Debat

Veteran råber vagt i gevær: Kritikken af Forsvaret er gået over gevind

Vi har forstået, at Forsvaret er udfordret. Men hvis vi ønsker flere soldater og et stærkere forsvar, er vi nødt til at begynde at tale om løsningerne, skriver veteran og techiværksætter Anders Havelund Krøyer.

Det er beskæmmende at se, at der er gået sport i at kritisere og rakke ned på Forsvaret, skriver Anders Havelund Krøyer.
Det er beskæmmende at se, at der er gået sport i at kritisere og rakke ned på Forsvaret, skriver Anders Havelund Krøyer.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Anders Havelund Krøyer
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Tiden er inde til, at vi skruer ned for den massive kritik af Forsvaret og i stedet begynder at tale om løsninger. Det er vi nødt til, hvis vi skal nå i mål med ambitionen om at genopbygge den institution, der er altafgørende for Danmarks sikkerhed.

Efter årtier som en politisk uriaspost, hvor Forsvaret har fløjet under radaren, har krigen i Ukraine medført fornyet og hidtil uset fokus på området – i en virkelighed, hvor mange forinden havde glemt, hvorfor man som suveræn stat er nødt til at have et stærkt forsvar.

Derfor er det beskæmmende at se, at der nu er gået sport i at kritisere og rakke ned på Forsvaret – en modedille, der er svær at forestille sig hjælper på tilstanden.

Der er gået konkurrence i at finde skandaler og hurtige overskrifter.

Anders Havelund Krøyer
Veteran og techiværksætter

I starten var det gavnligt. Officerer og tidligere ansatte fortalte om de udfordringer, de mødte i deres arbejdsdag. En vigtig oplysning, for eksempel for at blive klogere på, hvorfor så mange officerer valgte Forsvaret fra til fordel for et arbejde i det private.

To ting præger dækningen af Forsvaret 

Dækningen af området er vigtig, også når der ikke er styr på tingene. Men i takt med, at medierne har oprustet med journalister på området, er det, som om at der er gået konkurrence i at finde skandaler og hurtige overskrifter.

Det, sammenholdt med at Forsvaret ikke har tradition for at give svar på tiltale, giver et billede af en flok journalister samt tidligere og nuværende ansatte i Forsvaret, der står i rundkreds og prikker til en kampvogn med en kæp og konstaterer, at køretøjet ikke kan køre. Korrekt, men ikke en løsning.

Læs også

Dækningen af vores forsvar er i mine øjne præget af to ting.

  1. Negative historier om leverancer af materiel, der trækker ud, aflyste og udskudte øvelser, manglende grej til soldaterne, nedslidte kaserner og soldater, der siger op, fordi arbejdsforholdene er for dårlige.
  2. Mangelfuld differentiering mellem Forsvaret, styrelserne og ministeriet. Forsvaret har hverken mandat til at bestemme, hvor soldaterne sendes ud, hvor mange soldater der skal være i Forsvaret, om værnepligten skal være kønsneutral, hvor mange kaserner der skal være, eller hvordan pengene i forliget skal fordeles. Derfor kan man heller ikke entydigt pege ansvaret for tilstanden over på soldaterne.

Fokus på kerneopgaven

Forsvaret står ikke bare over for at skulle omstille et gigantisk system fra besparelser til at modtage enorme pengesummer. Det skal samtidig omstille sig til en række nye opgaver i forbindelse med afskaffelsen af forsvarsforbeholdet, de kontinuerlige donationer til Ukraines frihedskamp, nyerhvervelser af doneret materiel og den fornyede ambition for dansk forsvarsindustri.

Hvis et hus har fugt i kælderen, bør man ikke starte med at lægge nyt tag eller skifte køkkenet ud.

Anders Havelund Krøyer
Veteran og techiværksætter

Dette sker oveni, at der skal ryddes op i et gigantisk system, der i visse led og afdelinger ikke kører optimalt. Der skal bygges og renoveres kaserner, købes nyt materiel, alt imens Forsvaret stadig skal levere på de opgaver, det er forpligtet til gennem udsendelser til steder som Baltikum, det afrikanske kontinent og Kosovo.

Samtidig har vi besluttet, at Forsvaret skal fokusere på ligestilling, diversitet, grøn omstilling og inklusion af nye typer rekrutter.

Hvis et hus har fugt i kælderen, bør man ikke starte med at lægge nyt tag eller skifte køkkenet ud. Her taler jeg af personlig erfaring. På samme måde bør vi skrue ned for ambitionerne om, at Forsvaret også skal agere en slags verdensmåls-prestigeprojekt og fokusere på kerneopgaven.

Tiden er inde til, at vi lader Forsvaret gøre sit arbejde og begynde på den genopbygning, der dokumenteret er behov for.

Læs også

Og til den soldat, der sidder klar til at skrive det næste debatindlæg om kritisable arbejdsforhold i Forsvaret: Jeg forstår dig, og din kritik er berettiget. Du arbejder i en gigantisk institution, hvor den interne kommunikation er langt fra logisk. Men du gavner ikke Forsvaret ved at stille dig i strømmen af stemmer, der taler Forsvaret ned.

Hvis vi ønsker flere soldater og et stærkere forsvar i den nærmeste fremtid, er vi nødt til at begynde at tale om løsningerne.

Kort sagt: Vi har set og forstået, at Forsvaret er udfordret. Men nu skal vi videre, så vi sammen kan genopbygge vores nationale sikkerhed.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Havelund Krøyer

CEO & Founder, AR Comply
BA, Information Management (CBS 2015), Hærens Officersskole

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024