Debat

Med Egmont Fonden på arbejde: Vi kan gøre størst forskel ved at bidrage med mere end penge

Det er et centralt filantropisk greb for Egmont Fonden at kombinere viden og dét at kunne sætte en dagsorden. Metoden er en væsentlig del af vores måde at skubbe på for forandringer, skriver Heidi Sørensen vores serie med fondene på arbejde. 

Efter mange år med fondsstøtte ved vi i Egmont Fonden, at vi kan gøre størst forskel ved at bidrage med mere end penge, Heidi Sørensen.
Efter mange år med fondsstøtte ved vi i Egmont Fonden, at vi kan gøre størst forskel ved at bidrage med mere end penge, Heidi Sørensen.Foto: Klaus Rudbæk/Egmont
Heidi Sørensen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Mandag 23. september 2024, kl. 9.30: Første udkast til ny udgivelse fra Egmont Fonden

"Superfedt," udbryder jeg, da vores kommunikationschef viser mig første udkast til det nye 'Egmont Indsigt'.

Det er en ny, vidensbaseret udgivelse, som vi har arbejdet på gennem længere tid, og som med blandt andet nye undersøgelser, tal, interviews og børne- og ungestemmer skal sætte børn og unge i svære livsvilkår på dagsordenen. I disse uger lægger vi sidste hånd på første nummer af 'Egmont Indsigt', som sætter spot på de børn, der lever i fattigdom i Danmark.

Men jeg er også ret spændt.

Er det nye format og indholdet skarpt nok? Bidrager vi med nok relevante indsigter? Og kan beslutningstagere, samarbejdspartnere, civilsamfund og offentlige organisationer bruge den nye viden?

'Egmont Indsigt' har været længe undervejs. Jeg tager jer lige med et godt års tid tilbage i tiden, da jeg var nytiltrådt direktør i Egmonts Fondssekretariat i sommeren 2023.

Sommeren 2023: Jeg er ny direktør

Med over 100 års fondsstøtte er det en forpligtende arv, vi skal bygge videre på, da jeg tiltræder som direktør. Heldigvis har jeg et stærkt team i ryggen, og på en workshop i sensommeren starter vi en strategisk samtale om, hvad vi skal som fond fremadrettet.

Vi kan gøre størst forskel ved at bidrage med mere end penge.

Heidi Sørensen
Direktør, Egmonts Fondssekretariat

Hvilken rolle skal vi spille? Hvordan kan vi både støtte børn og unge i svære livsvilkår nu og her – og på den lange bane? Hvor ligger den største forandringskraft?

Én ting er vi enige om: Efter mange år med fondsstøtte ved vi, at vi kan gøre størst forskel ved at bidrage med mere end penge.

Gennem flere år har vi kombineret økonomisk støtte med at dele viden, bidrage til debatten og anspore til, at vi er flere, der løfter, blandt andet i vores årlige Egmont Rapport. På den måde er viden og dagsordensættelse et centralt filantropisk greb for Egmont Fonden og en væsentlig del af vores metode til at skubbe på forandringer.

Det er meget forskelligt, hvor stor vægt fondene lægger på selv at dele viden og bidrage aktivt til den offentlige samtale.

For os i Egmont har det vist sig at være et stærkt redskab. Særligt, når det har inspireret flere aktører til at bidrage til en positiv forandring. Det har vi eksempelvis oplevet i forhold til børn og unge med ordblindhed, anbragte børns læring og betydningen af de første 1.000 dage i et barns liv.

På den måde er vi også en del af tendensen både i Danmark og internationalt, hvor fonde bidrager til samfundsudviklingen med mere end økonomi. Derfor er det også naturligt for os at se på, hvordan vi fortsat kan styrke det filantropiske greb i værktøjskassen.

Vinter-forår 2024: 'Egmont Indsigt' bliver til

Som led i arbejdet får vi udarbejdet en interessentanalyse blandt over 100 organisationer. Det er vigtigt for os, at det vi laver, giver mening og er relevant for feltet.

Derfor spørger vi også en håndfuld aktører på børne- og ungeområdet, hvordan vi bedst kan bidrage til den fælles viden om børn og unge i svære livsvilkår.

Mange bakker op om, at vi udvikler ny viden og skaber opmærksomhed om udfordringer og muligheder for børn og børn i svære livsvilkår. Og "mere lettilgængelige formater", "mere proaktiv formidling", "høj kvalitet i undersøgelserne" og "inddragelse og samarbejde" er nogle af deres input.  

Læs også

Alle disse input bliver væsentlige og værdifulde i udviklingen af 'Egmont Indsigt', som vi nu har besluttet, skal erstatte den årlige Egmont Rapport.

På en række workshops får vi udviklet konceptet for den nye udgivelse, som skal tage udgangspunkt i de gode elementer fra 'Egmont Rapporten', men i et mere fleksibelt og aktuelt format: Med 'Egmont Indsigt' vil vi udkomme oftere – som udgangspunkt to gange om året – så vi mere løbende kan bidrage med ny viden og indsigter inden for de områder, vi som fond arbejder for.

Analyserne vil have samme høje kvalitet, men vi vil slanke og modernisere formatet, så det bliver mere tilgængeligt.

Vi vil have et stærkt børneperspektiv og har også en ambition om at styrke involveringen af børn og unge i selve tilblivelsen af 'Egmont Indsigt'. Ligesom viden fra mange andre, skal 'Egmont Indsigt' også bidrage til at danne grundlag for vores egne uddelinger. Og så vil vi gerne tilrettelægge udgivelserne i dialog og samarbejde med andre organisationer, der arbejder for børn og unge. De ambitioner ser jeg frem til at arbejde videre med.

Efterår 2024: 'Egmont Indsigt' lanceres

Jeg læser første udkast af det layoutede 'Egmont Indsigt'. Der er stadig detaljer, der skal finpudses, men jeg synes, at vi med første nummer i efteråret får en god start: Vi har arbejdet sammen med Dansk Folkehjælp om nye undersøgelser af Rambøll og SUS - Socialt Udviklingscenter.

Vi har et stærkt børneperspektiv med interviews og anbefalinger fra børn og unge. Og vi kommer med nuancerede indsigter frem for hårde konklusioner og færdigpakkede løsninger.

Med det afsæt håber vi, at 'Egmont Indsigt' kan bidrage konstruktivt til den vigtige debat om bedre vilkår for de børn og unge, der har det sværest. Og forhåbentlig inspirere til, at mange flere vil gøre mere.

Debatserie

Med fondene på arbejde 

De danske fonde uddeler hvert år tusindvis af bevillinger. Men hvordan ser arbejdet i en fond ud? 

I serien tager Altinget Fonde læserne med ind i fondenes maskinrum.

Vil du bidrage til serien? Så er du mere end velkommen til at henvende dig til debatredaktør Katja Gregers Brock.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Heidi Sørensen

Direktør, Egmonts Fondssekretariat
cand.scient.soc. (Københavns Uni. 2010)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024