Statsministeren: Tyrkiet ikke klar til EU

EU: Det Tyrkiet, som vi kender i dag, kan ikke optages i EU. Det slog statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) fast ved sit pressemøde.
Christian Juhl Mølgaard

"Processen med at optage Tyrkiet i EU vil vare en betydelig årrække frem. Det Tyrkiet, som vi kender i dag, kan ikke optages i EU. Det kræver et forandret Tyrkiet, og det er først, når min udløbsdato er kommet."

Det sagde statsministeren ved dagens pressemøde i Statsministeriet. 

Et flertal imod
Lars Løkke Rasmussens udmelding kommer på en dag, hvor Jyllands-Posten kunne afsløre, at danskernes modvilje mod at lukke Tyrkiet ind i EU aldrig har været større, siden optagelsesforhandlingerne begyndte i oktober 2005.

En ny måling fra analyseinstituttet Rambøll viser, at to ud af tre danskere ikke ønsker tyrkerne ind i det gode selskab. I slutningen af 2005 var kun godt hver anden imod. Ifølge EU-ekspert Marlene Wind, professor ved Københavns Universitet, har den voksende modstand to forklaringer.

"Dels har ingen danske politikere på det seneste forsvaret tyrkisk medlemskab, dels har hele værdikampen i kølvandet på Muhammed-krisen gjort folk mere opmærksomme på de potentielle problemer ved at få Tyrkiet med. Spørgsmålet om religion fylder mere i dag, og det har skubbet til tvivlen om, hvorvidt man nu også kan forene de forskellige religioner," siger hun til Jyllands-Posten.

Tyskland og Frankring imod
Det er ikke kun danskerne, der smækker døren i over for tyrkerne. Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, og Frankrigs præsident, Nicolas Sarkozy, fastslår i et fælles budskab, at Tyrkiet aldrig kan blive fuldgyldigt medlem af EU:

"Tyrkiet kan få et privilegeret partnerskab. Men Tyrkiet får ikke fuldt medlemskab af EU," sagde Angela Merkel efter et møde med Sarkozy i Berlin forud for EU-parlamentsvalget.

Tyrkiet skuffet over indstilling
I Tyrkiet er man ked af den negative indstilling. Europa-minister Egemen Bagis understreger dog, at det ikke er hans opgave at overbevise europæerne. Han har nemlig nok at se til i hjemlandet.

"Jeg skal overbevise omkring 70 mio. tyrkere om, at EU-medlemskab er en god ting," siger han.

Han afviser forslaget om et privilegeret partnerskab og påpeger, at alle lande, der hidtil har indledt forhandlinger, er endt med at komme ind.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024