Kronik

Tech Nordic: Karen Ellemann kan med støtte til digital innovation forløse potentialet i Nordens dyreste kaffeklub

Med et nyt national innovationscenter og en digitaliseringsplan på vej i Danmark og en norsk ambition om at være verdens mest digitaliserede land, er det oplagt for Nordisk Ministerråd at træde i karakter, skriver Jeanette Carlsson.

Siden hun blev generalsekretær, har vi ikke hørt så meget til Karen Ellemann-Jensen, endsige Nordisk Ministerråd. Bortset fra de obligatoriske deltagelser har der været ret stille.
Men kaffen er uden tvivl stadig glimrende, skriver Jeanette Carlsson.
Siden hun blev generalsekretær, har vi ikke hørt så meget til Karen Ellemann-Jensen, endsige Nordisk Ministerråd. Bortset fra de obligatoriske deltagelser har der været ret stille. Men kaffen er uden tvivl stadig glimrende, skriver Jeanette Carlsson.Foto: Stine Østby/Norden.org
Jeanette Carlsson
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det kom som en overraskelse for de fleste, da Karen Ellemann-Jensen meddelte, at hun ville indtræde som ny generalsekretær i Nordisk Ministerråd i begyndelsen af 2023. En fælles, nordisk institution hun i 2013 havde kaldt Nordens dyreste kaffeklub og faktisk krævet skulle nedlægges.

Men ting ændrer sig jo, det var en anden tid, og nu skal vi se fremad. Nogenlunde sådan forklarede Karen Ellemann-Jensen, at hun nu skulle stå i spidsen for "kaffeklubben," efter hun selv havde søgt om stillingen, selvom hun samtidig var opstillet til folketingsvalget.

Hun så nemlig et stort uforløst potentiale og en mulighed for, at Nordisk Ministerråd kunne komme til at spille en afgørende rolle for, at Nordens lande i fællesskab kunne løfte sig til noget langt større med mere gennemslagskraft i verden.

Altså et opgør med det, hun havde kritiseret: At de store summer, rådet disponerer over, ikke i tilstrækkelig grad kommer medlemslandene til gavn.

Larmende stilhed fra Nordens råd – og dets formand

Siden har vi ikke hørt så meget til Karen Ellemann-Jensen, endsige Nordisk Ministerråd. Bortset fra de obligatoriske deltagelser ved diverse konferencer og brobygningsevents har der været ret stille.

Men kaffen er uden tvivl stadig glimrende.

Dette kan umuligt være tilfredsstillende for Karen Ellemann-Jensen. Uagtet, at det er fint at understøtte verdens kaffeproducenter, så var der trods alt lagt i ovnen til mere end det. Faktisk var der flere erhvervsorganisationer, der vejrede morgenluft.

Læs også

Det er ikke en ubetydelig pengekiste, rådet disponerer over, og de offentlige midler er blandt andet øremærket til at fremme erhvervslivet i Norden. De har tilmed et særligt innovationsben – Nordic Innovation – der er dedikeret til iværksætteri og innovation.

Netop Nordic Innovation, hvis formål er at tilrettelægge forskellige projekter og initiativer, som de nordiske iværksættere kan ansøge om finansiering via, lever dog i vid udstrækning i relativ ubemærkethed.

Antallet af projekter og initiativer er meget få (der er for tiden ingen, man kan søge), og en god del af dem er små poser penge, som man eksempelvis kan bruge til at finansiere, at man deltager på en netværkskonference med udveksling af viden.

Det er der jo ikke noget dårligt i, men det sker jo allerede i vid udstrækning i økosystemet. Der skulle måske komme lidt mere fokus på finansiering af konkrete initiativer på tværs af Norden, for at man kan udvikle ny nordisk innovation, produkter og løsninger samt skalering af nordiske startups og fremme af nordisk konkurrenceevne og det nordiske brand internationalt.

Nye løsninger for erhvervslivet i Danmark skal udvikles i tæt samarbejde med landets økosystem af tech-innovatører.

Jeanette Carlsson
Administrerende direktør, Tech Nordic Advocates

Mulighed for fælles fremgang

Hvis Karen Ellemann-Jensen ville sikre, at Nordisk Ministerråd endelig leverer på sine løfter, kunne førnævnte punkter være et oplagt sted at sætte ind. Og nu har hun muligvis chancen.

Dels står Nordic Innovation foran at skulle præsentere en ny strategi og sit budget for 2025 til 2030 samt have en ny administrerende direktør. Mulighed for friske øjne, nye visioner og skarpere sigte.

Men det står ikke alene, for der er nyheder fra to nordiske lande – henholdsvis Norge og Danmark – som peger i retning af, at de to landes regeringer for alvor vil sætte turbo på udvikling, implementering og skalering af nye innovative og teknologiske løsninger.

I Danmark ligger der en ny iværksætterstrategi og ny ambitiøs digitaliseringsplan, men mere konkret og mere lovende for, at der kommer handling bag ordene, er planerne om etablering af det nye nationale innovationscenter, der skal sikre netop udvikling og implementering af nye teknologiske sundhedsløsninger.

Disse løsninger skal udvikles i tæt samarbejde med landets økosystem af tech-innovatører.

I Norge er ambitionerne lige så – hvis ikke endnu mere – ambitiøse. I en offentlig udmelding har den norske regering tilkendegivet, at Norge skal være verdens mest digitaliserede land. Norge er lige nu ret langt bagud, særligt når det kommer til den offentlige sektor, men nu vil de altså sætte massivt ind.

Landet har desuden tilkendegivet, at det skal bidrage til at understøtte det norske økosystem af iværksættere, startups og spinouts.

Enormt potentiale bliver forpasset

Dette kunne man i Nordic Innovation oplagt bruge som anledning til i langt højere grad end i dag at indgå i tæt dialog med aktørerne i og omkring det innovative økosystem for at få input til, hvilke potentialer der ligger, og hvad der skal til, for at man kan indfri dem.

Alle de nordiske lande – ikke kun Danmark og Norge – står lige nu med en række voldsomme udfordringer. Udfordringer, som vi ikke vil komme i nærheden af at kunne tackle uden digitale løsninger eller solidt samarbejde på tværs af Norden.

Den demografiske udvikling, udsigt til flere pandemier og flere kronikere betyder, at vores sundhedssektorer vil komme under ufatteligt pres. Derudover skal den grønne omstilling op i et helt andet tempo, og de geopolitiske spændinger, hvor hybridkrig er blev en faktor, betyder, at vi skal til at tænke vores digitale infrastruktur på en ny måde.

Vi skal sikre os alle de hjælpemidler, vi overhovedet kan. Dette er, som sagt, en fælles nordisk udfordring, men lige nu arbejder de enkelte lande med deres egne løsninger og strategier.

Denne indsats kunne med fordel kædes sammen med fremme af diversitet og kvindelige iværksættere. De nordiske lande ligger under både OECD- og EU-gennemsnittet på dette område.

Tænk, hvis den enorme pengekiste fyldt med offentlige midler kunne bruges på nordisk erhvervsliv.

Jeanette Carlsson
Administrerende direktør, Tech Nordic Advocates

Et enormt potentiale bliver forpasset, og hvis Norden skal forblive konkurrencedygtig på det internationale marked, er der brug for ambitiøse strategier, indsatser og samarbejde på tværs af Norden om, hvordan vi får udnyttet og understøttet al iværksætterpotentialet.

Ellemann-Jensen skal træde i karakter

Vi skal udnytte de helt åbenlyse synergier, der ligger i at kunne arbejde på tværs af grænser og i samspil med de aktører, som skal eksekvere på strategierne.

Tænk, hvis dette blev øjeblikket, hvor Nordisk Ministerråd trådte i karakter, og med Karen Ellemann-Jensen i spidsen som generalsekretær viste, at vi faktisk er stærkere i fællesskab.

Rådet kan som den koordinerende – og delvist finansierende – aktør drive udviklingen af løsningerne, der kan fremtidssikre vores samfund i samspil med økosystemet.

Tænk, hvis den enorme pengekiste fyldt med offentlige midler kunne sendes i retning af nordisk erhvervsliv og det nordiske iværksætterøkosystem i stedet for at betale internationale kaffeproducenter.

Tænk, hvis dette blev anledningen til, at Karen Ellemann-Jensen kunne komme tilbage som en politisk aktør, der kan gøre en forskel.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karen Ellemann

Generalsekretær, Nordisk Ministerråd, fhv. minister, MF (V) og medlem af Folketingets Præsidium
lærer (N. Zahles Seminarium. 2004)

Jeanette Carlsson

Stifter og direktør, Tech Nordic Advocates
kandidat i økonomi (UCL)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024