Nu reagerer R-borgmester på mistillidserklæring: "Det er ikke rimeligt"

Til november skal medlemmerne af Radikale i København stemme om, hvorvidt kultur- og fritidsborgmester Mia Nyegaard fortsat skal være partiets spidskandidat ved kommunalvalget i 2025. 

Mia Nyegaard har tidligere været socialborgmester. I 2021 overtog hun ansvaret for Kultur- og Fritidsforvaltningen. 
Mia Nyegaard har tidligere været socialborgmester. I 2021 overtog hun ansvaret for Kultur- og Fritidsforvaltningen. Foto: Thomas Traasdahl / Scanpix
Søren Dahl

Kultur- og fritidsborgmester Mia Nyegaard svarer nu kritikken fra hendes partifæller på Københavns Rådhus.

Det sker efter, at de i sidste uge samlet udtrykte mistillid til, at hun fortsat skal være partiets københavnske spidskandidat ved kommunalvalget i 2025.

I et brev til medlemmerne af Radikale Venstre i hovedstaden, som Altinget har set, skriver borgmesteren, at hun er åben for indgå i en "åben og konstruktiv dialog" med dem, der mener, at hun ikke er den rette spidskandidat. 

Borgmesteren gør det dog også klart, at hun mener, at hun er blevet behandlet urimeligt i forbindelse med mistillids-meldingen fra hendes partikolleger: 

"Jeg har været en del af Radikale Venstre siden år 2000, og jeg synes ikke, at det er en rimelig proces at give mig 24 timer til at reagere på en mistillidserklæring – og det er heller ikke rimeligt over for det flertal af medlemmer, som har stemt på mig i en reel demokratisk opstillingsproces defineret af vores vedtægter," skriver Mia Nyegaard i brevet.

"Jeg ærgrer mig over, at man ikke har henvendt sig direkte til mig om utilfredshed eller
bekymringer om mit spidskandidatur, så vi kunne have drøftet det," lyder det videre. 

Godt ry 

Mia Nyegaard har forholdt sig tavs siden flere medier i sidste uge kunne fortælle, at hendes partikolleger på Københavns Rådhus ville have hende til at trække sig som spidskandidat. 

Læs også

I brevet, der er dateret 20. oktober, skriver borgmesteren, at hun er stolt af det arbejde, som Radikale i København har opnået under hendes lederskab.

"Først og fremmest vil jeg gerne understrege, at jeg er stolt af det arbejde, vi sammen har opnået på Rådhuset. Som borgmester og politisk leder har jeg gennem årene arbejdet hårdt for at sikre, at Radikale Venstre har haft en betydelig indflydelse i København," skriver Mia Nyegaard.

"På trods af vores relativt få mandater har vi formået at få tydelige radikale mærkesager igennem, fordi vi har arbejdet tæt sammen med andre partier. Vi har et godt ry for at være ansvarlige og ordentlige i forhandlingerne," fortsætter borgmesteren. 

Skal stemme om kandidatur

Af materialet, som Altinget har set, fremgår det ligeledes, at medlemmerne af Radikale Venstre i Hovedstaden på et ekstraordinært årsmøde den 3. november skal stemme om, hvorvidt Mia Nyegaard skal fratages posten som spidskandidat. 

Kultur- og fritidsborgmesteren blev formelt valgt som spidskandidat på et møde i efter 2023.

Her stemte 63 procent af de stemmeberettigede for Nyegaard som spidskandiat, mens 37 procent stemte blankt. Et forhold som Mia Nyegaards kritikere også har adresseret i deres mistillidserklæring: 

"Ved sidste års opstillingsmøde var opbakningen til Mias spidskandidatur fra de op imod 100 deltagere begrænset med 37% blanke stemmer," lyder det i erklæringen.

"Vi respekterer det flertal, der bakkede hende op, men vi konstaterer også, at der ikke er sket nogle væsentlige forbedringer sidenhen og med et valg foran os, mener vi, at det kræver handling," skriver de radikale politikere videre. 

Altinget arbejder på at få en kommentar fra de radikale politikere på Københavns Rådhus samt kultur- og fritidsborgmester Mia Nyegaard. 

De er dog endnu ikke vendt tilbage på Altingets henvendelse. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mia Nyegaard

Kultur- og fritidsborgmester (R), Københavns Kommune
cand.scient.pol. (Københavns Uni.), MA i afrikastudier (Københavns Uni.)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024