Strid om ejerskab af eksterne forskningsmidler

EJERSKAB: Universiteterne kræver lovforslag ændret, så den enkelte forsker ikke per automatik har ejerskab over eksterne forskningsmidler. AC anerkender, at der er et dilemma, og politikerne er klar til at drøfte spørgsmålet endnu engang.
Universiteterne er utilfredse med, at et bredt flertal i Folketinget vil slå fast, at det er den enkelte forsker, som har ejerskabet over eksterne bevillinger.
Universiteterne er utilfredse med, at et bredt flertal i Folketinget vil slå fast, at det er den enkelte forsker, som har ejerskabet over eksterne bevillinger.Foto: colourbox.com
Jørgen Skadhede

Vi bør nok gentænke, om det er fair i alle tilfælde, at ejerskabet tilfalder forskeren. Loven er måske skrevet lige rigoristisk nok.

Jørgen Lundsgaard (K)
Forskningsordfører

Forslaget til en ny forskningsrådslov slår fast, at det er den enkelte forsker og ikke universitetet, der har ejerskabet til eksterne forskningsbevillinger.

Dermed skal den nuværende praksis ophøjes til lov, så topforskere i forskningsfrihedens navn som udgangspunkt kan tage store millionbevillinger med sig fra et universitet til et andet.

Det skete eksempelvis i en spektakulær sag fra 2008, da professor med speciale i biobrændstof Birgitte Ahring blev fyret fra DTU. Hun endte med at tage store millionbevillinger med sig til Aalborg Universitet.

Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Forskning

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024