Nationale parlamenter bremser Kommissionens forslag om strejkeret

GULT KORT: For første gang afviser medlemslandenes parlamenter nu et lovforslag fra Kommissionen, som ville give de nationale domstole og EU mere kontrol over borgernes ret til at strejke.
Morten Øyen

Strejkeretten har aldrig været reguleret i dansk arbejdsret, så hvordan i alverden kan det komme på tale, at den skal være reguleret i EU? Retten til at strejke er et nationalt anliggende, og Kommissionens forslag virker derfor i klar modstrid med nærhedsprincippet

Ole Christensen
MEP (S)
Fakta
FAKTA OM GULT KORT:

Lissabon-traktaten giver en ekstra demokratisk legitimitet til de nationale parlamenter, som får lov til at give et såkaldt gult kort til et lovgivningsforslag fra EU, hvis det er i strid med det såkaldte nærhedsprincip.

Flere medlemsstater ført an af Danmark og Sverige har set problemet og taget det officielle skridt med at formulere en begrundet udtalelse på vegne af de nationale parlamenter. Senest 8 uger efter, Kommissionen har fremlagt sit forslag, kan medlemslandenes parlamenter give Kommissionen det gule kort, hvilket betyder, at Kommissionen skal tage forslaget op til fornyet overvejelse.

En tredjedel af EU's medlemslandes parlamenter, heriblandt det danske Folketing, er gået sammen om at afvise EU-Kommissionens forslag om at regulere retten til at strejke.

Medlemslandenes parlamenter har dermed for første gang gjort brug af det såkaldte gule kort. Ifølge traktaten udløser det nemlig et gult kort til Kommissionen, hvis mindst 1/3 af de nationale parlamenter finder, at Kommissionens forslag er i strid med nærhedsprincippet.

"Det er svært at samle så mange nationale parlamenter om en sag. Det er aldrig sket før. Så jeg er glad for, at det er lykkedes i netop denne sag, der kunne have fået så stor betydning for dansk arbejdsmarkedspolitik," siger Europaudvalgets formand, Eva Kjer Hansen.

Historisk afvisning
Konkret betyder det gule kort, at Kommissionen nu bliver nødt til at genoverveje sit forslag. Kommissionen kan så vælge at trække forslaget tilbage, omformulere det eller genfremsætte det samme. Men under alle omstændigheder skal Kommissionen motivere beslutningen.

Og afgørelsen skaber glæde hos medlem af Europa-Parlamentet Ole Christensen (S), som kalder det for "historisk irrettesættelse af Kommissionen".

Og afvisningen af lovforslaget er historisk. Siden det gule kort blev indført med Lissabon-traktaten i 2009, er det første gang, at de nationale parlamenter bruger retten til at afvise et lovforslag for Kommissionen. 

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024