V: Nye tal om velfærdsturisme ændrer intet

EU: Ny opgørelse fra regeringen viser, at kun få EU-borgere i Danmark modtager velfærdsydelser. Samtidig blev der sidste år kun registreret 39 tilfælde af snyd med ydelserne. Alligevel består problemet, mener flere partier.
EU-Domstolens SU-dom har åbnet for, at flere EU-borgere kan få adgang til SU. Det har skabt fornyet bekymring for de danske velfærdsydelser.
EU-Domstolens SU-dom har åbnet for, at flere EU-borgere kan få adgang til SU. Det har skabt fornyet bekymring for de danske velfærdsydelser.Foto: Colourbox
Morten Øyen

Tallene peger i retning af, at der kun er tale om et begrænset problem. Vi skal dog vide mere, for her er kun tale om et øjebliksbillede af 2012.

Mette Reissmann (S)
EU-ordfører
Fakta

Velfærdsturisme dækker over den situation, hvor en EU-borger rejser til et andet land for at få en eller flere af landets velfærdsydelser.

Der er godt 120.000 ikke-danske EU-borgere i Danmark. Det svarer til 3,4 procent af alle i Danmark. Ifølge regeringens opgørelse er 2,4 procent af alle dem, der modtager SU, 2,9 procent af alle, der modtager kontanthjælp, og 0,8 procent af dem, der modtager pension, ikke danske EU-borgere. 

Det er godt med tal på bordet, men det ændrer ikke meget.

Sådan lyder det fra Venstre og Dansk Folkeparti, efter regeringen har opgjort såkaldt velfærdsturisme i et brev til EU-Kommissionen. Tallene viser, at EU-borgerne kun udgør en meget lille andel af borgere på danske velfærdsydelser. Opgørelsen viser også, at der sidste år kun blev registreret 39 tilfælde, hvor EU-borgere snød sig til ydelserne.

Problemet med velfærdsturisme handler bare ikke kun om udgifterne, mener Venstre.

"Det er rigtig fint med et bedre grundlag, så det hele ikke bare er myter i debatten. Men udfordringen består: Det er ikke beløbets størrelse, men et spørgsmål om, hvad vi mener er rimeligt," siger Venstres EU-ordfører, Jakob Ellemann-Jensen.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024