Debat

Med fondene på arbejde: Jeg har lagt et stramt program, mens min chef er i Danmark. Måske en tand for stramt

Bill & Melinda Gates Fonden er først for nyligt begyndt at operere i Danmark. Derfor var direktør i fonden på besøg i Danmark for at øge engagementet og mødes med samarbejdspartnere på en tætpakket dag, skriver Morten Nyegaard i Altingets serie, der tager med fondene på arbejde.

Jeg ser personligt et stort potentiale i at øge vores engagement, da Danmark både er generøs i udviklingsbistanden og har et stort interessesammenfald med fonden, skriver Morten Nyegaard.
Jeg ser personligt et stort potentiale i at øge vores engagement, da Danmark både er generøs i udviklingsbistanden og har et stort interessesammenfald med fonden, skriver Morten Nyegaard.Foto: Bill & Melinda Gates Fonden
Morten Nyegaard
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

14. november, klokken 07.50: SMS fra chefen

Any chance we could meet at 1015 instead of at Sanders? I have a small wardrobe issue and have to hit a store at 10a, near the hotel. Should be back by 1015a

Når man er på farten længe, kan man pludselig mangle en ekstra skjorte. Joe Cerrell, der er Managing Director i Bill & Melinda Gates Fonden, er landet i Kastrup sent i går aftes efter en længere rundrejse. Han er på besøg, da vi i fonden planlægger et større fokus på Danmark.

Temadebat

Med fondene på arbejde 

De danske fonde uddeler hvert år tusindvis af bevillinger. Men hvordan ser arbejdet i en fond ud? 

I en ny serie tager Altinget Fonde læserne med ind i fondenes maskinrum.

Om Altingets debatserier  

Altingets temadebatter sætter spot på et aktuelt nicheemne.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes egen holdning.

Vil du bidrage til serien? Så er du mere end velkommen til at henvende dig til debatredaktør Katja Gregers Brock.

Jeg ser personligt et stort potentiale i at øge vores engagement, da Danmark både er generøs i udviklingsbistanden og har et stort interessesammenfald med fonden.

Vi er begge overbevist om, at finansiering af den globale sundhedsagenda og de multilaterale bistandsmekanismer, som GAVI og den Global Fond til bekæmpelse af AIDS, Tuberkulose og Malaria, er nogle af de bedste investeringer, man kan lave, hvis man vil forbedre levevilkårene for mennesker i udviklingslande.

For eksempel har GAVI hjulpet med at vaccinere over halvdelen af verdens børn mod frygtelige sygdomme som ebola, malaria og mæslinger, og vi håber meget, at Danmark fortsætter sin støtte til disse vigtige initiativer.

Samtidig er Danmark hjemsted for verdens største fond målt på formue, Novo Nordisk Fonden, der er en spændende samarbejdspartner for os indenfor områder som sundhed, klima, fødevarer og landbrug.

Joe er her kun i halvanden dag, og jeg vil gerne have, at han møder en lang række af vores samarbejdspartnere i Danmark. Jeg har lagt et ret stramt program. Måske en tand for stramt.

14. november, klokken 10.15: Besøg hos BioInnovation Institute

Vi mødes på Hotel Sanders til en briefing. Vi er begge i hvide skjorter – Joe’s en anelse nyere og mere velstrøjet end min. Vi tager til BioInnovation Institute for at lære mere om deres spændende arbejde.

Læs også

BioInnovation Institute er etableret af Novo Nordisk Fonden, og vi finansierer noget af deres forskningsarbejde omkring innovation indenfor kvinders sundhed i udviklingslande. De laver blandt andet noget rigtig spændende arbejde med innovative løsninger indenfor hormonfri prævention.

Et område, der er negligeret, men har potentiale til fundamentalt at ændre udviklingslande og forbedre kvinders frihed og jobmuligheder, mindske mødre- og børnedødelighed, og bidrage til økonomisk vækst og lighed. 

14. november, klokken 12.00: Mexicansk mad hos Udenrigsministeriet

Jeg er imponereret over, hvordan den danske regering bruger sine penge smart i de multilaterale systemer og derfor  får meget indflydelse over, hvordan andre staters penge bliver brugt.

Morten Nyegaard
Head of Nordics, Bill & Melinda Gates Fonden

Vi går igennem de mærkelige sluser i Udenrigsministeriet på Asiatisk Plads og bliver venligt modtaget til et frokostmøde. Da der er mexicansk tema i kantinen, serverer vores værter grinende en skør frokost, der mest ligner en mexicansk buffet forsøgt anrettet som en pæn smørrebrødsplatte.

Mødet går virkelig godt, og det er spændende at høre om det gode og progressive arbejde, den danske regering laver. Vi snakker om, hvordan fondens ressourcer kan hjælpe med at gøre arbejdet med blandt andet den globale sundhedsagenda endnu mere effektivt.

Jeg er særligt imponereret over, hvordan den danske regering bruger sine penge smart i de multilaterale systemer og derfor de facto får meget indflydelse på, hvordan andre staters penge bliver brugt. Det er en meget effektiv tilgang for et mindre land.

14. november, klokken 13.15: Journalisterne

Da en vigtig del af vores arbejde er at gøre opmærksom på, hvor vigtige investeringer i global sundhed er, har jeg taget fat i nogle journalister.

Vi mødes med journalister fra Altinget og Finans, der stiller spørgsmål til, hvordan vi arbejder, og hvad vores ambitioner i Danmark er. Caféen serverer nogle meget fancy is-desserter, der akavet skal spises lidt hurtigere, end hvad der gavner et møde, hvor der snakkes meget.

Læs også

14. november, klokken 14.00: En tur til Tuborg Havn

Vi har længe flirtet med Novo Nordisk Fonden om øget samarbejde. Vi har allerede samfinansieret forskning med enormt potentiale. Et projekt handler om, hvordan CO2 kan omdannes til fødevarer gennem en kemisk proces. For mig lyder det som heksekunstnere, men det er fantastisk at blive klogere på den type af forskning.

Et andet projekt handler om, hvordan vi kan udvikle antiviral medicin, som forbereder os på kommende pandemier. 'Hope is not a strategy', men kloge forskningsstrategier er.

Vi har en lang liste af mulige samarbejdsflader på både klima, fødevarer, sundhed og ernæring, hvor vi håber på dels at kunne trække på hinandens ekspertise, dels hinandens finansielle ressourcer.  

Vi er sent på den til vores næste møde. Jeg har været lidt for optimistisk i tidsplanen, og jeg sidder i taxaen lidt stresset, med dårlig samvittighed og sms’er undskyldende med Unicef.

Morten Nyegaard
Head of Nordics, Bill & Melinda Gates Fonden

14. november, klokken 15.15: UNICEF

Vi er sent på den til vores næste møde. Jeg har nok været lidt for optimistisk i tidsplanen, og jeg sidder i taxaen lidt stresset, med dårlig samvittighed og sms’er undskyldende med Unicef, mens jeg forsøger at debriefe med Joe.

Fonden samarbejder med Unicef i hele verden og giver penge til nogle af deres programmer - blandt andet fordi deres arbejde er fuldstændig afgørende for at sikre, at alle verdens børn bliver vaccineret og har mulighed for at leve sunde og produktive liv.

Vi har ikke arbejdet meget med Unicef Danmark, og det er derfor meget spændende at lære mere om deres arbejde.

14. november, klokken 15.45: Event om global sundhed

Vi co-hoster et event med konsulenthuset Dalberg Media, der har taget initiativ til et arrangement om prioritering af global sundhed i lyset af de mange andre vigtige udviklingspolitiske prioriteter, herunder klima, Ukraine, Gaza.

Det er min rolle at byde velkommen og introducere paneldeltagere og de mere end 100 gæster, som har fundet vej til Nørrebro på en ellers grå dag.

Læs også

I panelet er repræsentanter fra Maternity Foundation, Red Barnet, UNICEF, Joe, og den tidligere fungerende generalsekretær for WHO og svensk global sundhedsambassadør, Anders Nordstrøm.

Jeg fortæller også om, at fonden håber at samarbejde mere med danske partnere og arbejde mere i Danmark. Eventet går rigtig godt.

Jeg kunne særligt godt lide, at spørgsmålene fra publikum var reelle spørgsmål og ikke bare præsentationer af dem selv og deres egne organisationer, som jeg ellers ofte synes karakteriserer spørgsmål til sådanne typer events.

Jeg er optimistisk for vores samarbejde i Danmark, da vi både har en fremsynet udviklingsbistand, et stærkt civilsamfund og progressive fonde.

Morten Nyegaard
Head of Nordics, Bill & Melinda Gates Fonden

14. november, klokken 17.00: Vin!

Jeg får et glas vin og snakker med de mange gode mennesker, der er mødt op. Det er vigtigt, før jeg hopper på cyklen i silende regn til dagens sidste møde.

14. november, klokken 19.30: Middag med samarbejdspartnere

Da jeg har Joe i Danmark i meget kort tid og mange gode organisationer at mødes med, har jeg inviteret en lang række af vores samarbejdspartnere til en middag på restaurant ØsterGRO, der ligger smukt i en tagfarm på Østerbro og skaber en dejlig uformel stemning.

14. november, klokken 23.30: Hjem

Jeg cykler hjem til Brønshøj i silende regn, glad, våd og lidt høj – dels på grund af den gode dag, dels den gode vin.

Jeg er optimistisk for vores samarbejde i Danmark, da vi både har en fremsynet udviklingsbistand, et stærkt civilsamfund og progressive fonde.

Om ikke så forfærdelig mange timer vågner min datter nok. Jeg skynder mig at ramme hovedpuden. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Nyegaard

Fungerende chef for den nordiske afdeling, Bill & Melinda Gates Fonden
statskundskab

0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024