Debat

Med fondene på arbejde: Helsefonden er dybt afhængig af at modtage nytænkende ansøgninger

Årligt modtager Helsefonden over 600 ansøgninger, som alle kommer forbi direktørens bord. Vi har fingrene langt nede i materien, skriver Lise Bonnevie i Altingets serie, der tager med fondene på arbejde.

Mine arbejdsdage er ofte alsidige, da Helsefonden har et lille sekretariat med blot to deltidsansatte og en student, skriver Lise Bonnevie. 
Mine arbejdsdage er ofte alsidige, da Helsefonden har et lille sekretariat med blot to deltidsansatte og en student, skriver Lise Bonnevie. Foto: Pressefoto, Helsefonden
Lise Bonnevie
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

1. november 2023, kl. 08.00: I toget med brød og en booket kalender

Jeg har en fuldt pakket dag foran mig med alt fra fællesmorgenmad til møde med en bevillingstager.

Mine arbejdsdage er ofte alsidige, da Helsefonden har et lille sekretariat med blot to deltidsansatte og en student. Det betyder, at jeg selv har fingrene langt nede i materien i alt, hvad der drejer sig om at drifte en fond som vores.

Jeg stiger på toget. I min taske har jeg brød og juice til vores fælles morgenmad.

Kl. 09.00: Fælles morgenmad

Morgenmad og fælleshygge med Bevica Fonden og Fonden Ensomme Gamles Værn, som vi deler kontorfællesskab med. Vi mødes én gang om måneden dels for det sociale, og dels for at høre lidt om, hvad der rører sig i de forskellige fonde.

Ny serie

Med fondene på arbejde 

De danske fonde uddeler hvert år tusindvis af bevillinger. Men hvordan ser arbejdet i en fond ud? 

I en ny serie tager Altinget Fonde læserne med ind i fondenes maskinrum.

Om Altingets debatserier  

Altingets temadebatter sætter spot på et aktuelt nicheemne.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes egen holdning.

Vil du bidrage til serien? Så er du mere end velkommen til at henvende dig til debatredaktør Katja Gregers Brock.

Kl. 9.30: Får ældre mennesker glæde af en cykeltur?

Morgenmaden bliver afløst af et kort møde med direktør i Bevica fonden, Marianne Kofoed.

Helsefonden har sammen med Bevica Fonden i 2019 bevilliget til Morten Grønbæks og Bente Klarlunds forskningsprojekt, ’Når bevægelse bevæger’.

I projektet undersøger de, hvilke potentialer indirekte bevægelsesaktiviteter har for mennesker, der bliver bevæget gennem andre.

Det kan eksempelvis være, når plejehjemsbeboere kommer med på en cykeltur i projektet ’Cykling uden alder’, eller når en sportsudøver tager en med bevægelseshandicap med ud at løbe som i Team Tvilling.

Projektet er et af fondens egne initiativer, og vi er derfor medlemmer af styregruppen og har fulgt projektet undervejs.

Konkret ønsker projektet at belyse, om det påvirker deltagernes livskvalitet, samt om det har indvirkning på deltagernes sociale-, mentale- og fysiske sundhed at blive bevæget gennem andre.

Projektet afsluttes med en konference i Fællessalen på Christiansborg til januar, som vi er medarrangør af.

Kl. 10.00: Anmodning om udsættelse og udbetaling af bevilling

Tilbage ved computeren.

Helsefonden er en primært ansøgerdrevet fond, og vi er dybt afhængige af at modtage gennemarbejde og nytænkende ansøgninger.

Lise Bonnevie
Direktør, Helsefonden

Der er mails fra bevillingsmodtagere – nogle anmoder om udbetaling af deres bevilling, andre har spørgsmål til, om de må anvende et restbeløb til publiceringsudgifter, én anmoder om udsættelse.

Vi har i øjeblikket cirka 440 igangværende bevillinger.

De fleste løber over et par år og bliver udbetalt i to rater. Jeg godkender et slutregnskab og en slutrapport, inden jeg sætter mig og forbereder mit næste møde.

Kl. 12.15: Usikker medicinhåndtering på bosteder

Styregruppemøde med Dansk Selskab for Patientsikkerhed om projektet ’Sikker Medicinering’.

Helsefonden har støttet projektet med en bevilling på fem millioner kroner, og formålet er at nedbringe antallet af medicineringsfejl på botilbud og på midlertidige døgnophold – altså der, hvor hospitalspatienter, der ikke kan udskrives til eget hjem, ender.

Læs også

Projektlederen fra Dansk Selskab for Patientsikkerhed viser billeder fra nogle af de bosteder og døgnophold, hvor hun har været ude for at starte projektet op.

Et sted bliver medicinen opbevaret i et køleskab, som også bliver brugt til andre ting. Et andet sted deler medicinen sat på hylde med en pakke knækbrød.  

En forsker ringer om et projekt, som hun gerne vil søge støtte til. Vi får rigtig mange ansøgninger, men vi har ikke midler nok til at støtte alle.

Lise Bonnevie
Direktør, Helsefonden

Kerneproblematikken er, at der ikke er nogen klare procedurer for opbevaring og håndtering af medicinen.

Projektet taler til Helsefondens dna.

Borgere på botilbud og midlertidige pladser er en særlig sårbar gruppe, der ofte er storforbrugere af lægemidler, og hvor korrekt medicinering er af vital betydning,

Samtidig handler det om det byggede miljø, som er et af fondens tre uddelingsområder.

Et af projektets store styrker er, at der er fokus på, at andre steder kan få gavn af de erfaringerne, som projektet genererer.

Jeg ser selv frem til at mødes med nogle af stederne til februar i det nye år, og vi håber, at projektet i sidste ende kan føre til mere sikker håndtering og opbevaring af medicin på bosteder og midlertidige døgnophold.

Kl. 14.00: Det sidste på plads inden morgendagens bestyrelsesmøde

Jeg er tilbage på mit kontor.

I morgen har vi årets sidste bestyrelsesmøde. Materialet er sendt ud, og oplægsholderne er på plads.

Vi har planlagt et temaoplæg om midlertidige døgnophold, så her vil projektet ’Sikker Medicinering’ samt et projekt fra DTU blive præsenteret. Derudover kommer fondens investeringsrådgiver og giver et indblik i, hvordan det ser ud med fondens formue, og hvordan vi sikre, at vi får afkast de kommende år, så vi kan fortsætte med at dele penge ud.

Jeg justerer det sidste i forhold til tidsplanen. Vores bestyrelsesmedlemmer har fuld kalender, så det gælder om at lave effektive møder, hvor de dels får en status på fonden overordnet set, og dels får lidt input fra nogle af de projekter, vi støtter.

Læs også

Endelig skal vi drøfte de ansøgninger, der er modtaget ved seneste ansøgningsfrist.

Denne gang har vi behandlet knap 67 ansøgninger, hvoraf 18 er indstillet til bevilling. Hvis alle bevillinger bliver godkendt af bestyrelsen, betyder det en bevillingsprocent på godt 25 procent, hvilket et det niveau, vi stræber efter.

Det gælder om at lave effektive møder, hvor medlemmerne af vores bestyrelse får en generel status på fonden og input fra nogle af de projekter, vi støtter.

Lise Bonnevie
Direktør, Helsefonden

Fonden modtager årligt over 600 ansøgninger, som alle kommer forbi mit bord, inden de bliver sendt ud til enten fondens forskningsudvalg eller til de eksterne konsulenter, som bedømmer vores ansøgninger og indstiller dem til bestyrelsen.

Bestyrelsen plejer at sætte sig godt ind i ansøgningerne, og det kan sagtens ske, at de ikke lige følger indstillingerne.

Det giver gode diskussioner, som også hjælper os i sekretariatet i vores vejledning til kommende ansøgninger i forhold til, hvad bestyrelsen særligt lægger vægt på.

En forsker ringer om et projekt, som hun gerne vil søge støtte til. Jeg taler med hende om sandsynligheden for at modtage en bevilling. Vi får rigtig mange forskningsansøgninger – i år er antallet 488 – og vi har ikke så mange midler til rådighed til forskning som tidligere.

I år er der givet 53 bevillinger til forskningsprojekter, så vi har kun kunnet imødekomme knap 11 procent. Det er ikke tilfredsstillende – hverken for os eller forskerne.

Men da vi ikke forventer at have flere midler til rådighed de kommende år, kan det kun ændre sig, hvis vi modtager færre ansøgninger.

Læs også

Der er cirka en måned til vores næste ansøgningsfrist. Som det sidste i dag gennemgår jeg vores præsentation ’Tips til din ansøgning’, som er en kort vejledning vi ligger på LinkedIn.

Den bliver løbende opdateret og justeret, og på baggrund af de seneste ansøgningsrunde tilføjer jeg en kort beskrivelse af vores uddelingsområder.

Vi sætter kommunikationen med vores ansøgere højt. Helsefonden er en primært ansøgerdrevet fond, og vi er dybt afhængige af at modtage gennemarbejde og nytænkende ansøgninger.

Derfor bruger vi tid på at beskrive vores ansøgningsproces, så det bliver så enkelt og ligetil som muligt at søge en bevilling hos os.     

Kl. 17.15: Hjem

Inden jeg sætter mig ind i toget hjem, går turen et smut forbi Torvehallerne. Jeg køber fisk med hjem og går ned til Børnenes Boghandel for at finde en bog til min venindes søn, som snart har fødselsdag.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lise Bonnevie

Direktør, Helsefonden
cand.scient.soc. (Københavns Uni. 2002)

Marianne Kofoed

Direktør, Bevica Fonden, bestyrelsesmedlem, Bevica Innovation, Bevica Legater og Egmont Højskolen
cand.merc. (CBS. 1992), CBS bestyrelsesuddannelsen (2022)

0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024