Med mig som minister: Marianne Jelved

ØNSKETÆNKNING: Altinget.dk har spurgt alle forskningsordførerne, hvordan de ville regere som videnskabsminister. Læs her om Marianne Jelved (R), der ville lytte til de udenlandske studerende.
Foto: Pressefoto
Tyson W. Lyall

Vi skal lytte til dem, der er kommet til Danmark. Vi skal lytte til det, de fortæller om deres modtagelse i Danmark. Så finder vi ud af, at vi er meget lukkede, og meget om os selv.

Marianne Jelved
Forskningsordfører, Radikale Venstre
Altinget | Forskning & Innovation har givet alle forskningsordførerne i Folketinget mulighed for at svare på spørgsmålet "Hvad ville der ske, hvis jeg var videnskabsminister". I de kommende uger bringer vi ordførernes svar herpå gennem en række centrale spørgsmål på området. I denne omgang er det Radikale Venstres Marianne Jelved, der indtager den fiktive ministerstol. Læs her, hvordan hun blandt andet ville få kigget nærmere på universitetsreformen.

Hvordan ville du sikre, at danskere og andre EU-borgere ikke udvandrer og bliver ude efter at have taget en gratis uddannelse i Danmark?
Det ville jeg ikke bestræbe mig på at forhindre. Vi lever altså i et frit land og i en fri verden. Det kunne jeg ikke drømme om at lave om på.
Sådan noget som kandidatpant synes jeg ikke særlig godt om. Vi lever i en global verden, og vi anbefaler vores unge mennesker, at de skal rejse ud og uddanne sig i udlandet. Hvis de vælger at blive ude, så er de i deres gode ret til at gøre det. Vi skal bare blive rigtig dygtige til at tiltrække talenter til Danmark. Så skal det nok gå. Det er vi ikke dygtige nok til.

Vi skal lytte til dem, der er kommet til Danmark. Vi skal lytte til det, de fortæller om deres modtagelse i Danmark. Så finder vi ud af, at vi er meget lukkede, og meget om os selv.

Hvad ville du gøre for at få de unge hurtigere gennem systemet og ud på arbejdsmarkedet?
Det interessante er, at de starter tidligere nu, end de gjorde for 5-10 år siden. De kommer også hurtigere igennem. Sådan set så har de hørt beskeden. Jeg har brug for en dokumentation eller et beslutningsgrundlag, som påviser, hvor der i givet fald kunne være fejl henne. Altså om der er nogle tegn på, at man nogle steder i nogle studier er længere tid om at blive færdige. Om der er forskel mellem universiteterne og studieretning etc.

Hvis jeg skulle gøre noget, så kunne det være følgende model: at skabe fleksible lånemuligheder i SU-systemet, således at man kan låne til investeringer, når man starter på sit studie. Det kan være finansielle, og det kan være materialer af forskellige karakter. Og hvis man så bliver færdig på normeret tid, så får man 10 klip bonus, som man så kan bruge til at betale gælden tilbage.

Hvordan vil du forhindre, at så mange nyuddannede kandidater løber panden direkte ind i arbejdsløshed, efter de har afsluttet deres uddannelse?
Jeg ville skabe vækst, så vi er i stand til at skabe flere virksomheder og flere arbejdspladser. Vi har jo mistet 200.000 arbejdspladser inden for de sidste par år, hvilket er en katastrofe, fordi det er meget mere, end det ledigheden er steget med. Det betyder, at folk er gået ud af arbejdsstyrken, og det er den helt forkerte vej. Derfor har Radikale Venstre lavet et program, der hedder 'Vækst i hele Danmark', som handler om innovation, vidensskabelse og anvisninger på, hvordan man kan finansiere flere arbejdsplader uden for byerne.

Videnskabsministeren kan ikke løfte den opgave alene. Det er en sammenhængende udvikling. Det, der skaber vækst, er mange, der bliver uddannet. Det er jo den bedste vækstmotor.

Hvad ville du gøre ved gruppeeksamener?
Det ville være tilladt. Fra dag 1. Uddannelsesstedet må selv afgøre, hvad de vil benytte sig af. Det er dem, der uddanner, det er dem, der skal evaluere og udvikle prøveformer osv. De må afgøre, hvor det er hensigtsmæssigt.

Det er en arbejdsform, som er karakteristisk for videnssamfundet. Derfor er det vigtigt, at det er en måde, de lærer at arbejde på. Det er faktisk en god prøveform til også at vurdere, i hvilket omfang de kan kommunikere med hinanden om faglige spørgsmål, om de kan samarbejde og tage ansvar i fællesskab. Det er alt sammen noget, man skal kunne gøre i en vidensvirksomhed.

Hvordan ville du sikre, at universiteterne bliver bedre til at tiltrække private midler?
Jeg ville gå i dialog med universiteterne om, hvor de synes problemer er henne. Hvis der ellers er nogle problemer. De kunne i virkeligheden godt være, at universiteterne skulle samarbejde mere, så man fik en større masse, om man så må sige. Der kan være forskellige forhold, som jeg ikke ved noget som helst om, men som de på universiteterne ved langt bedre. Hvorfor er der nogle universiteter, der tiltrækker mere? Hvad gør de, som de andre ikke gør?

Hvordan ville du forholde dig til brugerbetaling på universiteterne?
Det er jeg imod. Jeg mener, at det er i orden, at man selv betaler for kopier, og det er i orden, at man selvfølgelig betaler sine bøger. Men ellers er jeg helt imod.

Hvad ville du gøre som det allerførste efter at have lukket døren og sat dig til rette i stolen på ministerkontoret?
Jeg ville se at få gjort forhandlingerne om universitetsreformens justeringer færdige rimelig hurtigt. Nu har vi haft den evaluering liggende i et år, og vi har stadig ikke fået den drøftet. Jeg mener selvfølgelig, at der skal være noget mere frihed og mindre detailstyrring, end det der er i dag.

Vi skal stræbe efter at få de bedste kandidater. Vi skal stræbe efter at være med i det internationale forskningssamarbejde. Og vi skal stræbe efter at have god kontakt med relevante virksomheder, både små og store. Relevante for den forskning som bedrives på universiteterne. Ikke fordi de skal samarbejde med virksomhederne, men så virksomhederne ved, hvad det er, der foregår.

Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Forskning

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024