Forskere bakker ud af bibliometri-lister

PROTEST: En stor gruppe forskere truer med at trække sig ud af bibliometrisamarbejdet med Forsknings- og Innovationsstyrelsen.
Uffe Laursen
Fakta

68 faggrupper fra alle videnskabelige discipliner har over et år siddet og vurderet kvaliteten af 20.000 videnskabelige tidsskrifter og forlag. Deres opgave har været at tildele tidsskrifterne tre niveauer - 2, 1 og 0 - hvor 2 er det højeste, og 0 betyder, at tidsskriftet slet ikke kommer med på de såkaldte autoritetslister.

Listerne skal danne grundlag for de point, forskerne får, når de publicerer i tidsskrifterne fra listen. 20 procent af tidsskrifterne har fået niveau 2, som giver flest point.

Årsagen til pointsystemet er, at Videnskabsministeriet har besluttet at udvikle en såkaldt bibliometrisk forskningsindikator, der har til formål at fremme publicering i de mest anerkendte udgivelseskanaler og styrke kvaliteten af dansk forskning.

Forskningsindikatoren er en del af en samlet indikatormodel, der også vil rumme indikatorer for forskning, undervisning og formidling.

Indikatormodellen skal, hvis den bliver vedtaget af Folketinget, danne grundlag for en konkurrenceudsætning af basismidler - dog i første omgang kun en mindre del af basismidlerne.

Fredag morgen modtager rektorerne fra Danmarks tre største universiteter en protestskrivelse fra en stor del af de forskere, der har medvirket til at udvælge videnskabelige tidsskrifter og forlag til den bibliometriske indikator, som sammen med andre indikatorer måske skal styre en del af universiteternes basismiddelfordeling fra næste år.

Forskerne fra en lang række af de 68 faggrupper, der har arbejdet med klassificering af tidsskrifterne, kommer fra både naturvidenskab, teknik, samfundsvidenskab og humaniora.

De er utilfredse med den proces, de selv har været en del af, og som har resulteteret i de såkaldte autoritetslister, som indeholder de tidsskrifter og forlag, som forskerne i fremtiden skal have point for at publicere i.

Kan ikke stå inde for lister
Autoritetslisterne, som forskerne ikke bakker op om, er offentliggjort på Forsknings- og Innovationsstyrelsens (FI) hjemmeside, og det har stødt dem så meget, at de truer med at trække deres støtte til listerne.

Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Forskning

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024