Hvad gør andre EU-lande med vandrammedirektivet?

VANDPLANER: Seniorforsker Brian H. Jacobsen gennemgår her, hvordan Tyskland, England, Irland, Holland og Sverige planlægger at implementere vandrammedirektivet. Flere af landene satser på en indsats i flere faser, og nogle når ikke engang i mål i 2027.

Det er tydeligt, at implementeringen for en række lande vil koste en del og sikkert mere end landene forventede, da direktivet blev vedtaget, hvorfor det kan tage længere tid end forventet at nå målet.

Brian H. Jacobsen
Seniorforsker, FOI
Af Brian H. Jacobsen
Seniorforsker, Fødevareøkonomisk Institut, KU.

I Danmark har det længe været diskuteret, hvor stor en del af reduktion i kvælstoftabet der skal opnås i første planperiode frem til 2015. Det er derfor være relevant at se, hvor langt andre EU-lande regner med at nå i 1. planperiode.

Grundlæggende er svaret, at langt de fleste lande anvender en faseopdelt implementering, hvor man opdeler indsatsen i 3 planperioder frem mod 2015, 2021 og 2027. Fokus i den første planperiode er for en række lande implementering af nitratdirektivet, og selv i 2027 forventer en række lande ikke at nå god økologisk status over alt.

Endvidere er det overordnede billede, baseret på samtaler med Vandrammedirektiv-eksperter fra en række EU-lande, at den mere præcise placering af virkemidler og valg af instrumenter først nu er ved at blive fastlagt i de enkelte lande. Dette kan ændre en del på den forventede effekt og omkostninger, som er indeholdt i de indsendte vandplaner. Det er her, at Danmark argumenterer for, at selv om planerne er 1-1,5 år forsinkede, så er indholdet så præcist, at implementeringen kan foregå i 2012.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024