Ny prorektor: Kæmpe potentiale for erhvervssamarbejde

INTERVIEW: Den nye prorektor på Københavns Universitet, Thomas Bjørnholm, skal være med til at styrke universitetets samarbejde med erhvervslivet. Og det skal både humanisterne og de studerende kunne mærke i fremtiden.
Foto: ku.dk
Morten Øyen

Det har ofte været sådan, at når man tænker erhvervssamarbejde, så er det noget for de tekniske fag. Men der ligger et enormt potentiale og en stor opgave for andre fag i at opdyrke deres relationer til erhvervslivet.

Thomas Bjørnholm
Prorektor, Københavns Universitet

Men det er også en af hovedidéerne, at vi skal være bedre til at inddrage de studerende i erhvervssamarbejdet.

Thomas Bjørnholm
Prorektor, Københavns Universitet
Fakta
Thomas Bjørnholms CV:

1990 - Ph.d. i materialekemi, Københavns Universitet
2000 - Professor i materiale-kemi, Københavns Universitet
2001 - Leder af Nano-Science Center, Københavns Universitet
2007 - KU-Stjerneforsker
2009 - Forskningsleder UNIK projekt
2010 - Prorektor Københavns Universitet

Kilde: ku.dk

Siden Lykke Friis (V) i november 2009 blev klimaminister, har Københavns Universitets rektor Ralf Hemmingsen måttet klare sig uden en prorektor. Men nu har han igen fået en.

1. september tiltrådte ph.d. og professor i materialekemi Thomas Bjørnholm som ny prorektor for landets ældste og største universitet. Og han ved godt, hvad han skal bidrage med:

"Jeg kommer med en erfaring indenfor forskning og innovation fra Nano-Science Centeret på Københavns Universitet, som jeg kan bygge videre på. Det center er på mange måder et eksempel på den praktiske udførelse af den omstillingsproces, universitetet er i gang med," siger Thomas Bjørnholm.

Fra god latin til samtalepartner
Han uddyber, at universitetet som institution er inde i en enorm forandringsperiode, som mange slet ikke gør sig klart: fra et område i byen, hvor der tales latin - et sprog den omgivende verden ikke forstod - til en drivkraft i omstillingen af det danske samfund til et højteknologisk samfund med en masse vidensbaserede arbejdspladser.

"Vi skal være en samtalepartner med politikere og samfundet. Skatteborgerne skal også have en meget mere direkte forståelse af, hvorfor en investering i universitetet og viden er den sikreste vej til pension og hjemmehjælp."

Og derfor er han heller ikke bleg for at tale erhvervssamarbejde:

"Det er ikke, fordi erhvervssamarbejde har været forbudt eller ildeset før i tiden. Men den har ikke været særlig systematisk dyrket. Det, jeg blandt andet er ansvarlig for, er at få udbredt de erfaringer, vi har, så en større kreds får gavn af dem." 

Kæmpe potentiale
Og der er ifølge den nye prorektor et stort potentiale for erhvervssamarbejde, måske endda særligt hos de mere "bløde" fag:

"Det har ofte været sådan, at når man tænker erhvervssamarbejde, så er det noget for de tekniske fag. Men der ligger et enormt potentiale og en stor opgave for andre fag i at opdyrke deres relationer til erhvervslivet. Det gælder alt lige fra kommunikation til spilteori eller helt andre bløde områder."

Derfor har Thomas Bjørnholm taget initiativ til et nyt forsknings- og innovationsudvalg på universitetet, som skal "have det lange lys på" for at finde områder, universitetet skal opdyrke mere og bedre end i dag.

"I udvalget skal vi desuden lave en strategi for, hvordan vi forbedrer vores samarbejde med erhvervslivets forskere. Men det er også en af hovedidéerne, at vi skal være bedre til at inddrage de studerende i erhvervssamarbejdet."

Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Forskning

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024