Protester afleveret til Videnskabsudvalget

PROTEST: 6488 underskrifter mod universitetsloven fra ansatte og studerende på danske universiteter blev onsdag overdraget til Videnskabsudvalget.
Uffe Laursen

Vi blev modtaget med stor nysgerrighed og åbenhed, der var tydeligvis et behov hos udvalgsmedlemmerne for at høre, hvorfor vi protesterer.

Claus Emmeche
Initiativtager, Forskningsfrihed
Fakta

Underskriverne kræver frie universiteter og en demokratisk forsknings- og uddannelses­politik, udmøntet i følgende krav til Folketingets politikere:

1. Sikring af adgangen til højere uddannelse uanset økonomisk formåen. Vi kræver derfor en skærpet lov mod brugerbetaling.

2. Indførelse af en styreform på universiteterne, der bygger på principper om selvstyre og akademisk frihed. Dette indebærer en styrelsesordning, der tildeler reel magt over universitetets anliggender til demokratisk valgte organer med repræsentation fra alle grupper af ansatte og studerende.

3. Fuld forskningsfrihed under ansvar for den enkelte forsker såvel som for institutionen som helhed. Friheden skal gælde valg af emner, hypoteser, metoder og publicering.

4. Ressourcer til at opretholde en forskning, der ikke er afhængig af velvilje fra eksterne fonde, politikere og private virksomheder for at kunne eksistere og udvikle sig.

5. Sikring af forskningsbaseret undervisning og af universiteternes frihed til at udbyde undervisning og uddannelser inden for alle videnskabelige emner.

Folketingets Videnskabsudvalg modtog onsdag delegerede fra Facebook-gruppen Forskningsfrihed, som overrakte udvalget 6488 underskrifter fra studerende og ansatte ved alle danske universiteter. 

Med underskrifterne opfordrer de studerende og universitetsansatte Folketingets politikere til at ændre den universitets- og forskningspolitik, der har været ført siden universitetsloven af 2003.

"Vi blev modtaget med stor nysgerrighed og åbenhed, der var tydeligvis et behov hos udvalgsmedlemmerne for at høre, hvorfor vi protesterer," siger Claus Emmeche, en af drivkrafterne bag underskriftsindsamlingen og til daglig lektor ved Center for Naturfilosofi og Videnskabsstudier på Københavns Universitet,

Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Forskning

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024