Med mig som minister: Villum Christensen

ØNSKETÆNKNING: Altinget.dk har spurgt alle forskningsordførerne, hvordan de ville regere som videnskabsminister. Læs her om Villum Christensen (LA), der ville nedlægge forskningsråd til fordel for flere basismidler.
Foto: Liberal Alliance via Flickr
Tyson W. Lyall

Jeg ville konvertere de mange strategiske forskningspuljer til basismidler og stille krav om, at bureaukratiet reduceres til fordel for forskerstillinger - gerne til det halve.

Villum Christensen
Forskningsordfører, Liberal Alliance

Altinget | Forskning & Innovation har givet alle forskningsordførerne i Folketinget mulighed for at svare på spørgsmålet "Hvad ville der ske, hvis jeg var videnskabsminister". I de kommende uger bringer vi ordførernes svar herpå gennem en række centrale spørgsmål på området. I denne omgang er det Liberal Alliances Villum Christensen, der indtager den fiktive ministerstol. Læs her, hvordan han blandt andet ville arbejde for mere brugerbetaling på universiteterne.

Hvordan ville du sikre, at danskere og andre EU-borgere ikke udvandrer og bliver ude efter at have taget en gratis uddannelse i Danmark?

Jeg ville sikre, at dansk erhvervsliv kan konkurrere på helt almindelige rammevilkår for medarbejderne - herunder beskatningsforhold samt enklere og mere attraktive muligheder for at starte virksomheder op.

Hvad ville du gøre for at få de unge hurtigere igennem systemet og ud på arbejdsmarkedet?

Jeg ville arbejde for, at universiteterne i langt højere grad prioriterer undervisningen frem for det bureaukrati, som snart lægger beslag på halvdelen af ressourcerne. Universiteterne skal via udviklingskontrakterne kunne godtgøre, at undervisningstaksametrene også bruges til undervisning, og at de opbygger incitamentsordninger for VIP-personalet, der sikrer en ligeværdig prioritering med forskningen.

Hvordan vil du forhindre, at så mange nyuddannede kandidater løber panden direkte ind i arbejdsløshed, efter de har afsluttet deres uddannelse?

Det kan ikke forhindres af videnskabsministeren, men afhænger af, hvorvidt de generelle konkurrencevilkår er optimeret. Og det er de langtfra i dag.

Hvad ville du gøre ved gruppeeksamener?

Vi synes, at gruppeeksamener er en naturlig udprøvningsform til et arbejdsmarked, der i den grad er baseret på sociale kompetencer og relationskompetencer.

Hvordan vil du sikre, at universiteterne bliver bedre til at tiltrække private midler?

Det ville jeg gøre ved at stimulere til en langt højere grad af offentlig/privat-samarbejde på området, således at de kulturelle barrierer reduceres, hvilket vi ser som hovedproblemet. Nedlæg de mange forskningsråd til fordel for flere basismidler, så de "eksterne" aktiviteter på det finansielle område naturligt rettes mod brugerdreven innovation i erhvervslivet.

Hvordan ville du forholde mig til brugerbetaling på universiteterne?

Vi tror ikke, det på sigt er muligt at opretholde et kvalitativt niveau, der matcher de udenlandske læreanstalter, hvis universiteterne alene skal basere deres økonomi på offentlig finansiering.

Hvad vil du gøre som det allerførste, efter at du har lukket døren bag dig og sat dig til rette i stolen på ministerkontoret?

Jeg ville konvertere de mange strategiske forskningspuljer til basismidler og stille krav om, at bureaukratiet reduceres til fordel for forskerstillinger - gerne til det halve. Jeg ville også reducere detailstyringen og de mange krav om rapporteringer til akkrediteringsråd og centrale styrelser.

Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Forskning

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024