Debat

Hvad er det værdiskabende universitet?

DEBAT: De danske universiteter skal have de bedste vilkår for at kunne være værdiskabende. Men hvilken værdi? Det er det vigtigste spørgsmål, mener Esben Lunde Larsen (V), næstformand i forskningsudvalget.
Foto: ft.dk
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Men hvilken værdi? Universiteterne skal skabe økonomisk værdi via deres forskning. Men mindst lige så vigtigt: universiteterne skal også skabe dannelses- og uddannelsesværdi, for værdiskabelse kan aldrig kun være et økonomisk anliggende, for ellers bliver det danske samfund for alvor fattigt.

Esben Lunde Larsen (V)
Næstformand i Videnskabsudvalget
Fakta

Esben Lunde Larsen (f. 1978) er uddannet cand.theol fra Københavns Universitet i 2008. Lunde Larsen begyndte i 2008 på en ph.d. om Grundtvigs frihedsbegreb. men holder orlov fra ph.d.'en på grund af sit folketingsarbejde.

Han blev valgt til Folketinget for Venstre i september 2011 i Ringkøbingkredsen i Vestjyllands Storkreds. Han fik 10.183 personlige stemmer.

Lunde Larsen er medlem af Venstres gruppebestyrelse og har posten som partiets SU-ordfører.

Af Esben Lunde Larsen (V),
Næstformand i Udvalget for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser.

I ATV's (Akademiet for de Tekniske Videnskaber) henvendelse til udvalget om det værdiskabende universitet glæder det mig at se ATV's progressive tilgang til værdiskabelse.

Det er særdeles vigtigt for mig at skabe de bedste vilkår for, at danske universiteter kan være værdiskabende. Men hvilken værdi? Universiteterne skal skabe økonomisk værdi via deres forskning. Men mindst lige så vigtigt: Universiteterne skal også skabe dannelses- og uddannelsesværdi, for værdiskabelse kan aldrig kun være et økonomisk anliggende, for ellers bliver det danske samfund for alvor fattigt.

Universiteterne bidrager til at præge udviklingen i samfundet og understøtter samfundets økonomi. Det gælder både for den teologiske, den humanistiske og den naturvidenskabelige forskning. At der i fremtiden vil være endnu mere fokus på universitetsledelse, talentstrategi og videnudveksling mellem universiteterne og samfundet, som vil bidrage til at udvikle universiteternes potentiale som værdiskabere, har ATV helt ret i.

Jeg ser frem til, at uddannelsesminister Morten Østergaard bliver mere konkret omkring universiteternes værdiskabelse, end det svar han har givet til Folketingets Udvalg for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser, hvor ministeren blot henviser til regeringens samlede innovationsstrategi.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Esben Lunde Larsen

Senior landbrugsspecialist, Verdensbanken, fhv. miljø- og fødevareminister, uddannelses- og forskningsminister og MF (V)
cand.theol. (Københavns Uni. 2008), ph.d. (Københavns Uni. 2013)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024