem en længere periode, og kun afbrudt af kortvarige perioder med valutauro.

Torben M. Andersen
Økonomiprofessor, Aarhus Universitet

Kan Sveriges mere fleksible valutapolitik være en løsning for Danmark, så man i fremtiden komme hurtigere ud af økonomiske kriser?

Nu kan valg af et valutakursregime ikke gøres afhængig af en udvikling inden for en kort periode. Valg af valutakursregime er en større beslutning, og den kan ikke gøres om hyppigt. Derfor skal valget af regime også vurderes på udviklingen over en årrække.

I Danmark har vi været meget succesfulde med en fastkurspolitik, sådan som det også ses af det lave rentespænd igennem en længere periode, og kun afbrudt af kortvarige perioder med valutauro. Sverige har under finanskrisen klart haft fordel af den flydende valutakurs, men det skal afvejes mod konsekvenserne af en flydende kurs i andre perioder.

Den gunstige udvikling i Sverige over de seneste 10 år kan ikke primært tilskrives den flydende valutakurs - den er skabt  af dels en meget regelstyret økonomisk politik (både finans- og pengepolitik) og af en række reformer, der har styrket arbejdsudbud og lønkonkurrenceevnen. Det er klart, at hvis der sker store ændringer i ØMU samarbejdet kan det skabe en ny situation for Danmark, men det må i givet fald afhænge af de ændringer, der så sker.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Torben M. Andersen

Professor, Institut for Økonomi, Aarhus Universitet, formand, ATP
m.Sc. (London School of Economics 1981), lic.oecon. (Aarhus Uni. 1984), ph.d. (CORE, Belgien, 1986)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024