Se listen: DM i debat har fostret ministre, folketingsmedlemmer og en partiformand

Siden Folkemødets spæde start i 2011 har Politiken afholdt DM i debat hvert år, og det er ikke ukendte navne, der igennem tiden har løftet pokalen.

Venstres Morten Dahlin og Socialdemokratiets Frederik Vad har begge vundet DM i debat.
Venstres Morten Dahlin og Socialdemokratiets Frederik Vad har begge vundet DM i debat.Foto: Martin Sylvest og Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Julie SchønningBolette HøjSimon Engell Kjøller

Daværende DSU'er og nuværende justitsminister Peter Hummelgaard (S) var i 2011 den første til at løfte pokalen som danmarksmester i debat på Folkemødet.

Siden har scenen været et springbræt til det politiske miljø for unge, skarpe debattører. Men hvem har ellers tidligere løbet med sejret, og hvor er de i dag?

Få overblikket her.

2024: Sofie Mosgaard

22-årige Sofie Mosgaard fra Venstres Ungdom løb med årets pokal i DM i debat.

Hun er opvokset på Fanø og har været medlem af ungdomspartiet siden 2021, hvor hun er ligestillings- og kulturordfører. Ved siden af arbejdet i organisationen læser Sofie Mosgaard en kandidat i journalistik og er studentermedhjælper ved POLbureau.

I den sidste og afgørende runde mod Jonas Søndergaard Juul fra Liberal Alliances Ungdom, gjorde hun sig bemærket ved at argumentere for, hvorfor folkeskoler og gymnasier ikke skal være forpligtet til at stille gratis bind og tamponer til rådighed.

"Få staten ud af min tissekone," udbrød hun til publikums fornøjelse.

Sofie Mosgaard er den første fra V-lejren til at hive sejren i debatmesterskabet hjem, siden Morten Dahlin vandt i 2013.

Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget

Læs også

2023: Mathias Kring Niebuhr

Den unge socialdemokrat Mathias Kring Niebuhr træk sejren i hus med sin bashing mod hovedstadens kulturelite til DM i debat i 2023.

Han er født i 2000 i Vejle og meldte sig allerede som 14-årig ind i ungdomspartiet DSU, hvor han siden blev lokalformand for S i Vejle. Indtil sidste år sad han i hovedbestyrelsen for Dansk Socialdemokratisk Ungdom.

I dag er han historiestuderende på Københavns Universitet og ungdomskonsulent i fagforeningen 3F.

Ved det seneste valg til Europa-Parlamentet var han nummer seks på Socialdemokratiets kandidatliste og fik 4.309 stemmer.

Foto: Ida Guldbæk Arentsen / DUF

2022: Simon Fendinge Olsen

I 2022 kunne Liberal Alliances Ungdoms Simon Fendinge Olsen kalde sig Danmarks dygtigste unge debattør.

Dengang var han formand for ungdomspartiet – en post han siden har overgivet Nicolai Wang.

Til daglig studerer Simon Fendinge Olsen finansiering og strategisk ledelse på CBS og arbejder som juniorkonsulent hos Friday.

Foto: Ida Guldbæk Arentsen / DUF

2021: Frederik Enevoldsen

For tre år siden var det den unge socialdemokrati Frederik Enevoldsen, som kunne løfte pokalen efter debatkonkurrencen på Folkemødet.

Dengang var han ungdomskonsulent i Fagbevægelsens Ungdom, ligesom han siden har været næstformand i Dansk Ungdoms Fællesråd.

Frem til folketingsvalget i 2022 var han kandidat for Socialdemokratiet i Greve/Solrød-kredsen.

I dag er han konsulent i ledelsessekretariatet i Fagbevægelsens Hovedorganisation.

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

2020: Sofie Lippert Troelsen

Den daværende 24-årige landsforkvinde for SF Ungdom, Sofie Lippert Troelsen, blev i 2020 kåret som vinder af DM i debat.

Her slog hun blandt andet på tromme for bopælspligt i alle lejligheder i større byer med replikken "boliger er til at bo i – ikke til at tjene penge på".

Ved valget i 2022 blev hun valgt ind for SF i Østjyllands Storkreds. Hun er partiets ordfører for forskning, transport og uddannelse.

Foto: Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix

2019: Frederik Vad Nielsen

Da Frederik Vad, der dengang var landsformand for Dansk Socialdemokratisk Ungdom, vandt DM i debat i 2019, blev han beskrevet som en "socialdemokratisk Duracell-kanin".

Han blev valgt til Folketinget for Socialdemokratiet i 2022, og siden har han gjort sig bemærket i den offentlige debat – senest som en markant udlændinge- og integrationsordfører.

Den nu 29-årige politiker er desuden ordfører for ordblindhed.

Foto: Morten Rode / DUF

2018: Nanna Bonde

31-årige Nanna Bonde hev i 2018 sejren hjem ved DM i debat.

Hun har en baggrund i SF's ungdomsparti SFU. Hun tilsluttede sig partiet som 19-årig i 2012, hvor hun blev driftssekretær i SFU Sønderjylland. I 2015 blev hun landsformand for ungdomspartiet. Hun stillede også op til DM i debat samme år, hvor hun dog ikke stod tilbage som vinder.

I 2016 blev hun opstillet som folketingskandidat i Sydjyllands Storkreds, men blev ikke valgt.

Til daglig er Local Engagement Manager i energivirksomheden European Energy A/S.

Foto: DUF

2017: Andreas Weidinger

Andreas Weidinger vandt som landsformand for Konservativ Ungdom DM i debat i 2017.

Han blev valgt til posten i 2016 og bestred jobbet i to år. Men allerede i 2013 stillede han op til Københavns Borgerrepræsentation for Konservative, men blev ikke valgt. Han blev valgt byrådet i Gentofte Kommune i 2018, hvor han har siddet lige siden.

Til daglig er Andreas Weidinger chef for klima og bæredygtighed i byggevarevirksomheden Brdr. A&O Johansen.

Foto: Konservativ Ungdom

2016: Alex Vanopslagh

Partiformand Alex Vanopslagh (LA) vandt i 2016 DM i debat på Bornholm.

Han blev tilbage i 2014 valgt som landsformand i Liberal Alliance Ungdom. Den post bestred han indtil 2016. Inden det havde han i en periode været medlem af Dansk Folkeparti Ungdom i 2014.

Alex Vanopslagh blev i 2017 valgt til Københavns Borgerrepræsentation, inden han i 2019 blev valgt til Folketinget. Og derfra gik det hurtigt for det nye folketingsmedlem, da han efter blot fire dage blev udpeget som ny partiformand, da Anders Samuelsen havde trukket sig.

Han sidder stadig som formand for partiet, og Liberal Alliance fik ved folketingsvalget i 2022 7,9 procent af stemmerne.

Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

2015: Lawand Hiwa Namo

Ved DM i debat i 2015 vandt Lawand Hiwa Namo kampen i finalen mod daværende DSU-formand Alexander Grandt Petersen.

Lawand Hiwa Namo er er uddannet cand.scient.pol. fra Københavns Universitet og har tidligere været ansat som taleskriver og kommunikationskonsulent i Fagbevægelsens Hovedorganisation

I dag er han chef for politik og analyse hos kommunikationsbureauet Friday og  arbejdsmarkedskommentator for dagbladet Politiken.

Foto: www.lawand.dk

2014: Morten Ryom

Da den unge aalborgenser og formand for Erhvervsskolernes Elevorganisation, Morten Ryom, i 2014 vandt DM i debat i land, skrev han historie.

Det var nemlig første gang, at det ikke var en formand fra et ungdomsparti som trak sejren i hus. Dommerne kaldte den 22-årige debattør i overalls for en "verbal damptromle".

I dag er han ansat i 3F Aalborg, og ved folketingsvalget i 2022 var han kandidat for Socialdemokratiet.

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

2013: Morten Dahlin

Morten Dahlin kunne som daværende formand for Venstres Ungdom løfte pokalen over hovedet som vinder af DM i debat 2013.

Dahlin er uddannet i erhvervsøkonomi og kommunikation fra CBS i 2012 og har siden været ansat hos kommunikationsbureauet Policy Group, TDC og public affairs-bureauet Grace.

Siden tog hans politiske karriere fart, da han blev valgt som folketingsmedlem i 2019 og senere blev politisk ordfører for Venstre.

I november 2023 blev han udnævnt til minister for byer og landdistrikter, kirkeminister og minister for nordisk samarbejde i SVM-regeringen.

Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget

2012: Gry Möger Poulsen

Daværende landsformand for SF Ungdom Gry Möger Poulsen trak det længste strå i finalen ved DM i debat 2012.

Hun blev valgt som landsformand i 2011 og sad på posten frem til 2013. Hun blev efterfølgende politisk rådgiver i Europa-Parlamentet.

Efter forskellige stillinger i Vestas samt Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet, tiltrådte hun sin nuværende stilling som vicedirektør for ESG-strategi og rapportering i Novo Nordisk i 2018.

Foto:

2011: Peter Hummelgaard

I 2011 vandt den dengang 28-årige Peter Hummelgaard (S) titlen som den første mester i DM i debat. På det tidspunkt var han formand for Danmarks Socialdemokratiske Ungdom og studerede jura på Københavns Universitet.

Peter Hummelgaard blev medlem af Folketinget for Socialdemokratiet i 2015 og har siden 2022 været justitsminister. I den foregående S-regering var han beskæftigelsesminister.

Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

Kilde: Dansk Ungdoms Fællesråd, Politiken og Altinget.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Frederik Vad Nielsen

Udlændinge- og integrationsordfører, MF (S)
BA i arbejdslivsstudier og journalistik (RUC)

Morten Dahlin

Minister for byer og landdistrikter, kirkeminister og minister for nordisk samarbejde (V), MF
HA (kom.) (CBS 2012)

Peter Hummelgaard

Justitsminister, MF (S)
cand.jur. (Københavns Uni. 2012)

0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024