Da Troels og co. mødtes i officersklubben for at få tingene til at ske

Der er ikke megen pomp og pragt over det, når forsvarsministre fra hele verden samles på den amerikanske militærbase Ramstein i Sydtyskland og aftaler, hvordan de kan støtte ukrainerne med våben. Altinget var med, da den danske forsvarsminister tog til Ramstein med en klar agenda - og en særlig gæst dukkede op.

Forsvarsministre og forsvarschefer fra 24 lande deltog i mødet på Ramstein-basen.
Forsvarsministre og forsvarschefer fra 24 lande deltog i mødet på Ramstein-basen.Foto: Chad McNeeley / Office of the Secretary of Defense Public Affairs
Andreas Krog

Klokken 07:10 - Københavns Lufthavn

Forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) siger ikke godmorgen til embedsmændene og journalisterne, da han kommer ind i kabinen i Forsvarets lille CL-604 Challenger VIP-fly med registreringen C-172. På godt en time skal det bringe os til Ramstein basen i Sydtyskland. Her har den amerikanske forsvarsminister Lloyd Austin indkaldt til møde i ”Ukraine Defense Contact Group” (Se boks til højre).

Ukraine Defense Contact Group

USA’s forsvarsminister Lloyd Austin tog få måneder efter Ruslands angreb på Ukraine den 24. februar 2022 initiativ til at etablere ”Ukraine Defense Contact Group”, som mere end 50 lande fra hele verden nu har tilsluttet sig. Alle EU- og Nato-lande samt lande som Argentina, Australien, Japan, Kenya, Liberia, New Zealand og Sydkorea.

Omtrent en gang om måneden mødes landenes forsvarsministre med Austin for bordenden. Den ukrainske forsvarsminister og hans generaler deltager også.

Ukrainerne kan her på én gang fortælle verden hvad de har brug for. Landene kan så koordinere hvem, der donerer hvad - og lægge pres på hinanden.

Forsvarsministrene mødes ofte virtuelt, men også nogle gange fysisk. Og når de gør det, så er det på Ramstein-basen. Den er nem at komme til og langt væk fra offentlighedens søgelys.

I stedet falder ministeren straks ned i det bløde lædersæde i venstre side af kabinen. Sædet, hvor man ikke sidder ved siden af nogen. Og hvor en særlig udvalgt kan sidde overfor en.

Her til morgen er den særligt udvalgte fungerende forsvarschef Michael Hyldgaard. Han hilser på undertegnede inden han tager plads overfor ministeren uden at sige særlig meget mere.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024