Ordblinde føler sig oversete i uddannelsessystemet

HANDICAP: Ordblindeforeningen efterlyser bedre hjælp på uddannelsesområdet. Danske Studerendes Fællesråd kender problemstillingen, ligesom Venstre vil have uddannelsesminister Morten Østergaard (R) til at redegøre for, om vi lever op til FN's handicapkonvention.
"Det handler om, at vi skal sidestilles med dem, der læser med øjnene. Vi læser blot med ørerne." Ordblindeforeningens bestyrelsesformand, Erik K. Rasmussen, efterlyser bedre og mere hjælp.
"Det handler om, at vi skal sidestilles med dem, der læser med øjnene. Vi læser blot med ørerne." Ordblindeforeningens bestyrelsesformand, Erik K. Rasmussen, efterlyser bedre og mere hjælp.Foto: colourbox.com
Tyson W. Lyall
Fakta
Studerende med handicap skal ligesom alle andre studerende leve op til de krav om kvalitet, der stilles i studieordningerne. Dispensationer bør derfor kun gives, så den studerende med handicap så vidt muligt "kun" kompenseres for funktionsnedsættelsen.

En ansøgning om dispensation afgøres endeligt af den studieansvarlige instans (studienævn eller lignende). Helt eller delvist afslag på ansøgningen kan ikke ankes til anden myndighed.

 


Kilde: Ordblinde/Dysleksiforeningen
Regeringen vil have flere unge til at tage en uddannelse, men skal det lykkes, bør forholdene forbedres for dem, der lider af et handicap såsom ordblindhed.

Det mener Ordblindeforeningen, der blandt andet møder opbakning fra Enhedslisten og Venstre. Også Danske Studerendes Fællesråd mener, at der er brug for et løft på området.

Overholder vi FN's handicapkonvention?
Debatten om de ordblindes vilkår på de videregående uddannelser var også fremme i slutningen af sidste år.

Her afgav minister Morten Østergaard blandt andet et udvalgssvar til Enhedslistens Pernille Skipper, hvori han slog fast, at "reglerne generelt er med til at sikre lige muligheder for ansøgere med dysleksi (ordblindhed, red.) i forbindelse med ansøgning om optagelse på universiteterne".

Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Forskning

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024