Debat

Med fondene på arbejde: Jeg håber, at færre fremover ønsker, de havde fået en hiv-diagnose frem for diabetes

En tsunami af ikke-smitsomme sygdomme risikerer de kommende år at underminere sundhedssystemer i lav- og mellemindkomst lande. Verdensdiabetesfonden presser på for at få større opbakning til at bekæmpe disse sygdomme. Dette arbejde fører programchef Sanne Frost Helt til hospitaler i Eswatini og FN’s bonede gulve.   

Kenya, Iten Regional Referral Hospital, besøg i dialyseenhed sammen med Kenyas sundhedsminister, Hon. Susan Nakhumicha Wafula, og delegation 14. november 2023. Billedet blev ikke taget i forbindelse med besøget i Eswatini.
Kenya, Iten Regional Referral Hospital, besøg i dialyseenhed sammen med Kenyas sundhedsminister, Hon. Susan Nakhumicha Wafula, og delegation 14. november 2023. Billedet blev ikke taget i forbindelse med besøget i Eswatini.Foto: World Diabetes Foundation
Sanne Frost Helt
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

”Jeg ville ønske, jeg havde hiv” – dét er et udsagn, mange af os, der arbejder med ikke-smitsomme sygdomme i lav- og mellemindkomst lande, kender til.

Første gang, jeg stødte på det, var tilbage i 2008 på et relativt nedslidte distriktshospital i Naivasha, Kenya. Verdensdiabetesfonden, WDF, havde for nylig støttet hospitalet med etablering af en diabetesklinik.

Ny serie

Med fondene på arbejde 

De danske fonde uddeler hvert år tusindvis af bevillinger. Men hvordan ser arbejdet i en fond ud? 

I en ny serie tager Altinget Fonde læserne med ind i fondenes maskinrum.

Om Altingets debatserier  

Altingets temadebatter sætter spot på et aktuelt nicheemne.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes egen holdning.

Vil du bidrage til serien? Så er du mere end velkommen til at henvende dig til debatredaktør Katja Gregers Brock på [email protected].

En ældre mandlig patient, der havde fået konstateret diabetes, pegede over på den fine hvide bygning, der husede hiv-klinikken, mens han ytrede ordene:

”Dér,” sagde han, der ville han have haft adgang til gratis behandling og medicin.

I stedet følte han, han havde fået udstedt en dødsdom med sin diabetes diagnose. Han havde nu udsigt til en livslang behandling, som han og hans familie selv skulle finde midlerne til - midler, der ikke var mange af i hans familie.

Bedre adgang til diabetes behandling kan mindske komplikationer

Vi spoler nu tiden frem til oktober 2023.

Jeg befinder mig sammen med min dygtige programmedarbejder Mikkel i Mbabane, hovedstaden i Eswatini. Det er et lille, bjergrigt kongedømme med 1,2 millioner indbyggere og er omkranset af Sydafrika og Mozambique.

Vi skal mødes med vores projektpartnere – sundhedsministeriet og NGO’en Clinton Health Access Initiative, CHAI.

Det er komplikationer, der let kunne være undgået, hvis der havde været adgang til viden, diagnosticering og behandling.

Sanne Frost Helt
Leder for samarbejde, politik og programmer, Verdensdiabetesfonden

Verdensdiabetesfondens bestyrelse godkendte i december 2022 et nyt projekt med fokus på at bringe diabetes behandling ned til primært sundhedsniveau, så befolkningen får adgang til diagnosticering og behandling i deres nærområder.

Ligesom i mange andre lav- og mellemindkomst lande ser vi i Eswatini desværre ofte, at mennesker først bliver diagnosticeret med diabetes, når de møder op på en klinik med en senkomplikation, så som at deres nyrer svigter, de har mistet synet eller deres ben må amputeres på grund af en infektion, der er relateret til diabetes.

Det er komplikationer, der let kunne være undgået, hvis der havde været adgang til viden, diagnosticering og behandling.

Eswatini, Pigg’s Peak Hospital, check for diabetesrelaterede fodkomplikationer. 
Eswatini, Pigg’s Peak Hospital, check for diabetesrelaterede fodkomplikationer.  Foto: World Diabetes Foundation

Hvorfor er dette vigtigt?

Det er det, fordi en tidlig diagnose giver mulighed for et langt og aktivt liv, hvorimod en diagnose, når først komplikationer har sat ind, påvirker livskvalitet og livslængde samt medfører langt højere udgifter for individet, familien, sundhedssystemet og samfundsøkonomien.

Sidstnævnte skyldes, da man ofte mister sin arbejdsevne og falder ud af arbejdsmarkedet.

Derfor fokuserer vi hos Verdensdiabetesfonden på at skabe adgang til screening for diabetes og behandling så tæt på lokalbefolkningen som muligt.

Korte afstande er lange til fods

Efter indledende møder med direktøren for ikke-smitsomme sygdomme i sundhedsministeriet, Ms. Ntombi Ginindza, og hendes team samt CHAI-teamet går turen til WHO’s landekontor.

Hvis vi ikke sætter ind med forebyggelse, kan tsunamien af ikke-smitsomme sygdomme risikere at underminere sundhedssystemerne i lav- og mellemindkomst lande.

Sanne Frost Helt
Leder for samarbejde, politik og programmer, Verdensdiabetesfonden

Her mødes vi med landedirektør Dr. Susan Tembo for at diskutere den stigende forekomst af diabetes og forhøjet blodtryk i Eswatini.

Vi er interesserede i at høre om WHO’s støtte til Eswatinis sundhedsmyndigheder inden for ikke-smitsomme sygdomme. Dr. Tembo viser sig sjovt nok at have været ind over et tidligere projekt i Zambia, som Verdensdiabetesfonden har stået for.

Det er en lille verden.

De efterfølgende to dage går turen ud i landet for at besøge sundhedsfaciliteter og landsbyer for at forstå de udfordringer, man står overfor.

På papiret er Eswatini ret godt dækket ind med sundhedsfaciliteter. Der er i gennemsnit otte kilometer til en sundhedsklinik. Det lyder måske ikke så slemt. Men i det bjergrige land kan otte kilometer i fugleflugtslinje være meget langt, når de skal tilbagelægges, ofte til fods, ad snirklede jordveje, der i regntiden nemt skylles væk.

Behandlingen kommer direkte til døren

På Pigg’s Peak Government Hospital i den bjergrige Hhohho-region i det nordlige Eswatini har Verdensdiabetesfonden gennem en årrække støttet etablering af screening af fod- og øjenkomplikationer, der er relaterede til diabetes, for at nedbringe antallet af amputationer og blindhed.

Vi mødes med de sygeplejersker, der er blevet trænet i tidligere projekter af Verdensdiabetesfonden, og ser, hvordan de modtager og behandler patienter.

Verdensdiabetesfonden bidrager ikke med lønudgifter og ekstra ansatte på de klinikker, vi støtter. Det er altid styret af klinikkens eget bidrag. Det er en tilgang, vi har valgt for at sikre ejerskab samt for at øge chancen for langvarig bæredygtighed efter vores finansiering stopper.

Derfor er det altid meget bekræftende, når vi besøger aktiviteter og ser, at de stadig er i fuld gang - dét er tilfældet i Pigg’s Peak.

Læs også

Turen går videre til Vuvulane, som er en landsby i den mere flade region Lubombo, som er præget af sukkerørsplantager.

Her er fokus på såkaldte outreach-aktiviteter til sårbare samfund.

Mange af beboerne i denne landsby er migrantarbejdere fra Mozambique, og de har begrænset adgang til sundhedsydelser. Derfor bringer lokale NGO’er screening og behandling til migranternes dør.

Fokus i dette område er særligt på hiv, men med støtte fra Verdensdiabetesfonden har man formået også at tilbyde kontrol med diabetes og forhøjet blodtryk. På denne måde kan man fange patienter tidligt.

Ny model skal løse paradokset, men donerne tvivler på projektet

Eswatini har en af verdens højeste forekomster af hiv – 26 procent af den voksne befolkning.

Dette spænd – fra et fjernt hjørne af Eswatini til FN’s bonede gulve – er kendetegnende for Verdensdiabetesfondens måde at arbejde på.

Sanne Frost Helt
Leder for samarbejde, politik og programmer, Verdensdiabetesfonden

Man er til gengæld i god gænge med at give adgang til behandling, der sikrer overlevelse. Mange hiv-smittede lever nu lange liv.

De udvikler ikke længere aids, men får i stedet ofte diabetes, forhøjet blodtryk og lignende sygdomme, efterhånden som de bliver ældre.

I en kontekst som Eswatini, hvor adgang til hiv-behandling er relativ god, men adgang til behandling for diabetes og forhøjet blodtryk bestemt ikke er i top, opleves det paradoks, jeg indledte med.

Derfor ønsker man fra Eswatinis sundhedsmyndigheders side at overgå til en model, der går under navnet ’integrated chronic care model’. Det er en model, hvor alle kroniske sygdomme behandles samlet i én og samme klinik.

Donorerne, særligt på hiv-siden, er der ikke helt endnu. Man er bekymret for, at det vil have indflydelse på kvaliteten af hiv-behandlingen. Dog kan man godt se skriften på væggen. Deres patienter overlever måske hiv, men bliver til gengæld syge og dør af andre sygdomme.

Under FN’s generalforsamling i september 2023 holdt Verdensdiabetesfonden møde med en række partnere om finansiering af projektet ’Universal Health Coverage’. Mødet blev holdt i samarbejde med Verdensbanken, Access Accelerated og NCD Alliance.
Under FN’s generalforsamling i september 2023 holdt Verdensdiabetesfonden møde med en række partnere om finansiering af projektet ’Universal Health Coverage’. Mødet blev holdt i samarbejde med Verdensbanken, Access Accelerated og NCD Alliance.
Foto: NCD Alliance

For at sætte gang i denne dialog og assistere sundhedsmyndighederne i deres skub for integrerede sundhedsydelser aftalte vi et møde med Pepfar, US President’s Emergency Program for Aids Relief, i Eswatini.

Vi bliver til tider mødt med lidt skepsis i denne form for møder – er vi mon ude efter at få nogle af deres penge? Det er ikke tilfældet, gør jeg klart.

Tværtimod handler tilbuddet fra vores side om at samarbejde og hjælpe myndighederne med at nå i mål med deres planer. Rom blev ikke bygget på en dag, men det er et godt første spadestik.

Vi skal løfte sammen

Vi afslutter besøget i Eswatini med et møde med en sundhedsdelegation fra Verdensbanken. Delegationen landede samtidig med os.

Jeg håber, at WDF's arbejde bidrager til, at færre vil være nødt til at ønske, at de havde fået en hiv-diagnose frem for en diabetesdiagnose.

Sanne Frost Helt
Leder for samarbejde, politik og programmer, Verdensdiabetesfonden

Det er vigtigt for Verdensdiabetesfonden at få andre udviklingspartnere engageret i de lande, vi støtter.

Det skyldes for det første, fordi udfordringen langt overstiger, hvad der er muligt med vores egne midler.

For den andet skyldes det, fordi vi ikke kan være alle steder på den lange bane. Her er det vigtigt at få andre med.

Netop den langsigtede finansiering af denne globale dagsorden havde vi i fokus et par uger tidligere i september under FN’s generalforsamling i New York.

Dér var Verdensdiabetesfonden sammen med Verdensbanken, NCD Alliancen og Access Accelerated værter for et møde, der samlede regeringsrepræsentanter fra det globale Syd, multilaterale og bilaterale udviklingspartnere, civilsamfundsrepræsentanter og den private sektor for at sætte momentum bag finansiering af projektet ’Universal Health Coverage’, inklusive ikke-smitsomme sygdomme.  

Dette spænd – fra et fjernt hjørne af Eswatini til FN’s bonede gulve – er kendetegnende for Verdensdiabetesfondens måde at arbejde på.

Mængden af patienter presser sundhedssystemet

Vi i Verdensdiabetesfonden har de seneste 20 år søgt at øve indflydelse på globalt, regionalt og lokalt niveau.

Det har og er for at øge opbakningen til bekæmpelsen af den tsunami af ikke-smitsomme sygdomme, der i de kommende år risikerer at underminere sundhedssystemer og -budgetter i lav- og mellemindkomst lande, hvis vi ikke får sat ind med forebyggelse, tidlig diagnosticering og god behandling på primært sundhedsniveau.

Mit håb er, at Verdensdiabetesfondens arbejde vil bidrage til, at færre fremover vil være nødt til at ønske, at de havde fået en hiv-diagnose frem for en diabetesdiagnose.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sanne Frost Helt

Senior Director Policy, Programme and Partnerships, World Diabetes Foundation
cand.merc.int. (CBS, 1996)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024