Danske forskere bør bekende politisk kulør

KONFRONTATION: Vi har en ideernes tavshed i Danmark, og det er blandt andet universiteternes og forskernes skyld, mener CBS-professor.
Danske forskere skal blande sig mere i samfundsdebatten, mener professor på CBS Ove K. Pedersen.
Danske forskere skal blande sig mere i samfundsdebatten, mener professor på CBS Ove K. Pedersen.Foto: Julie Charlotte Christensen/Altinget.dk
Uffe Laursen

Det er afgørende, at universiteterne kommer ud af glasklokken og blander sig mere på en mindre falsk måde end i dag, hvor forskerne mest af alt kommenterer på andres holdninger som eksperter.

Ove K. Pedersen
Professor, CBS
Fakta

Ove K. Pedersen og John Campbells forskningsprojekt er færdigt om cirka to år.

Projektet nyder stor bevågenhed, også i USA, og projektet har netop fået en bevilling på noget over en halv million kroner fra det amerikanske forskningsråd National Science Foundation.


Kilde: CBS

Danske forskere må smide hæmningerne og blande sig noget mere i den politiske idédebat.

Det er budskabet fra professor Ove K. Pedersen, Internationale Center for Business and Politics, CBS, der sammen med kollegaen John L. Campbell er i gang med et forskningsprojekt, hvor de sammenligner tilblivelsen af politik i Danmark, USA, Tyskland og Frankrig. 

Mindst idé-konfrontation i Danmark 
I alle fire lande skabes politik som hovedregel af eller i samspil mellem fire forskellige aktørtyper. Der er ministeriernes rådgivende funktioner, departementer osv. Der er private tænketanke. Videnskabelige institutioner som f.eks. vismandsinstitutioner, og endelig er der organisationer med særinteresser som f.eks. arbejdsgiver- og lønmodtagerorganisationer.  

Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Forskning

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024