Regeringen vil stoppe dobbeltløn til eks-borgmestre

Borgmestre skal fremover modregnes i deres eftervederlag, når de stopper, hvis de får nyt job inden for vederlagsperioden. Det mener regeringen. KL kræver fuld ligestilling med ministre.

Efter lang tids tilløb vil Venstre, Socialdemokratiet og Moderaterne nu stoppe eks-borgmestres kan få eftervederlag uden modregning selv om de får nyt job.
Efter lang tids tilløb vil Venstre, Socialdemokratiet og Moderaterne nu stoppe eks-borgmestres kan få eftervederlag uden modregning selv om de får nyt job.Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Det skal være slut med at tage et klækkeligt eftervederlag med sig, hvis man går fra rollen som borgmester og mere eller mindre direkte ud i et nyt arbejde.

Det mener regeringen, som vil gøre op med, at en række eksborgmestre modtager 'dobbeltløn', fordi de får fuldt eftervederlag udbetalt, selv om de har fået nyt arbejde.

"Borgmestre og regionsrådsformænd varetager vigtige hverv, og derfor skal de også have rimelige vilkår, når de går af. Det er helt afgørende for vores lokaldemokrati. Men det skal være et sikkerhedsnet – og ikke en 'dobbelt-løn' – og derfor ændrer vi nu reglerne," siger indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V) i en pressemeddelse.

Fra næste valgperiode vil man derfor enten miste sit eftervederlag eller blive modregnet, hvis man som borgmester eller regionsrådsformand fortsætter direkte videre i et nyt job.

"Det svarer grundlæggende til de regler, som i dag gælder for folketingsmedlemmer og ministre," siger Sophie Løhde.

Læs også

Som reglerne er i dag, påvirkes en fratrådt borgmesters eller regionsrådsformands ret til eftervederlag ikke, hvis han eller hun indtræder i et nyt, lønnet job eller har andre indtægter.

Dog er der ikke ret til nogen form eftervederlag, hvis vedkommende tiltræder som folketingsmedlem, minister, regionsrådsformand eller som borgmester på ny. 

De nye regler betyder, at der indføres modregning af arbejdsindtægter for afgående borgmestre og regionsrådsformænd. I lighed med folketingsmedlemmer vil de imidlertid have ret til et eftervederlagsbeløb uden modregning på 157.564 kroner.

KL-formand kræver fuld ligestilling med ministre

Hos KL undrer formand Martin Damm (V) siger over, at regeringen ikke vælger at harmoniserer reglerne for borgmestre eftervederlag en-til-en med det, der gælder for ministre og folketingsmedlemmer.

Ifølge KL vil der med regeringens ændringer stadig være forskel på eftervederlagets størrelse. Borgmestre kan således højest få 12 måneders vederlag, mens folketingsmedlemmer kan få 24 måneder og ministre 36 måneder.

Læs også

Samtidig hæfter KL sig også ved, at der er forskel på optjeningsperioden.

Mens en borgmester, der har siddet i én valgperiode på fire år har ret til seks måneders eftervederlag, så skal et folketingsmedlem blot have siddet i Folketinget i ét år for at have ret til seks måneders eftervederlag.

En minister skal blot have været minister i én måned for at have ret til seks måneders eftervederlag.

”Borgmestre, folketingspolitikere og ministre er alle fuldtidspolitikere, som lægger krop og sjæl i deres job. Men vi må jo så konstatere, at et folketingsflertal åbenbart synes, at vilkårene skal være dobbelt så gode for folketingspolitikere og tre gange så gode for ministre i forhold til borgmestrene,” siger Martin Damm i en pressemeddelelse.

De nye regler træder i kraft fra den 1. januar 2026, og der vil blive fastsat overgangsordninger for borgmestre og regionsrådsformænd, der genvælges.

Altinget har tidligere beskrevet, hvordan en række afgående borgmestre fik udbetalt millionbeløb i eftervederlag, selv om de gik direkte ud i nyt job.

Læs også

Regeringen reagerer efter nye eksempler

Også DR har over den seneste tid haft fokus på nyere eksempler.

Det gælder blandt andet Steen Wrist (S) fra Fredericia, der skiftede borgmestergerningen ud med rollen som direktør for kursus- og konferencecenteret Laugesens Have.

Thomas Kastrup-Larsen (S) fra Aalborg gik fra at være borgmester til direktør for UCN Erhverv.

Henrik Hvidesten (V) fra Ringsted Kommune stoppede som borgmester efter anklager om upassende adfærd ved et KL-arrangement og mindre end tre måneder efter sit borgmesterstop, fik han nyt arbejde i DLR Kredit.

Da Ulla Vestergaard (S) mistede borgmesterkæden i Thisted Kommune efter kommunalvalget i 2021 fik hun eftervederlag med sig, selv om hun gik direkte tilbage til sit gamle job i FOA, som hun havde haft orlov fra.

Regionsformand i Region Sjælland Heino Knudsen fik også et millionbeløb med sig i form af eftervederlag, da han stoppede på formandsposten og i stedet blev administrerende direktør i DanskHåndbold.

Senest er Frederikshavns nu tidligere borgmester Birgit S. Hansen (S) gået direkte videre til en stilling i KL. Hun er berettiget til eftervederlag uanset hendes aflønning i KL.

Tidligere overborgmester i Københavns Kommune, Sophie Hæstorp Andersen (S), fik til gengæld ikke noget eftervederlag med sig, da hun blev udnævnt til ny social- og boligminister.

De aktuelle regler betyder nemlig, at man ikke er berettiget til eftervederlag, hvis man skifter rollen som regionsformand eller borgmestre ud med en titel som minister eller folketingsmedlem. De regler blev indført i kølvandet på tidligere regionsrådsformand i Region Syddanmark Carl Holsts (V) skifte til rollen som forsvarsminister i 2015.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sophie Løhde

Indenrigs- og sundhedsminister, MF (V)
HA (kom.) (CBS 2007)

Martin Damm

Borgmester (V), Kalundborg Kommune, formand, KL
mpm (SDU 2005), civiløkonom (Handelshøjskolen, Slagelse 1994), seniorsergent (Frederikshavn 1989), elektronikmekaniker (Holmen Kbh. 1985)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024